Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 5. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

10

Natisni članek

BMW test serija 5

Torek, 9. 5. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Kaj ponuja nova nemška limuzina za slabih 100 tisoč evrov

BMW 540i - vrhunska limuzina prepriča z vrhunskim bencinskim in ne dizelskim motorjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

10

BMW 540i | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Že dolgo na testu ni bilo luksuzne poslovne limuzine z bencinskim motorjem. Šestvaljnik z močjo 340 "konjev" se novemu BMW serije 5 odlično poda, saj zagotavlja vrhunske zmogljivosti, tiho in prijetno vožnjo, za avtomobil s ceno skoraj 100 tisočakov pa je tudi poraba 11-litrska poraba goriva zmerna.

Motor: trilitrski šestvaljni bencinski motor twinturbo; moč: 250 kilovatov
Poraba na testu: 11,3 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena testnega avtomobila: 98.358 EUR

Cena vozila | Vaše mnenje | Video - digitalna notranjost | Tehnični podatki
Palec gor: zmogljivosti motorja, zvočna zatesnjenost, udobje, poraba goriva. vozne lastnosti
Palec dol: infozabavni sistem ne podpira Car Play, ni masažne funkcije sedežev

Prva vožnja: novi BMW serije 5

Pet digitalnih posebnosti novega BMW


To je torej eden najbolje prodajanih premium avtomobilov, ki se z novo generacijo navzven ni skoraj nič spremenil.  | Foto: Gregor Pavšič To je torej eden najbolje prodajanih premium avtomobilov, ki se z novo generacijo navzven ni skoraj nič spremenil. Foto: Gregor Pavšič Markanten avtomobil za skoraj 100 tisočakov

BMW-jeva serija 5 je avtomobilska klasika. Bavarci so jo začeli izdelovati že leta 1972 in do zdaj so jih prodali več kot dva milijona. To je torej eden najbolje prodajanih premium avtomobilov, ki se z novo generacijo navzven ni skoraj nič spremenil. Veliko več sprememb je skritih, dotikajo pa se tako bolj neposrednih vozniških občutkov, resnično prvovrstnega udobja, novih digitalnih rešitev. Seznam dodatne opreme je kajpak dolg in v primeru testnega avtomobila je bila le dodatna oprema vredna skoraj 32 tisoč evrov. Toda s ceno skoraj 100 tisoč evrov kupec takega avtomobila resnično dobi markanten avto, ki mu poleg kakovostne vožnje zagotavlja tudi izstopanje na cesti.

Bistvo limuzine je v kombinaciji svoje nove lahke gradnje, zmogljive tehnike in tihega bencinskega motorja.  | Foto: Gregor Pavšič Bistvo limuzine je v kombinaciji svoje nove lahke gradnje, zmogljive tehnike in tihega bencinskega motorja. Foto: Gregor Pavšič

Model 540i zdaj poganja novi šestvaljni trilitrski agregat, ki je z močjo 340 »konjev« zlahka kos slabe 1,7 tone mase vozila. Motor zagotavlja poskočnost in predvsem deluje brez omembe vredne »turbo luknje«.  | Foto: Gregor Pavšič Model 540i zdaj poganja novi šestvaljni trilitrski agregat, ki je z močjo 340 »konjev« zlahka kos slabe 1,7 tone mase vozila. Motor zagotavlja poskočnost in predvsem deluje brez omembe vredne »turbo luknje«. Foto: Gregor Pavšič Šestvaljni bencinski motor je odličen in predvsem izredno tih

Vrhunec tega avtomobila pa je vendarle motor. Model 540i zdaj poganja novi šestvaljni (vrstni) trilitrski agregat, ki je z močjo 340 "konjev" zlahka kos slabe 1,7 tone mase vozila. Motor zagotavlja poskočnost in predvsem deluje brez omembe vredne "turbo luknje".

Navor začne vozniku pomagati že pri 1.380 vrtljajih v minuti, vleči pa preneha šele nad šest tisoč vrtljaji. Ko motor vžgemo, se zasliši tudi zelo glasen in dirkaško obarvan zvok. Ta traja le kratek čas in malo pozneje v notranjosti avtomobila motor še komaj slišimo. Limuzina daje vtis, kot bi jo poganjal tih hibridni ali celo električni pogonski sklop, ne pa motor z turbo puhalom in tremi litri delovne prostornine.

