Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
20. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

Mercedes-Benz Družinski Avtomoto

Torek, 20. 9. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Hamburg, Nemčija – prva vožnja nove generacije karavanske izvedbe mercedesa E

Mercedes-Benz E T – najsodobnejši mercedes postane še najbolj vsestranski

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Mercedes-Bent E T - prva vožnja nove generacije | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom nove generacije karavanskega mercedesa E. Skoraj pet metrov dolg in tehnološko skrajno napreden avtomobil s 560-litrskim prtljažnikom je v Sloveniji že dobavljiv, stane pa vsaj 51.220 evrov. Letos ga bo kupilo deset, prihodnje leto pa kar 30 Slovencev.

Poudarki:

Motorji in poraba, video in vaše mnenje

Kupci E T bodo, enako kot pri limuzini, izbirali med tremi paketi opreme - exclusive, avantgarde in AMG line. Najzahtevnejši bodo lahko oplemenitili s paketom designo. Ta v kabino med drugim prinese tudi nappa usnje in drznejše kombinacije šivov na sedežih. | Foto: Ciril Komotar Kupci E T bodo, enako kot pri limuzini, izbirali med tremi paketi opreme - exclusive, avantgarde in AMG line. Najzahtevnejši bodo lahko oplemenitili s paketom designo. Ta v kabino med drugim prinese tudi nappa usnje in drznejše kombinacije šivov na sedežih. Foto: Ciril Komotar E T v slogu limuzine prepriča v vseh temeljnih avtomobilskih prvinah. Njegova največja prednost je tehnološka naprednost.

Prtljažnik je iz razredno vodilnih 640 litrov povečljiv na 1.820 litrov, sprejme pa do 745 kilogramov tovora in predmete daljše od treh metrov.

Največja mainstream tekmeca ostajata v primerjavi z njim že utrujena audi A6 in BMW 5. Iz alternativnega kota nanj preži predvsem stilsko nadrejeni volvo V90.

Kabina je prostorna in v obeh vrstah izredno udobna. Ob zelo dolgem seznamu dodatne opreme se zdi, da kupca omejuje le domišljija.

Sprva bodo voljo le s tremi motorji (220 d, 200 in 250). V Sloveniji bo stal od 51.960 evrov (E T 200).

Zvezda lahko pokončno stoji, ali pa je "le" del grba

mercedes E T prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Videz je povzetek že videnega (limuzina), glede na izbran paket opreme (exclusive, avantgard ali AMG line) pa se razlikuje predvsem povsem spredaj. Maska je lahko obrobljena s kromom, prečijo jo lahko tri letvice in nad njo iz pokrova motorja lahko štrli zvezda, lahko pa sta letvici le dve, zvezda pa je vidna le na diskretni znački.

Glede na omenjeno opremo se razlikuje tudi oblika odbijačev. Prvič sta v streho serijsko integrirana strešna nosilca. Če si drznem soditi videz, lahko eleganco karavanskega zadka uvrstim raven nižje od limuzinskega.

V prtljažniku je na voljo več litrov kot pri neposrednih tekmecih, med katere spadajo prav tako sveži volvo V90, audi A6 avant in BMW 5 touring. Izhodiščnih litrov je 640, T pa tokrat ponuja tudi funkcijo cargo – gre za preprost način povečanja prostornine prtljažnika za dodatnih 30 litrov s spremembo naklona naslonjal druge sedežne vrste. | Foto: Ciril Komotar V prtljažniku je na voljo več litrov kot pri neposrednih tekmecih, med katere spadajo prav tako sveži volvo V90, audi A6 avant in BMW 5 touring. Izhodiščnih litrov je 640, T pa tokrat ponuja tudi funkcijo cargo – gre za preprost način povečanja prostornine prtljažnika za dodatnih 30 litrov s spremembo naklona naslonjal druge sedežne vrste. Foto: Ciril Komotar

Kdaj je litrov in nosilnosti dovolj?
Mercedes-Bent E T - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Skupna prostornina ob podrtih sedežih naraste na spoštljivih, predvsem pa lahko dostopnih 1.820 litrov. Sedeži druge vrste so serijsko poklopljivi v razmerju 40:20:40, v dno pa se lahko "potopi" tudi sovozniški sedež, s čimer se v vozilu sprosti diagonala, dolga tri metre in 18 centimetrov.

