Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
4. 2. 2017,
12.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

SUV Avtomoto SUV Suzuki

Sobota, 4. 2. 2017, 12.59

6 let, 6 mesecev

Test prenovljenega modela:

Suzuki SX4 S-cross 4WD – križanec z dobrimi geni in razgledom z vseh sedežev #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Suzuki SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top - test | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Suzuki je na slovenske ceste pripeljal kar nekaj zanimivih modelov, katerih skupni imenovalec so zanesljiva tehnika z varčnimi motorji, dobro razmerje med kakovostjo vsebino in ceno ter učinkovit štirikolesni pogon. Testni SX4 S-cross, največji Suzukijev križanec v ponudbi, vse našteto dopolnjuje še z zelo bogato opremo in samodejnim menjalnikom. To pa se pozna tudi v končnem seštevku. A racionalni kupec ima na voljo alternativo.

Motor: 1,6-litrski turbodizelski motor; moč: 88 kilovatov
Poraba goriva: 6,1 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 27.200 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki | Vaše mnenje | Video | Zanimivo

Če bi z nekaj besedami morali povzeti značaj tega zanimivega S-crossa, bi ga z malce domišljije najraje primerjali z likom škrata Gimlija iz Tolkienove trilogije o bratovščini Gospodarja prstanov. Kar pomislite: dovolj robusten, malce čokat, varnostno načelen in s štirikolesnim pogonom dovolj trmasto neustrašen in pogumen. Le najlepši ni, tako kot tudi Gimli ne, je pa simpatičen.  | Foto: Vid Ponikvar Če bi z nekaj besedami morali povzeti značaj tega zanimivega S-crossa, bi ga z malce domišljije najraje primerjali z likom škrata Gimlija iz Tolkienove trilogije o bratovščini Gospodarja prstanov. Kar pomislite: dovolj robusten, malce čokat, varnostno načelen in s štirikolesnim pogonom dovolj trmasto neustrašen in pogumen. Le najlepši ni, tako kot tudi Gimli ne, je pa simpatičen. Foto: Vid Ponikvar

Palec gor: vozne lastnosti, zanesljiv in učinkovit štirikolesni pogon, velik motorni navor, izdatna varnostna oprema (glejte tabelo), velika panoramska streha, prostorna kabina in dovolj velik prtljažnik z dvojnim dnom.

Palec dol: hitrost in odzivnost samodejnega menjalnika, premalo poveden in nekoliko preveč posreden volan, pretirani, skoraj malce panični odzivi sistema proti naletu, ki včasih sproži opozorilo že ob kakšni senci ali pred res ostrim zavojem zaradi ograje ali brežine, torej tam, kjer prave nevarnosti za posredovanje ni.

V prenovljeni podobi se je na slovenske ceste pripeljal lani na pragu jeseni. Prej razmeroma dolgočasno in povsem neizrazito oblikovan križanec je postal veliko bolj samozavesten. Ključni element stilske preobrazbe je seveda nova in v primerjavi s predhodnikom povsem drugačna podoba nosu z obilico kroma. K odločnejši celostni podobi svoje dodajo še udarnejši barvni odtenki, pa dnevne luči LED spredaj in luči LED zadaj. Da, sestra vitara mu je dela nekaj lekcij iz trendovskih barvnih kombinacij. | Foto: Vid Ponikvar V prenovljeni podobi se je na slovenske ceste pripeljal lani na pragu jeseni. Prej razmeroma dolgočasno in povsem neizrazito oblikovan križanec je postal veliko bolj samozavesten. Ključni element stilske preobrazbe je seveda nova in v primerjavi s predhodnikom povsem drugačna podoba nosu z obilico kroma. K odločnejši celostni podobi svoje dodajo še udarnejši barvni odtenki, pa dnevne luči LED spredaj in luči LED zadaj. Da, sestra vitara mu je dela nekaj lekcij iz trendovskih barvnih kombinacij. Foto: Vid Ponikvar

