Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
13. 5. 2017,
7.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Natisni članek

BMW karavan Na dopustu Družinski Avtomoto

Sobota, 13. 5. 2017, 7.52

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja nove generacije modela

BMW 5 touring – udobni ultramaratonec z visoko tehnično izobrazbo #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

BMW 5 touring - prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Kombijevski oziroma karavanski BMW 5 touring v peti generaciji povzema tehnični napredek limuzine in k praktičnosti dodaja prilagodljiv ter odlično obdelan 570-litrski prtljažnik, pa tudi več kot 700 kilogramov nosilnosti. To je odličen potovalni avtomobil, ki poslovno mobilnost suvereno združuje z družinskim življenjem in prostim časom.

Poudarki:

Štirikolesni pogon xDrive ali pogon zadaj in šeststopenjski ročni ali osemstopenjski samodejni menjalnik steptronic. | Foto: BMW Štirikolesni pogon xDrive ali pogon zadaj in šeststopenjski ročni ali osemstopenjski samodejni menjalnik steptronic. Foto: BMW Tehnični podatki | video | cena | vaše mnenje

Za okoli sto kilogramov je lažji od predhodnika: pokrov prtljažnika je iz aluminija, aluminijasti so deli podvozja, karoserija je zgrajena po načelih lahke gradnje z uporabo jekel ultra visoke trdosti.

Zelo dobro prilagodljiv in zgledno obdelan prtljažnik ima prostornino od 570 do 1.700 litrov.

Visoka nosilnost, ki se že približa zmogljivostim lahkih dostavnikov: v prtljažnik petice se lahko naloži med 720 in 730 kilogrami tovora, 120 kilogramov več kot prej.

Še vedno izrazito vozniški avtomobil z visoko stopnjo udobja. | Foto: Jure Gregorčič Še vedno izrazito vozniški avtomobil z visoko stopnjo udobja. Foto: Jure Gregorčič Zadnja os je opremljena z zračnim vzmetenjem in sistemom samodejne izravnave višine glede na obremenitev prtljažnika ali vlečne kljuke.

Zmožnost polsamodejne, pilotirane vožnje: opozorilo pri prečnem prometu in prednostno cesto, sistem proti naletu in aktivno vzdrževanje varnostne razdalje ter pomoč pri krmiljenju v mejah pasu v hitrostnem razponu od 5 pa do 210 kilometrov na uro. Sistem daljinskega nadzora parkiranja.

Povezljivost: spletne funkcije in storitve BMW connected ter popolna digitalna vez avtomobila in telefona vključno z brezžičnim indukcijskim polnjenjem. Upravljanje z gestami, dostop do spletne pošte in koledarja (prek Microsoft exchange), pametna funkcija iskanja parkirnega mesta, prometne informacije v realnem času, dostopna točka Wi-Fi za povezavo desetih naprav v splet.

Video: Oglejte si prilagodljiv tloris prtljažnika z enoprostorskimi triki

Bit vsakega karavana je prtljažnik. V petici si zasluži petico.

Tloris se prilagaja z električnim daljinskim zlaganjem zadnje klopi. Ta omogoča delitev v razmerju 40 : 20 : 40.  | Foto: BMW Tloris se prilagaja z električnim daljinskim zlaganjem zadnje klopi. Ta omogoča delitev v razmerju 40 : 20 : 40. Foto: BMW Novi touring ponuja enega najbolj prepričljivo obdelanih prtljažnih prostorov. Res je, da z osnovno prostornino 570 litrov ni med največjimi, saj mu po litrih znajo klljubovati tudi nekateri  za razred in pol manjši "ljudski" karavani, je pa zagotovo med najbolj prilagodljivimi in uporabnimi. Podobno kot v volvu V90. Je pravokotne oblike in ima pametno organizirane "kletne prostore", kamor lahko pospravite tudi rolo in zaščitno mrežo, ničesar ni treba shranjevati kje drugje kot v avtomobilu. Zelo dobro. Tloris se prilagaja z električnim daljinskim zlaganjem zadnje klopi.

Ta omogoča delitev v razmerju 40 : 20 : 40. Maksimalna prostornina znaša 1,7 kubičnega metra. Še bolj prepričljiva pa je nosilnost tega prostora za prtljago. Touring petico je odvisno od izbire pogonskega sklopa mogoče obremeniti vse do 730 kilogramov, 120 kilogramov več kot prej.