Bencinar z dizelskim navorm v izjemno širokem območju delovanja stroja

Novi tri litrski vrstni šestavljnik zares navduši s svojo prožnostjo. Največji navor 450 njutometrov je vozniku na voljo v res zelo široko uporabnem hitrostnem območju, od 1380 pa do kar 5200 vrtljajev v minuti. Takega navorskega razpona dizel preprosto ne zmore. V praksi to pomeni, da praktično pri kateri koli motorni hitrosti ali v katerikoli prestavi odločno pohodite stopalko za plin motor reagira brez oklevanja z vso silovitostjo. Ta stroj je res odličen. Za vsem skupaj pa stoji napredna tehnologija od izjemno natačnega vbrizga, do TwinScroll prislinega polnjenja z dvema nizoma lopatic ozroma dvema vertnicama znotraj turbine. Tehnično začimbo doda še povsem spremenljivo krmiljenje ventilov valvetronic. Ta sistem krmili obseg dviga polnilnih ventilov. V prid boljšemu razvoju krivulje navora in nižji porabi goriva pa so uporabili še povsem spremenljivo krmiljenje odmičnih gredi dvojni vanos.

Motor z oznako B58 so pri BMW prvič uporabili v seriji 3, namenjen pa je bil zamenjavi motorja N55. Kljub enaki delovni prostornini ima do 20 odstotkov večji pritisk turbo puhala. Novi agregat je motor nove modularne arhitekturne gradnje, po kateri bodo imeli valji le še 500 kubičnih centimetrov delovne prostornine. Inženirji so pri tem motorju izpopolnili nadzor nad njegovo temperaturo, saj zna na primer večji del svoje delovne temperature zadržati kar za 36 ur.

 

Za BMW prepoznavna notranjost avtomobila, v kateri je prvič digitalni sredinski zaslon občutljiv na dotik. Zelo je odziven. | Foto: Gregor Pavšič Za BMW prepoznavna notranjost avtomobila, v kateri je prvič digitalni sredinski zaslon občutljiv na dotik. Zelo je odziven. Foto: Gregor Pavšič

Samo ta 20-palčna platišča stanejo skoraj 2.400 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Samo ta 20-palčna platišča stanejo skoraj 2.400 evrov. Foto: Gregor Pavšič Kako suveren bi bil šele s štirikolesnim krmiljenjem …

Poleg tega se ta avtomobil odlično pelje. Na avtocesti je spet zelo udoben in izrazito potovalni avtomobil, več vozniške drznosti pa ima zdaj tudi med ovinki. Vsak kilogram lažji sprednji del z motorjem se v ovinkih med kljubovanjem zakonom fizike še kako pozna. Sistem adaptive drive (več slogov vožnje) sicer stane več skoraj štiri tisoč evrov, a prinaša dve povsem različni naravi avtomobila. Lahko je povsem umirjen in tih, v načinu sport pa je mogoče z njim tudi dobro napadati ovinke.

Vozne lastnosti pa bi bile še boljše, če bi imel testni avtomobil vgrajen doplačljiv sistem aktivnega integralnega krmiljenja. To je štirikolesno krmiljen volan, ki izboljša okretnost na mestu in vozno stabilnost pri višjih hitrostih. Tudi o doplačilu za štirikolesni pogon, ki stane dodatnih 3.650 evrov, bi veljalo razmisliti.

Ko dizelska ponudba izgubi svojo privlačnost

Poraba goriva pri taki kombinaciji avtomobila in motorja seveda ni rekordno nizka, a pri dobrih 11 litrov na sto prevoženih kilometrih se nam na kakovost motorja in tudi maloprodajno ceno avtomobila zdi zelo zmerna. Voznik, ki za avto nameni 100 tisočakov, se najbrž ne bo oziral na približno tri litre nižjo porabo na sto prevoženih kilometrov v bistveno manj uglajenem vozilu z dizelskim motorjem.

Novega BMW serije 5 bi izbral z:

  • dizelskim motorjem
    39,43 %
    125 glasov
  • bencinskim motorjem
    60,57 %
    192 glasov
Oddanih 317 glasov

Nad udobjem v notranjosti avtomobila nimamo pripomb.  | Foto: Gregor Pavšič Nad udobjem v notranjosti avtomobila nimamo pripomb. Foto: Gregor Pavšič Udobje sedežev in digitalna zasnova notranjosti

Motor dopolnjuje tudi odlična zvočna zatesnjenost avtomobila, ki ji je prilagojen tudi vgrajeni Harmon-Kardonov avdio sistem. Ta zna namreč poiskati in izničiti šume, to nalogo pa očitno opravlja zelo dobro. Zmogljiv motor in tišina v notranjosti sta predpogoja udobne vožnje, tej pa so pri BMW prilagodili tudi sedeže.