Ne izstopa, a hitro zleze pod kožo

Od tal je oddaljen 18 centimetrov in ravno prav visok, da ponudi udoben vstop in izstop. | Foto: Vid Ponikvar Od tal je oddaljen 18 centimetrov in ravno prav visok, da ponudi udoben vstop in izstop. Foto: Vid Ponikvar Suzuki se na slovenske ceste z vse večjim številom svojih modelov vrača brez velikega pompa, vendar z receptom, ki pije vodo. Gre za razmerje med ceno in ponujeno vsebino, pri čemer izstopajo tudi dosegljivi varnostni elementi in presenetljivo varčni motorji, tudi bencinski. Piko na i pa pri vsem skupaj postavlja zelo dober štirikolesni pogon. Res, je da Suzuki ni pojem privlačnega oblikovanja, kar – roko na srce – dokazujeta predvsem novi baleno in čisto sveža različica majhnega ignisa.

Prav tako za tesnega SX4 z najvišjo stopnjo opreme in z dizlom v nosu ter samodejnim menjalnikom ne moremo zapisati, da je poceni. Nikakor ne, a je še vedno z vsebino, ki jo ob tem ponuja, cenejši od marsikaterega tekmeca ali pa vaj primerljivo konkurenčen. Še največ težav bi mu kot tekmec lahko naredil zmagovalec velikega testa kompaktnih križancev, yeti.


Test predhodnika: Suzuki SX4 S-cross 1,6 DDiS

Suzuki vitara 1,6 DDiS 4WD – na dobri poti, da postane slovenska uspešnica 4x4


Kar pa zadeva sodobno avtomobilsko križanje – mešanja genov različnih karoserijskih oblik in tehnike – je SX4 S-cross izrazil le najboljše gene: na 4,3 metra dolžine ponuja dovolj prostorno, praktično kabino, prepričljivo prostornino osnovnega prtljažnika (430 litrov), ohranja dobro preglednost in po anatomskih načelih karoserije športnega terenca omogoča udobno, ravno prav visoko vstopanje in izstopanje iz avtomobila. Je avtomobil za vse generacije, ki se ne boji družinskih nalog, slabe podlage pod kolesi in zime na cesti. | Foto: Vid Ponikvar Kar pa zadeva sodobno avtomobilsko križanje – mešanja genov različnih karoserijskih oblik in tehnike – je SX4 S-cross izrazil le najboljše gene: na 4,3 metra dolžine ponuja dovolj prostorno, praktično kabino, prepričljivo prostornino osnovnega prtljažnika (430 litrov), ohranja dobro preglednost in po anatomskih načelih karoserije športnega terenca omogoča udobno, ravno prav visoko vstopanje in izstopanje iz avtomobila. Je avtomobil za vse generacije, ki se ne boji družinskih nalog, slabe podlage pod kolesi in zime na cesti. Foto: Vid Ponikvar

430 litrov in dvojno dno. | Foto: Vid Ponikvar 430 litrov in dvojno dno. Foto: Vid Ponikvar Na drugi strani pa na primer poglejte ceno testnega, sicer lepšega in pol centimetra daljšega seata atece brez štirikolesnega pogona in z litrskim trivaljnikom, ki je sicer v osnovni izvedbi razglašen za letošnji najboljši evropski nakup po izboru Autobest.

Povedati hočemo, da bo racionalni kupec z nekaj pametnimi odločitvami, ki na primer ne vključujejo usnja ali pa v vseh primerih ne nujno potrebnega dizla, ki zadevo precej podraži, dobil zelo dober avtomobil s štirikolesnim pogonom za dobrih 20 tisočakov.