S skladu s tradicijo in po zaslugi serijsko zračne vzmetene zadnje osi je tudi zadek novega T-ja sposoben samoizravnave, odvisno od izvedenke pa lahko sprejme do 745 kilogramov tovora. Največja teža, ki jo karavanski E še lahko varno vleče je 2.100 kilogramov. Kljuka, namenjena vleki prikolic, je povsem električno krmiljena – uporabnik izvlečenje in pospravljanje krmili s pritiskom gumba.

Mercedes razreda E, ki smo mu prvi vožnji v začetku letošnjega leta pripeli naslov najpametnejše limuzine je nasvetu, je pomagalo zasnovati, oblikovati in izdelati znanje 1.200 mojstrov svojega poklica. Karavan je logična nadgradnja ta hip najsodobnejšega in najvarnejšega mercedesa, ki dokazno odlični tehniki in udobju doda še eno družinsko naravnano vzporednico. | Foto: Ciril Komotar Mercedes razreda E, ki smo mu prvi vožnji v začetku letošnjega leta pripeli naslov najpametnejše limuzine je nasvetu, je pomagalo zasnovati, oblikovati in izdelati znanje 1.200 mojstrov svojega poklica. Karavan je logična nadgradnja ta hip najsodobnejšega in najvarnejšega mercedesa, ki dokazno odlični tehniki in udobju doda še eno družinsko naravnano vzporednico. Foto: Ciril Komotar

Prvi na ceste zapeljal pred skoraj 40 leti

Mercedes-Bent E T - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Njegove korenine segajo v leto 1977. Zasnovan na uspešni seriji W123 je v hipu razširil domet Mercedesove palete in obenem postal družinsko usmerjena stalnica do danes. Črka T sta pomenili turizem in transport, danes pa jim Mercedes dodaja še oznako trendsetter – torej postavljavec trendov.

S samoizravnalnim (zračnim) zadnjim vzmetenjem je ne glede na obremenitev prtljažnika vzdrževal enako oddaljenost zadka od tal. Sicer pa njegovi ustvarjalci skladno s spodobnostmi podvozja poudarjajo tudi in predvsem športnost. Danes je vsak tretji prodani razred E tudi karavan. 

Pa praksa?

Mercedes-Bent E T - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Karavan kljub dodatni teži v voznem smislu ne zaostaja za limuzino. Ne glede na velikost platišč oziroma nizkopresečnost gum in ne glede na vrsto (izbranega) vzmetenja je v sklopu prve vožnje po severni Nemčiji nudil visoko raven udobja.

Omeniti velja, da razumemo, zakaj njegova kabina pobira nagrade za oblikovanje. Odlično kakovost materialov namreč spremlja vzorna izdelava in enako dobra sestavljenost komponent notranjosti. Medtem ko A6 in BMW v tem pogledu že kažeta svoja leta, volvov tekmec na vse skupaj zre z minimalističnega kota, E pa stavi na razkošje potez in izpostavlja predvsem tekoče linije, popestrene s številnimi stilsko imenitnimi detajli.

Kdor bi želel izkušnji postaviti piko na i, naj razmisli še o dveh enako velikih, 12-3-palčnih zaslonih, od katerih levi pripada instrumentni plošči, desni pa vmesniku. V stilu razreda S oba ščiti ena ploskev, rešitev pa dobro in elegantno dopolnjuje celostno harmonijo kabine. | Foto: Ciril Komotar Kdor bi želel izkušnji postaviti piko na i, naj razmisli še o dveh enako velikih, 12-3-palčnih zaslonih, od katerih levi pripada instrumentni plošči, desni pa vmesniku. V stilu razreda S oba ščiti ena ploskev, rešitev pa dobro in elegantno dopolnjuje celostno harmonijo kabine. Foto: Ciril Komotar


Njegovo elektronsko oko prepozna tudi človeka
Lastnik mercedesa E lahko ključe pusti doma in vozilo odklepa izključno s svojim telefonom, ki ga v kabini lahko polni tudi indukcijsko. | Foto: Lastnik mercedesa E lahko ključe pusti doma in vozilo odklepa izključno s svojim telefonom, ki ga v kabini lahko polni tudi indukcijsko.
E T tako kot pred njim limuzina postavlja nove standarde v segmentu, kjer E T prednost svežine deli predvsem z volvom V90. To pomeni, da je v njem (lahko) nakopičeno vse tehnično in tehnološko znanje znamke, da s sistemi tehnologije intelligent drive omogoča povsem avtonomno vožnjo pri hitrostih do 50 kilometrov na uro, da zna na avtocesti sam izvajati prehitevalne manevre, vključno z zapuščanjem in vračanjem v vozni pas.

