Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 5. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

1

Natisni članek

BMW

Sreda, 3. 5. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

To je pet ključnih digitalnih pripomočkov novega BMW serije 5 #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

1

Novi BMW serije 5 bo prepoznal kretnje vaših rok, razumel bo tudi, če mu boste kaj ukazali v angleškem jeziku, in bo pripravljen vžgati motor ter se začeti premikati samodejno in torej brez kogarkoli v avtomobilu. Najbolj navdušujoči del digitalne zasnove premium limuzine pa je komplet kamer za 360-stopinjski nadzor okrog avtomobila.

Video - Digitalna notranjost nove BMW serije 5

Prva vožnja - BMW serije 5


Ob prvem srečanju z novim BMW serije 5 na slovenskih cestah – test modela 540i boste lahko prebrali v prihodnjih dneh – smo se osredotočili na njegove digitalne posebnosti. Vseh sicer v avtomobilih te nemške premium znamke ne vidimo prvič, vseeno pa funkcije, kot so upravljaje infozabavnega sistema s kretnjami rok, glasovni ukazi vozilu in odlična 360-stopinjska kamera, odpirajo postopno pot umetni inteligenci v moderne avtomobile. Navsezadnje je to tudi prvi BMW, ki ima digitalni zaslon občutljiv na dotik.

Glasnost avdiosistema nastavljamo z "risanjem kroga" pred sredinsko konzolo. Vrtenje v desno smer glasnost poviša, v nasprotni smeri pa sistem utiša. Gibanje prsta torej ponazarja vrtenje gumba za glasnost. | Foto: Gregor Pavšič Glasnost avdiosistema nastavljamo z "risanjem kroga" pred sredinsko konzolo. Vrtenje v desno smer glasnost poviša, v nasprotni smeri pa sistem utiša. Gibanje prsta torej ponazarja vrtenje gumba za glasnost. Foto: Gregor Pavšič Kretnje z roko

BMW se je pri novi generaciji serije 5 osredotočil na potencial upravljanja infozabavnega sistema s kretnjami rok. Te so na bistveno višji ravni, kot smo jih nazadnje opisali pri volkswagen golfu, ki jih je prvi predstavil v svojem razredu, a nas njihova uporabnost za zdaj še ni prepričala. Pri BMW je drugače. S kretnjami rok sicer ni mogoče upravljati veliko funkcij avtomobila, med temi pa so vendarle tudi tiste, s katerimi imamo ponavadi opravka med vožnjo in nam torej kretnja jemlje manj pozornosti od ceste kot iskanje ustreznega gumba na sredinski konzoli ob sredinskem zaslonu z roko.

Tako je mogoče s kretnjo sprejeti ali preklicati prihajajoči telefonski klic. Če kazalec približamo sredinski konzoli, klic sprejmemo, zamah z roko mimo konzole pa klic zavrne.

Glasnost avdiosistema nastavljamo z "risanjem kroga" pred sredinsko konzolo. Vrtenje v desno smer glasnost poviša, v nasprotni smeri pa sistem utiša. Gibanje prsta torej ponazarja vrtenje gumba za glasnost.

Ko prestavimo v vzvratno prestavo in se nam na zaslonu prikaže slika s kamer okrog vozila, lahko stisnemo palec in kazalec ter z njima obračamo sliko okrog avtomobila.

Če se na parkirišču premikamo, se slika sproti prilagaja našemu položaju in nam tako daje vtis, kot da bi se kamera nekje v zraku ob nas dejansko premikala vzporedno. | Foto: Gregor Pavšič Če se na parkirišču premikamo, se slika sproti prilagaja našemu položaju in nam tako daje vtis, kot da bi se kamera nekje v zraku ob nas dejansko premikala vzporedno. Foto: Gregor Pavšič

360-stopinjska kamera

BMW serije 5 ima vrhunsko kamero za različne poglede okrog vozila, ki olajšajo manevriranje na parkiriščih, delujejo pa seveda le pri zelo majhni hitrosti. Avtomobil omogoča 360-stopinjski pogled okrog vozila iz ptičje perspektive, obenem pa ima ta pogled še več dodatnih točk. Ko jih izberemo na levi strani digitalnega zaslona, se nam prikaže pogled, kot bi lebdeli nekoliko nad višino avtomobila.

Če se na parkirišču premikamo, se slika sproti prilagaja našemu položaju in nam tako daje vtis, kot da bi se kamera nekje v zraku ob nas dejansko premikala vzporedno. Prek povezave GPS je mogoče nastaviti točke, kjer se samodejno vklopi tovrsten pogled s kamero okrog vozila.

Glasovno upravljanje

Osredotočenost na vožnjo poleg kretenj z rokami izboljša tudi možnost glasovnega upravljanja vozila. Ta funkcija ni na voljo v slovenščini, zato je treba kot uradni jezik vmesnika izbrati na primer angleščino. Pritisk gumba na volanskem obroču vklopi sistem in nato je mogoče z izgovarjavo elementov posameznih menijev in podmenijev hitro priti do želene funkcije avtomobila. To lahko počnemo z očmi na cesti in nam med vožnjo ni treba pogledovati proti sredinskemu zaslonu. Na tak način preprosto izberemo želeno radijsko postajo, vklopimo navigacijo in izberemo želeni cilj, spremenimo nastavitve avtomobila in podobno.

Pametni ključ poznamo že iz BMW serije 7. Nudi osnovne informacije o avtomobilu, z njim je mogoče tudi parkirati.  | Foto: Gregor Pavšič Pametni ključ poznamo že iz BMW serije 7. Nudi osnovne informacije o avtomobilu, z njim je mogoče tudi parkirati. Foto: Gregor Pavšič

Pametni ključ

Ključ smo sicer spoznali že z novo generacijo BMW-jeve serije 7. To je pravi pametni ključ, ki nadomešča telefonsko aplikacijo in omogoča komunikacijo z vozilom. Ta sicer deluje le na določeni bližini, zato torej med službeno potjo ni mogoče preveriti stanja avtomobila. Ključ pokaže osnovno stanje vozila, torej ali so vrata zaklenjena, ali so stekla zaprta, pokaže tudi preostali doseg z obstoječo količino goriva, omogoča prednastavitev delovanja klimatske naprave in podobno.

S ključem je mogoče avtomobilu na daljavo vžgati motor in ga za nekaj metrov premakniti naprej ali nazaj. To nam lahko pride prav na tesnih parkirnih mestih, ko bi se težko zrinili v avtomobil oziroma ko ni dovolj prostora, da bi odprli voznikova vrata. Ključ se poveže z avtomobilom, nato s pritiskom na gumb motor vžgemo in nato še izberemo smer premikanja.

Ostalo

Ker ima nova serija 5 kot prvi BMW tudi digitalni zaslon občutljiv na dotik, bi si želeli podpore vmesnika Car Play (oziroma Android Auto) za pametne mobilne telefone. Prav tako se nismo uspeli povezati na mobilno aplikacijo BMW Connected. Zato izpostavljamo še prikazovalnik "head-up", ki učinkovito projecira podatke o vožnji (hitrost vozila, trenutno omejitev hitrost, napotke navigacijskega sistema ...) na vetrobransko steklo pred voznika.

Ne spreglejte