Spredaj in zadaj se sedi razmeroma udobno z vidika prostora, bi si pa želeli nekoliko daljši sedalni del na vozniškem in sovozniškem sedežu in bolj izdatno podporo ledvenega dela. Nič kritičnega, a sedeži pač niso za petico. | Foto: Vid Ponikvar Spredaj in zadaj se sedi razmeroma udobno z vidika prostora, bi si pa želeli nekoliko daljši sedalni del na vozniškem in sovozniškem sedežu in bolj izdatno podporo ledvenega dela. Nič kritičnega, a sedeži pač niso za petico. Foto: Vid Ponikvar SX4 S-cross je zanimiva alternativa, sploh za tiste, ki jih modne smernice ne ganejo prav veliko.

Izstopa tudi s ponujeno varnostno opremo (glejte tabelo s tehničnimi podatki), pri čemer je treba omeniti zelo uglejmo delovanje aktivnega tempomata. Celostno gledano, skozi prizmo vsakdanje uporabnosti, široke uporabnosti in praktičnosti, k čemur spadajo tudi najboljši geni križanja, kot so preglednost, visoko sedenje v pozitivnem smislu ter udobno izstopanje in vstopanje z dodatno mero udobja zaradi bogate opreme, je SX4 S-cross avtomobil, vreden razmisleka. Ni popoln, takega ni, a nas ni razočaral. Prej navdušil.

Cena testnega vozila: 27.200 EUR

Cena osnovne različice: 16.700 EUR (SX4 S-cross 1.0 boosterjet comfort 82 kW)
Osnovna cena testnega vozila: 26.800 EUR (SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top 88 kW)

Dodatna oprema: 400 EUR
Kanjonsko rjava biserna kovinska barva.

 

Da ne bo pomote, ta križanec ni resen terenec. Je pa mogoče z njim zelo zanesljivo kam splezati in se spuščati (sistem nadzora spusta HDC) po hudimano strmih kolovozih, ne boji se snega in tudi iz mokre trave se bo zvlekel in premagal kakšno nepregloboko blatno lužo. | Foto: Vid Ponikvar Da ne bo pomote, ta križanec ni resen terenec. Je pa mogoče z njim zelo zanesljivo kam splezati in se spuščati (sistem nadzora spusta HDC) po hudimano strmih kolovozih, ne boji se snega in tudi iz mokre trave se bo zvlekel in premagal kakšno nepregloboko blatno lužo. Foto: Vid Ponikvar

Doma na vseh cestah brez strahu pred letnimi časi s slabšim oprijemom

Stikalo pogona | Foto: Vid Ponikvar Stikalo pogona Foto: Vid Ponikvar Zaradi stalnega štirikolesnega pogona allgrip SX4 ponuja zanimivo, prepričljivo izkušnjo, ki omogoča precej dinamično nizanje asfaltnih zavojev z razmeroma majhnim nagibanjem karoserije kljub višje postavljenemu težišču. Pogon ne zamuja, tudi ko asfalt zamenja makadam ali pa je cesta mokra oziroma zasnežena.

Izbirno stikalo pogona ponuja še program, prilagojen površinam z najmanj oprijema, kot je na primer sneg. V najtežjih voznih položajih, ko se je treba izvleči iz blatnega kolovoza ali pa preplezati razrito gruščnato pot, je na voljo še funkcija lock, s katero voznik vklopi zaporo sredinskega diferenciala, ki navor porazdeli enakomerno med osi, s sistemom nadzora zdrsa pa poskrbi še za ustrezno krmiljenje navora na vsakem posameznem kolesu in posledično povečanje oprijema tam, kjer ga je največ. Funkcija lock deluje do hitrosti 60 kilometrov na uro, potem pa se samodejno izklopi in vklopi program snow (sneg) za vožnjo v zahtevnih pogojih.


