Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
5.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 5.37

8 let

Je prenovljeni hyundai i30 wagon upravičeno dražji od 20 tisočakov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hyundai i30 po prenovi ohranja obliko in deloma spreminja vsebino. Znova smo preiskusili dizla, vendar prvič s 7-stopenjskim menjalnikom. Ta kombinacija se lepo ujema s potovalnim namenom vozila.

Mere so ostale nespremenjene

Osnovna oblika je po prenovi še vedno zanimiva. Z belo osnovno barvo, črnimi dodatki (napis black na stebričkih pomeni dodatni paket black line, vsebina je med podatki spodaj) in litimi platišči je hyundai i30 pogleda vredno vozilo. Maska z moderno zašiljenima žarometoma je začinjena s še bolj zašiljenima meglenkama. Kot pri vseh vozilih uveljavljenih modnih smeri je tehnologija LED posegla po sprednjih in zadnjih pozicijskih lučeh ter smernih utripalkah v zunanjih ogledalih.

Od karavana pričakujemo prostornost, kakovost in potovalno uporabnost

Prostornost je izdatnejša kot v večini vozil golfovega razreda. Sprednja sedeža sta udobna, oba nastavljiva po višini in celo električno v ledvenem delu. Oblikovana sta z več poudarka na širini in višini naslonjal kot na dolžini sedal, zadaj pa je dovolj prostora tako za kolena kot za klobuke na glavah. Notranjost je pestro in prijetno oblikovana, tudi trdi plastiki so se vsaj delno skušali izogniti. Obloge vrat so na primer prekrite tudi z mehkimi oblogami in blagom.

Med seznamom opreme je dvopodročna klimatska naprava, nekateri pa poleti bolj cenijo stekla, ki se pri i30 povsem pogreznejo tudi zadaj. Žal pa stekel razgretega vozila ni mogoče odpreti daljinsko. V hyundaiu je množica odlagalnih mest za drobnarije, nameščanje pijače, tudi hlajen predal ne manjka. Kabina je posebej osvetljena zadaj, vedno pa pohvalimo stikala za lučke v senčnikih. Ponoči lepo izgleda široka modra paleta osvetlitve vseh stikal na osrednji konzoli, volanu in na vratih. No, skoraj vseh. Voznik se upravičeno sprašuje, zakaj je prav upravljanje zunanjih ogledal ostalo brez teh modrih lučk.

Tovorni volumen od pol do kubika in pol

Prtljažnik je vzorno urejen in z mrežo ločen od potniškega prostora. Pod ploščo so večji in manjši prekati, kamor se varno odloži predmete, ki naj ostanejo skriti. Kljub velikosti prekatov pa bi dolžina največjega med njimi vseeno lahko merila vsaj dva centimetra več od 99. Zakaj? Preberite v odstavku za pikolovce.

Ravno dno položene zadnje klopi omogoča prevoz več kot kubik in pol razsežnega tovora, če to ni dovolj je na vrsti »nadstropje višje«. Strešni letvi sta zaradi čim manjšega zračnega upora povsem pritisnjeni na ostrešje. Na vsaki letvi so nameščene ploščice, ki pokrivajo pritrdilna mesta za štiri različne namestitve prečnih letev. Ta ko gre lahko na streho tudi tandem!

In še asimetrija! Roka, ki zadaj išče vzvod za odpiranje petih vrat na sredini, na običajnem mestu pod znakom »H«, tiplje v prazno. Vzvod je, kdo ve zakaj, vsaj 10 centimetrov v desno.

Sto kilovatov in sedem prestav

Ta kombinacija omogoča lažje upravljanje, potnikom pa udobnejšo vožnjo. Poraba je glede na ročni menjalnik malce višja, po tehničnih podatkih še vedno zelo nizka. Pri osnovnih pri nas veljavnih omejitvah hitrosti 50, 90 in 130 kilometrov na uro, ki jih enakomerno prevozimo s tempomatom, je poraba več kot ugodna. Pri prvih dveh navedenih je manj kot tri oziroma štiri litre, po ravnem na avtocesti pa le pet litrov na sto kilometrov. Med razgibano mestno in podeželsko, vendar »eko« vožnjo porabi CRDi 5,9, na testnem krogu, ki vključuje tudi športno priganjanje, pa smo dosegli povprečje 6,2 litra.

S samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama se Hyundai prilagaja zahtevam trga. Cena vozila je sicer 1.500 evrov višja, zato pa je vožnja udobnejša in za voznika preprostejša. Za izvabljanje bolj športnih občutkov pa je seveda še vedno na izbiro ročno prestavljanje z vrtenjem proti rdečemu polju merilnika vrtljajev.

Ne spreglejte