Prtljažnik je pravokotne oblike in ima pametno organizirane "kletne prostore". V te predale lahko pospravite tudi rolo in zaščitno mrežo. | Foto: BMW Prtljažnik je pravokotne oblike in ima pametno organizirane "kletne prostore". V te predale lahko pospravite tudi rolo in zaščitno mrežo. Foto: BMW

Do 1,7 kubičnega metra prostornine. | Foto: BMW Do 1,7 kubičnega metra prostornine. Foto: BMW Večji nosilnosti zadaj streže še zračno vzmetenje s samodejnim izravnavanjem višine. Tudi polno naložen bo ohranil oddaljenost od tal, saj zadek ne bo počepnil. Nosilnosti in vleki je prilagojena torzijsko bolj toga karoserija. Avto je kljub svoji eleganci in tehničnemu napredku ter premium statusu dejansko sposoben tudi garaških naporov. Podjetniki vedo, kaj imamo v mislih, ko delovodja pokliče, da je na objektu nečesa zmanjkalo. Ali pa ko je treba zapeti čoln, konjsko prikolico, saj lahko na kljuki vleče dve toni. Bi pa pri takem avtu pričakovali, sploh ker to ponujajo tudi bolj "ljudski" karavani in športni terenci, več asistence, povezane z vleko prikolice. Kamera z vseh kotov je sicer odlična, pri vzvratni vožnji prikolice pa petica volana ne vrti sama. Nekateri manj zveneči konkurenti to že znajo.

Gre za karavan, ki mora znati sodelovati tudi pri aktivnem družinskem življenju, kjer sta v krogih njegovih voznikov nemalokrat tudi navtika in športno konjeništvo. Na kljuko je mogoče zapeti dve toni težko prikolico. | Foto: Jure Gregorčič Gre za karavan, ki mora znati sodelovati tudi pri aktivnem družinskem življenju, kjer sta v krogih njegovih voznikov nemalokrat tudi navtika in športno konjeništvo. Na kljuko je mogoče zapeti dve toni težko prikolico. Foto: Jure Gregorčič

Zadaj se sedi zelo dobro, saj je prostora v območju ramen in glave občutno več. Kolena imajo svoj prostor, a ta ne spada v kategorijo presežkov in je v skladu s pričakovanji glede na skoraj trimetrsko razdaljo znotraj osi. Bo pa peti potnik morda na dolgi razdalji potožil zaradi širokega sredinskega grebena. | Foto: BMW Zadaj se sedi zelo dobro, saj je prostora v območju ramen in glave občutno več. Kolena imajo svoj prostor, a ta ne spada v kategorijo presežkov in je v skladu s pričakovanji glede na skoraj trimetrsko razdaljo znotraj osi. Bo pa peti potnik morda na dolgi razdalji potožil zaradi širokega sredinskega grebena. Foto: BMW Pohvalo si zasluži udobje sedežev, vključno z vso potovalno opremo (mizice, nasloni za roke, držala za pijačo, osvetlitev …). Avto je dobro pregleden, prostor pa še toliko bolj diha zaradi precejšnje kvadrature steklenih površin, vključno s strešno panoramo.

Potovanje je lahko res zelo udobno in s tem avtomobilom ni težav v enem dnevu premagati tudi tisočkilometrsko etapo. In ker tak karavan v osnovi izvira iz genetske zasnove poslovne limuzine, si plus zasluži tudi za družinsko podporo. Sidrišča isofix so kljub žlahtnemu usnju in oblinam velikega fotelja zelo lahko dostopna.

BMW 5 touring je v peti generaciji v dolžino (4,943 m) za dobre tri centimetre (36 mm) prerasel predhodnika. Za slaba dva centimetra je širši (širina: 1,868 m) in dober centimeter višji (višina: 1,498 m). V okviru dolžinskih meja predhodnika ostaja tudi dolžina medosja (2,975 m), ki so jo podaljšali za vsega sedem milimetrov oziroma le toliko, da so kolenom na zadnjih sedežih dodali še kanček več udobja.  | Foto: Jure Gregorčič BMW 5 touring je v peti generaciji v dolžino (4,943 m) za dobre tri centimetre (36 mm) prerasel predhodnika. Za slaba dva centimetra je širši (širina: 1,868 m) in dober centimeter višji (višina: 1,498 m). V okviru dolžinskih meja predhodnika ostaja tudi dolžina medosja (2,975 m), ki so jo podaljšali za vsega sedem milimetrov oziroma le toliko, da so kolenom na zadnjih sedežih dodali še kanček več udobja. Foto: Jure Gregorčič

Najbolj evropski BMW v Sloveniji od 55 tisočakov dalje

BMW 5 touring - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Zgodovina touring različice v BMW seriji 5 je v zadnjega četrt stoletja zgradila močno zgodbo. Blizu milijona karavanov serije 5 so do zdaj poslali na ceste. Z voznimi lastnostmi in uporabnostjo si je zagradil svoj krog predvsem evropskih kupcev. Pri BMW poudarjajo, da je touring razvit posebej za evropski trg, kjer karavani tradicionalno igrajo pomembno vlogo v vseh avtomobilskih razredih. Tudi v Sloveniji ima touring razmeroma visok delež v prodaji petice.