Novi Suzuki SX4 S-Cross – naj bo vsaka vaša pot doživetje #foto


Slovenska zelena bratovščina dobro pozna Suzukijeve prednosti. Vedno več križancev SX4 in vitar srečujemo na gozdnih makadamih. Tak avto bo dobro služil tudi dežurnemu zdravniku, patronažni sestri, poveljniku civilne zaščite pa vozniku seniorju, ki ima vinograd nekje na strmih pobočjih … S stalnim štirikolesnim pogonom je zalo dobro vodljiv tudi na mokrem in z zimskimi pastmi prežetem asfaltu. Pa tudi prek pravih brazd, ne kolesnic zelo blatnega kolovoza, smo se z njim prebili brez težav. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska zelena bratovščina dobro pozna Suzukijeve prednosti. Vedno več križancev SX4 in vitar srečujemo na gozdnih makadamih. Tak avto bo dobro služil tudi dežurnemu zdravniku, patronažni sestri, poveljniku civilne zaščite pa vozniku seniorju, ki ima vinograd nekje na strmih pobočjih … S stalnim štirikolesnim pogonom je zalo dobro vodljiv tudi na mokrem in z zimskimi pastmi prežetem asfaltu. Pa tudi prek pravih brazd, ne kolesnic zelo blatnega kolovoza, smo se z njim prebili brez težav. Foto: Vid Ponikvar

Dober motor z veliko navora malce zamegli neodločen menjalnik

Suzuki SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top - test | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar S Fiatovim srednjeprostorninskim dizlom v nosu je SX4 dovolj zmogljiv in varčen ter tudi malce robat. Prepriča z velikim navorom, saj je vseh 320 njutonmetrov na voljo že pri 1.750 vrtljajih. Šeststopenjski samodejni menjalnik sicer v osnovi dobro sodeluje z motorjem, a zgolj do trenutka, ko si voznik zaželi malce več dinamike. Takrat pa postane malce zmeden in nekoliko premalo odziven. Pomaga sicer ročno posredovanje voznika, a to vseeno ni to. Zahtevnejšim voznikom ob tem, kar zmoreta pogon in zanesljivo podvozje, zato svetujemo ročni menjalnik.

O podvozju pa: gre za precej čvrsto nastavljeno vzmetenje, ki sicer dobro blaži na daljših grbinah, na kratkih cestnih neravninah in izboklinah pa kakšna "klofuta" s ceste doleti zadnjice potnikov, vendar vse v meji normale. Nezahtevni vozniki se do te meje ne bodo pripeljali pogosto. Avto se sicer ponaša z zanesljivo lego, je pa volan precej posreden in malce premalo poveden o tem, kar s podlage sporočajo kolesa.

V notranjosti je treba opozoriti na prepričljivo kakovost izbranih materialov in ergonomski napredek, čeprav je niz stikal, med katerimi je tudi tipka za vklop sistema proti naletu, postavljena na precej skritem mestu, ki med vožnjo zahteva tipanje, da prideš do njega. Nekaj rezerve za izboljšanje torej obstaja. Če pomislimo na varčevalne ukrepe, bi se brez težav odpovedali usnju na sedežih. | Foto: Vid Ponikvar V notranjosti je treba opozoriti na prepričljivo kakovost izbranih materialov in ergonomski napredek, čeprav je niz stikal, med katerimi je tudi tipka za vklop sistema proti naletu, postavljena na precej skritem mestu, ki med vožnjo zahteva tipanje, da prideš do njega. Nekaj rezerve za izboljšanje torej obstaja. Če pomislimo na varčevalne ukrepe, bi se brez težav odpovedali usnju na sedežih. Foto: Vid Ponikvar

Zanimivo

Suzuki SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top - test | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Suzuki je dobro uglasil delovanje svojih asistenčnih sistemov. S svojim uglajenim delovanjem je prijetno presenetil aktivni radarski tempomat, ki je varnostno razdaljo tudi pri manjših hitrostih na mestnih vpadnicah vzdrževal zelo z občutkom tako pri zaviranju kot pri pospeševanju. Zato pa so nas toliko bolj presenetili na trenutke kar malce panični odzivi sistema proti naletu, ki se je oglasil in zasvetil rdeče tudi v položajih, kjer resnične nevarnosti naleta sploh ni bilo. Zanimivo pa SX4 ponuja hitro tipko za izklop tega sistema.