Kdor bo kupil takega BMW, bo moral osnovni ceni tako dodati od tri do štiri tisočake za paket opreme sportline oziroma luxury. Testni avtomobil je bil bolj prilagojen  luksuznemu uživanju in tudi izkoriščanju digitalnih posebnosti avtomobila. Pisali smo že o upravljanju infozabavnega sistema s kretnjami rok, o zelo dobri vzvratni kameri in tudi zvočnemu upravljanju, ki pa slovensko (pričakovano) ne razume.

Video - digtalna notranjost novega BMW serije 5

V avtu za 100 tisoč evrov smo zaman pričakovali masažno funkcijo sedežev, panoramsko šipo in rolo za zadnja stekla

Vseeno specifikacija avtomobila še ni omogočala vsega tistega, kar tak BMW zmore. V ceni skoraj 100 tisoč evrov bi sicer pričakovali masažno funkcijo sprednjih sedežev, a zanjo bi doplačali še tisočaka. Na seznamu dodatne opreme so tudi elementi, ki smo jih spoznali v večji seriji 7. To so sistem nočnega vida (2.210 evrov), še boljši Bower&Wilkinsov avdio sistem za več kot pet tisoč evrov, nekaj tisoč evrov dražji avdio sistem, sistem televizije za dobrih 1.300 evrov, zabava z dvema 10,2-palčnima zaslonoma za otroke na zadnjih sedežih za dobrih 2.500 evrov in podobno.

Limuzina je lahko tudi cenejša …

Bistvo limuzine pa je vendarle v kombinaciji svoje nove lahke gradnje, zmogljive tehnike in tihega bencinskega motorja. BMW seveda nudi tudi cenejše alternative. Osnovni bencinski model (dvolitrski štirivaljnik z močjo 185 kilovatov) je devet tisoč evrov cenejši, osnovni model z dizelskim motorjem (dvolitrski štirivaljnik z močjo 140 kilovatov) pa se začne pri slabih 52 tisočakih. Od tam naprej je končna cena najbolj odvisna od želja voznikov oziroma pogostosti klikov z miško v konfiguratorju vozila.

Cena testnega modela (BMW 540i): 98.358 EUR

Osnovna cena testnega modela: 66.550 EUR

Dodatna oprema: 31.808 EUR

Verzija luxury line: 4.040 EUR, barva sophisto grey brilliant effect: 1.067 EUR; usnje nappa ivory white: 762 EUR; ogrevan volan: 272 EUR; steptronic športni menjalnik: 272 EUR; sistem adaptive drive: 3.866 EUR; avtomatsko delovanje pokrova prtljažnika: 610 EUR; komfortni sistem dostopa: 969 EUR; soft-close funkcija za vrata: 697 EUR; komfortna in električno nastavljiva sprednja sedeža: 2.494 EUR; ogrevana sprednja sedeža: 414 EUR; avtomatska klimatska naprava s 4-področnim upravljanjem: 1.797 EUR; prilagodljivi žarometi LED: 1.623 EUR; driving assistant plus: 3.049 EUR; daljinski nadzor parkiranja: 545 EUR; BMW head-up projektor: 1.296 EUR; zvočni sistem Harman Kardon: 1.187      EUR; BMW ukazi s kretnjami: 272 EUR; multifunkcijska instrumentalna plošča: 425 EUR; aluminijasta platišča 2o'': 2.396 EUR; paket connected: 1.304 EUR, parking assistant plus: 611 EUR …

 

Tehnični podatki – BMW 540i

Motor
bencinski šestvaljni, twin-turbo; delovna prostornina: 2.998 cm3; moč: 250 kW (340 »konjev«) od 5.500 do 6.500 vrt./min.; navor: 450 Nm od 1.380 do 5.200 vrt./min.;

Mere in masa
dolžina: 4.936 mm; širina: 1.968 mm; višina: 1.456 mm; medosna razdalja: 2.975 mm; masa praznega vozila: 1.670 kg; nosilnost: 675 kg; posoda za gorivo: 68 l;

Zmogljivosti in poraba
Pospešek do 100 km/h: 5,1 s; najvišja hitrost: 250 km/h; poraba v naselju: 9,2 l/100 km; poraba na podeželju: 5,6 l/100 km; kombinirana poraba: 6,9 l/100 km; izpust CO2: 159 g/km

 

Ne spreglejte