"Vidi" s petimi radarji in eno kamero
Na doplačilnem seznamu so tudi matrični žarometi, zračno vzmetenje … | Foto: Na doplačilnem seznamu so tudi matrični žarometi, zračno vzmetenje …
Uporabnik svojega E-ja v in iz tesnih parkirnih prostorov pripelje zgolj s pomikanjem prstne blazinice po zaslonu pametnega telefona, da je že serijsko opremljen s sistemoma za preprečevanje naleta in prepoznavanje pešcev, aktivni radarski tempomat pa varno vodi vse do hitrosti 210 kilometrov na uro.

Večino omenjenih tehnologij svojo učinkovitost dokazuje predvsem s pomočjo petih radarjev dolgega, srednjega in kratkega dosega s kotom nadzora od 20 do 140 stopinj med 40 in 250 metri pred vozilom.

Kar ste ravnokar prebrali, je le jagodni izbor njegovih učinkovitih pomagal.

Ko avtomobilu ukazujejo prstne blazinice

Sedli za volan dveh
Mercedes-Bent E T - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

V sklopu prve vožnje smo sedli za volan izvedb E350 (190 kW) d in 250 (155 kW). V primeru prve gre za najzmogljivejšo dizelsko izvedbo, ki bo na trg pripeljala nekoliko pozneje (ob koncu leta), njena največja prednost pa je izborna ponudba navora šestvaljnega dizla s tremi litri delovne prostornine.

620 njutonmetrov skoraj petmetrskega karavana do sto kilometrov potisne v le šestih sekundah, a vseeno zagovarja bolj umirjeni način vožnje. Štirivaljni bencinar, ki smo ga preizkusili, je zmogljivejši in dražji od dveh, ki bosta na voljo takoj in bo v Sloveniji stal vsaj 52.850 evrov. Kljub občutno manjši zmogljivosti je ravno ta motor kazal več veselja do sodelovanja s športno zagnanim voznikom.

Najprej le trije motorji, a se bo tudi to kmalu spremenilo

Sprva bosta motorno paleto (poleg omenjenega bencinarja) dopolnjevala še različica E T 200 s 135 kilovati in dvolitrski dizel, prav tako štirivaljnik s 143 kilovati največje moči. Proti koncu leta lahko kupci pričakujejo še izvedenko E 200d s 110 kilovati s 4,2-litrsko porabo in 109 grami izpustov CO2 – mimogrede, s popolnoma enakimi podatki o porabi in izpustih se ponaša tudi izvedenka E 220 d. Razlika med obema je predvsem v navoru (360 Nm proti 400) in pospešku do stotice 7,7 sekund proti 8,7 sekund v prid zmogljivejšega.

Vsi motorji bodo serijsko sodelovali s samodejnim, devetstopenjskim menjalnikom, štirivaljni bencinarji pa bodo od spomladi leta 2017 na voljo tudi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Za več informacij o trenutnih motorjih, ki so na voljo, predlagamo pregled tabele. | Foto: Ciril Komotar Vsi motorji bodo serijsko sodelovali s samodejnim, devetstopenjskim menjalnikom, štirivaljni bencinarji pa bodo od spomladi leta 2017 na voljo tudi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Za več informacij o trenutnih motorjih, ki so na voljo, predlagamo pregled tabele. Foto: Ciril Komotar

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA IN IZPUSTI CENA
E T 220d turbodizelski, 1950 cm3, 143 kW, 400 Nm samodejni 9-stopenjski G-tronic 235 km/h, 7,7 s do 100 km/h 4,2 l/100 km, 109 g/100 km 51.960 EUR
E T 200 turbobencinski, 1991 cm3, 135 kW, 300 Nm samodejni 9-stopenjski G-tronic 231 km/h, 8,1 s do 100 km/h 6,2 l/100 km, 138 g/100 km 51.220 EUR
E T 250 turbobencinski, 1991 cm3, 155 kW, 350 Nm samodejni 9-stopenjski G-tronic 243 km/h, 7,2 s do 100 km/h 6,2 l/100 km, 138 g/100 km 52.850 EUR

Pri novem Mercedesovem razredu E v T, karavanski različici me najbolj prepriča ...

  • Velikost osnovnega prtljažnika in praktičnost s pregovornim udobjem
    20,52 %
    63 glasov
  • Napredni varnostni vozniški pomočniki
    7,82 %
    24 glasov
  • Motorji in 9-stopenjski samodejni menjalnik
    8,79 %
    27 glasov
  • Podoba in imidž
    27,36 %
    84 glasov
  • Me ne prepriča, saj je predrag
    35,50 %
    109 glasov
Oddanih 307 glasov
Ne spreglejte