Razmerje med touringom in limuzino je na naših cestah 36 : 64. Junija k nam prihajajo prvi touringi pete generacije. So pa slovenski kupci najbolj posegali po dizelsko gnanih različicah, tistih s trilitrskim motorjem v nosu. Za vstopni model 520d bo pri nas treba pripraviti 54.800 evrov, za močnejšega dizla (530d) s šestimi valji v vrsti in štirikolesnim pogonom ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom pa bo v salon treba prinesti dobrih 70 tisočakov (70.750 evrov).

Prva vožnja: BMW 5 – tiha revolucija #foto in #video

Tehnološki triki nove petice #video

Za izboljšanje voznih lastnosti v luči varnosti in udobja dinamični nadzor vzmetenja sistema Adaptive drive (doplačilo 3.923 evrov) z aktivno stabilizacijo okoli vzdolžne osi, integrirano štirikolesno krmiljenje (dodatnih 1.381 evrov) in znižano podvozje M sport (-10 mm) ponuja za dodatnih 464 evrov. | Foto: BMW Za izboljšanje voznih lastnosti v luči varnosti in udobja dinamični nadzor vzmetenja sistema Adaptive drive (doplačilo 3.923 evrov) z aktivno stabilizacijo okoli vzdolžne osi, integrirano štirikolesno krmiljenje (dodatnih 1.381 evrov) in znižano podvozje M sport (-10 mm) ponuja za dodatnih 464 evrov. Foto: BMW

Avtomobilsko križarjenje z visoko stopnjo udobja

BMW 5 touring - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Tokrat smo po cestah bavarskega podeželja in nemških avtocestah naredili okoli 300 kilometrov. V ospredje najprej stopi udobje. Touring se je po udobju zdaj bolj približal svojemu največjemu konkurentu iz Stuttgarta, mercedesu razreda E T. Če na stikalu izbire voznega programa izberete komfortni način, petica res "izgubi" svoj ostri vozniški značaj, a se oddolži z lebdečim učinkom vožnje in odlično zvočno zatesnjenostjo. BMW je v tem avtomobilu sklenil kompromis, ki se mu utegne obrestovati. Avtomobil ni več tako trd, športen kot nekoč, a še vedno dovolj oster in vozniško zagnan, da je obdržal vso pregovorno BMW-dinamiko. Vožnja res prepriča. Zanimivo pa je, da petica touring še nikoli ni dobila crossover preobleke v stilu Audijevega allroada ali čisto svežega terenskega karavana mercedes-benz E all-terrain ali pa švedskega kralja vsestransko uporabnih karvanov, volva V90 cross country.

Vklop programa sport petico postavi v prežo in skupaj s prilagoditvijo podvozja in motorne odzivnosti preobrazi v zares osredotočen vozniški stroj, ki zna kljub skoraj petim metrom dolžine v ovinek zarezati še samozavestneje kot prej. Trud strokovnjakov za podvozje, ki je bil zaznan že pri umirjeni vožnji, kjer sta do izraza prišla odlično blaženje in lahkotnost, z aktivacijo programa sport na prioritetni lestvici ukrepov v ospredje postavlja večjo odzivnost volana. Krmiljenju je namreč dodano nekaj pozitivnega odpora, vzmetenje pa s povečanjem čvrstosti priganja k hitri vožnji. | Foto: Jure Gregorčič Vklop programa sport petico postavi v prežo in skupaj s prilagoditvijo podvozja in motorne odzivnosti preobrazi v zares osredotočen vozniški stroj, ki zna kljub skoraj petim metrom dolžine v ovinek zarezati še samozavestneje kot prej. Trud strokovnjakov za podvozje, ki je bil zaznan že pri umirjeni vožnji, kjer sta do izraza prišla odlično blaženje in lahkotnost, z aktivacijo programa sport na prioritetni lestvici ukrepov v ospredje postavlja večjo odzivnost volana. Krmiljenju je namreč dodano nekaj pozitivnega odpora, vzmetenje pa s povečanjem čvrstosti priganja k hitri vožnji. Foto: Jure Gregorčič