Tovrstni izklop ni ravno pogost, največkrat ga je pri tekmecih mogoče izklopiti le prek menija ali pa z vklopom dodatnih programov terenske vožnje offroad pri nizkih hitrostih.

Suzuki SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top - test | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Sicer je ta tipka v nizu ne ravno najbolj posrečeno nameščenih stikal, skritih v vidnem polju voznika, če želi ta ohraniti fokus ceste.

V tem nizu je še tipka za nastavitev razdalje oziroma občutljivosti sistema, ki pa ni bistveno spremenila pretirane pozornosti tega pomembnega varnostnega sistema. Med zanimivejše postavke testnega avtomobila zagotovo spada tudi velika panoramska streha, ki je del serijske opreme pri najvišji stopnji opreme elegance top. Pri tem izstopa predvsem z zelo širokim odpiranjem. Razgled pravega učinka kabrioleta pričara vse do zadnjih sedežev in še okrepi prijetne občutke v svetli in prostorni kabini. Taka bi morala biti vsaka električno gnana panoramska streha. Bravo.

video: Velika panoramska streha in stikalo pogona

TEHNIČNI PODATKI: Suzuki SX4 S-cross 1.6 DDiS 4WD TCSS elegance top
MOTOR: turbodizelski, tekočinsko hlajeni, skupni vod, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 88 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 320 Nm od 1750 vrt/min
PRENOS MOČI: stalni štirikolesni pogon Allgrip, sredinska zapora diferenciala; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 215/55 R17
MERE in MASE: dolžina: 4300 mm, širina: 1785 mm, višina: 1585 mm, medosna razdalja: 2600 mm; oddaljenost od tal: 180 mm, masa praznega vozila: 1430 kg, največja dovoljena masa: 1860 kg; prostornina posode za gorivo: 47 l; največja dovoljena masa priklopnika: 400 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 430 l osnovni, 1269 l za sprednjima sedežema ob položeni zadnji klopi (40:60)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 175 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 13,0 s; mestna vožnja: 5,4 l/100 km, odprte ceste: 4,2 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; emisije: 120 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: Elektronski stabilizacijski program, funkcija samodejnega zaviranja v sili, pomoč pri speljevanju v klanec, izklop sovoznikove varnostne blazine, ISOFIX sidrišči za pritrditev dveh otroških, šest varnostnih blazin (2 čelni, 2 bočni in stranski varnostni zavesi), sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, večnaletno zaviranje; ocena NCAP: 5 zvezdic (2013), prednje meglenke
NAJPOMEMBNEJŠA OPREMA: 17" aluminijasta platišča, daljinsko centralno zaklepanje, LED dnevne luči, aktivni radarski tempomat, električno nastavljivi in ogrevani ter poklopni zunanji ogledali, električni pomik sprednjih stekel, večfunkcijski volan (tempomat, prosotročno telefoniranje, upravljajnje multimedijske naprave), panoramska streha z možnostjo odpiranja, daljinsko centralno zaklepanje, sistem zagona motorja brez ključa (pametni ključ), samodejna dvopodročna klimatska naprava, radio CD  + MP3 predvajalnik + Bluetooth, zaslon na dotik s povezavo za pametni telefon in kamero za vzvratno vožnjo, navigacija, usnjeno oblazinjenje in ogrevanje sprednjih sedežev.
 

Kateri Suzukijev model s štirikolesnim pogonom bi najraje vozili?

  • mali ignis
    5,60 %
    20 glasov
  • klenega jimnya
    3,08 %
    11 glasov
  • vitaro
    25,77 %
    92 glasov
  • SX4 S-cross
    53,78 %
    192 glasov
  • nobenega 4x4 avtomobil bi izbral pri kakšni drugi znamki
    11,76 %
    42 glasov
Oddanih 357 glasov
Ne spreglejte