BMW 5 touring - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Z vso podporo umetne inteligence, ki omogoča polsamodejno vožnjo do hitrosti 210 kilometrov na uro, je počutje tudi pri višjih hitrostih zelo sproščeno in brez stresa. Na nemških avtocestah je takemu avtomobilu še vedno mogoče pošteno pretegniti valje ter izkoristiti potencial moči in navora. Radar vidi več kot 200 metrov pred vozilo, velik projicirni zaslon voznikovim očem v horizontu tripasovnice na vetrobranskem steklu kaže vse potrebno za vožnjo, vključno z opozorili in navigacijo. Prav nezbran moraš biti tudi, da spregledaš znak stop, saj te avtomobil na vključevanje na prednostno cesto zvočno opozori. Zelo dobro.

Radar ima zaradi zahtev oblikovanja še vedno precej nizko v spodnjem delu odbijača, čeprav tudi zanj velja, da višje ko si, dlje vidiš. Inženirji so nam priznali, da se zavedajo pomanjkljivosti tega položaja tretjega očesa in da so tukaj izgubili boj z oblikovalci. V zagovor pa so nam povedali, da so ga prekrili z ogrevanim steklom, ki topi sneg na njegovi površini, da bo dobro videl tudi v zahtevnih pogojih. To pa ne spremeni dejstva, da je bolj izpostavljen kakšnemu visokemu robniku ali količku. Res pa je, da je ob vseh kamerah take skrite pasti urbanih ovir težje spregledati.

Avtomobil je odličen avtocestni potovalnik, zmožen visokega tempa tudi v zavojih. V njem je vse prvenstveno prilagojeno udobnemu križarjenju, na zahtevo pa ostaja zelo dinamično zahtevnemu vozniku zvest avtomobil. Vozne lastnosti so odlične za izbiro pogona, pa bi vendarle priporočali enega od vrstnih šestvaljnikov. Mu preprosto bolj pristoji na papirju in na asfaltu.  | Foto: BMW Avtomobil je odličen avtocestni potovalnik, zmožen visokega tempa tudi v zavojih. V njem je vse prvenstveno prilagojeno udobnemu križarjenju, na zahtevo pa ostaja zelo dinamično zahtevnemu vozniku zvest avtomobil. Vozne lastnosti so odlične za izbiro pogona, pa bi vendarle priporočali enega od vrstnih šestvaljnikov. Mu preprosto bolj pristoji na papirju in na asfaltu. Foto: BMW

Umetna inteligenca se izkaže tudi v zastojih. Na vpadnicah v bavarsko prestolnico je v teh dneh precej težke mehanizacije, ki seveda upočasni veletok pločevine iz vseh smeri neba. V zastoju zna petica praktično povsem sama držati korak, tudi počaka in znova spelje. Vse to deluje zelo zanesljivo.

Pod motornim pokrovom petice smo tokrat prvič videli tudi vrstni 3,0-litrski šestvaljnik s štirimi turbinskimi polnilniki in skoraj 400 "konji" moči ter več kot 760 njutonmetri navora. Ta superdizelski stroj bo v limuzinski različici modela M 550d na voljo julija, konec leta pa tudi v različici touring.  | Foto: Jure Gregorčič Pod motornim pokrovom petice smo tokrat prvič videli tudi vrstni 3,0-litrski šestvaljnik s štirimi turbinskimi polnilniki in skoraj 400 "konji" moči ter več kot 760 njutonmetri navora. Ta superdizelski stroj bo v limuzinski različici modela M 550d na voljo julija, konec leta pa tudi v različici touring. Foto: Jure Gregorčič

Razlika je očitna, priporočamo šest valjev

BMW 5 touring - prva vožnja | Foto: BMW Foto: BMW Pogonski sklopi so sestavljeni iz štiri- in šestvaljne bencinske in dizelske ponudbe, ki jo bodo kasneje razširili tudi v smer priključnega hibrida ter dizelskega bombnika s štirimi turbinami (M 550d). Tokrat pa smo preizkusili oba dizla, 520 d in 530 d. Razlika je očitna zlasti na podeželski cesti. Štirivaljnik s 140 kilovati in 450 njutonmetri proti 620 njutometrov navora in 195 kilovatom vrstnega šestvaljnika?

Avtomobilu preprosto bolj ugaja zadnji.

Odločneje in bolj sporočeno premika veliko telo z dobre 1,7 tone lastne mase in lepše mrmra svoj motorni napev. Na nemški avtocesti se voznik brez težav postavi na hitri, skrajno levi pas, saj dvestotica pade zelo hitro. Če pomislimo tudi na nosilnost in vlečne spodobnosti, potem je izbira šestvaljnega stroja še toliko bolj smiselna. Pri 2,0-litrskem dizlu se je poraba gibala malce nad sedmimi litri, pri vrstnem šestvaljniku s tremi litri prostornine pa med 8,2 in 8,6 litra na sto kilometrov. Nikakor pa ne gre spregledati bencinske ponudbe, še posebej če ste nedavno prebrali naš test limuzine z oznako 540i.

Podoba je nezamenljivo BMW-jevska: spredaj široke ledvičke, z boka pa dolga strešna linija in močna poševnina zadnjih D-stebričkov. Zadnje luči v obliki črke L se zajedajo globoko v boke in poudarjajo širino. | Foto: BMW Podoba je nezamenljivo BMW-jevska: spredaj široke ledvičke, z boka pa dolga strešna linija in močna poševnina zadnjih D-stebričkov. Zadnje luči v obliki črke L se zajedajo globoko v boke in poudarjajo širino. Foto: BMW

Modularno grajeni štirivaljnik tehnologije BMW TwinPower Turbo | Foto: BMW Modularno grajeni štirivaljnik tehnologije BMW TwinPower Turbo Foto: BMW BMW 530i Touring
štirivaljni bencinski motor, osemstopenjski menjalnik Steptronic. Prostornina: 1.998 ccm, moč: 185 kW/252 KM pri 5.200–6.500 vrtljajih na minuto, največji navor/vrtljaji: 350 Nm pri 1.450–4.800 vrtljajih na minuto
Pospešek [0–100 km/h]: 6,5 s, najvišja hitrost: 250 km/h, kombinirana poraba goriva: 6,3–5,8 l/100 km, kombinirane emisije CO2: 143–133 g/km. Cena: od 60.050 EUR

BMW 540i xDrive Touring
šestvaljni vrstni bencinski motor, osemstopenjski menjalnik Steptronic. Prostornina: 2.998 ccm, moč: 250 kW/340 KM pri 5.500–6.500 vrtljajih na minuto, največji navor/vrtljaji: 450 Nm pri 1.380–5.200 vrtljajih na minute
Pospešek [0–100 km/h]: 5,1 s, najvišja hitrost: 250 km/h, kombinirana poraba goriva*: 7,7–7,3 l/100 km, kombinirane emisije CO2*: 177–167 g/km. Cena: od 73.050 EUR

Osemstopenjski menjalnik Steptronic | Foto: BMW Osemstopenjski menjalnik Steptronic Foto: BMW BMW 520d Touring
štirivaljni dizelski motor, šeststopenjski ročni menjalnik (dodatna oprema: osemstopenjski menjalnik Steptronic*). Prostornina: 1.995 ccm, moč: 140 kW/190 KM pri 4.000 vrtljajih na minuto, največji navor/vrtljaji: 400 Nm pri 1.750–2.500 vrtljajih na minuto,
Pospešek [0–100 km/h]: 8,0 s (7,8 s), najvišja hitrost: 230 km/h (225 km/h), kombinirana poraba goriva*: 4,9–4,5 l/100 km
(4,7–4,3 l/100 km [60,1–65,7]), kombinirane emisije CO2*: 129–119 g/km (124–114 g/km). Cena: od 54.800 EUR

BMW 530d Touring / BMW 530d xDrive Touring*
šestvaljni vrstni dizelski motor, osemstopenjski menjalnik Steptronic. Prostornina: 2.993 ccm, moč: 195 kW/265 KM pri 4.000 vrtljajih na minuto, največji navor/vrtljaji: 620 Nm pri 2.000–2.500 vrtljajih na minuto,
Pospešek [0–100 km/h]: 5,8 s / 5,6 s, najvišja hitrost: 250 km/h / 250 km/h, kombinirana poraba goriva*: 5,1–4,7 l/100 km (55,4–60,1 / 5,7–5,3 l/100 km, kombinirane emisije CO2*: 134–124 g/km (149–139 g/km). Cena: od 67.800 EUR

Pri kateremu članu premium nemške trojice bi izbrali velikega karavana?

  • Audiju (A6 avant)
    21,53 %
    107 glasov
  • BMW-ju (5 touring)
    50,30 %
    250 glasov
  • Mercedes (E razred - E T)
    13,68 %
    68 glasov
  • Raje bi izbral alternativo, skandinavca volva V90
    14,49 %
    72 glasov
Oddanih 497 glasov
Ne spreglejte