Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
5.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Natisni članek

Suzuki Družinski Avtomoto Urbani Atomoto

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 5.13

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije modela

Test: Suzuki baleno 1.2 VVT – ne gre ga soditi po videzu, temveč po vsebini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Suzuki baleno - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Preizkusili smo novega balena, od katerega na prvi pogled nismo pričakovali prav veliko, vendar nas je presenetil z vsebino. Štirje višjerasli potniki so se čudili njegovi prostornosti, vozniki pa nismo mogli prehvaliti živahnega in predvsem varčnega motorja. In to sploh še ni vse, s čimer baleno izstopa.

Poudarki:

Je odlična izbira za racionalne voznike, ki dajejo prednost vsebini pred obliko in jim ni mar, če jim sosedje avtomobila ne zavidajo. | Foto: Klemen Korenjak Je odlična izbira za racionalne voznike, ki dajejo prednost vsebini pred obliko in jim ni mar, če jim sosedje avtomobila ne zavidajo. Foto: Klemen Korenjak Tehnični podatki, pikolovci, cena in oprema ter vaše mnenje

Proizvodnja novega balena je lani jeseni stekla v indijski tovarni Maruti Suzuki, v Evropi pa je na prodaj od letošnjega aprila.

Manj kot štiri metre dolgo vozilo obrne na manj kot desetih metrih, tehta manj kot 900 kg in pri običajni tekoči vožnji porabi manj kot pet litrov bencina na sto kilometrov.

Kljub majhnosti je kabina dovolj prostorna za udobno namestitev štirih potnikov celo do telesne višine 190 cm.

Med serijsko opremo balena ne manjkajo radarski tempomat, aktivno zaviranje ob nevarnosti, navigacijska naprava, kamera za vzvratno vožnjo, 16-palčna lita platišča, avtomatska klimatska naprava, ogrevana sprednja sedeža, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja … (celotni seznam je v tabeli).

Motor: 1.242-kubični atmosferski 66-kilovatni VVT 16V
Poraba na testu: 5,5 l/100 km
Cena testnega vozila: 14.398 EUR

Oblikovalski presežek že ni

Morda bi po večletni odsotnosti pričakovali kaj več, tako pa novi baleno skriva svoje adute pod precej nevpadljivo zunanjostjo. No, maska je posrečeno kombinirana s kromirano linijo in LED dnevnimi lučmi, pri čemer se sploh ne trudi, da bi bila podobna swiftu, S-crossu ali vitari. Vendar ne obupajte, pomembna je vsebina! | Foto: Klemen Korenjak Morda bi po večletni odsotnosti pričakovali kaj več, tako pa novi baleno skriva svoje adute pod precej nevpadljivo zunanjostjo. No, maska je posrečeno kombinirana s kromirano linijo in LED dnevnimi lučmi, pri čemer se sploh ne trudi, da bi bila podobna swiftu, S-crossu ali vitari. Vendar ne obupajte, pomembna je vsebina! Foto: Klemen Korenjak

Baleno z lahkoto opravi test 4 x 190

V balenu potniki nimajo težav ne z glavami in rameni in ne s koleni, pa še v prtljažniku je volumna za 355 litrov. | Foto: Klemen Korenjak V balenu potniki nimajo težav ne z glavami in rameni in ne s koleni, pa še v prtljažniku je volumna za 355 litrov. Foto: Klemen Korenjak

Ne spomnimo se nobenega vozila, ki spada v spodnji razred, v katerega se lahko udobno namestijo štirje potniki s telesno višino 190 centimetrov. V balenu nimajo težav ne z glavami in rameni in ne s koleni, pa še v prtljažniku je volumna za 355 litrov. Pri tem pa vozilce v dolžino ne seže niti do štirih metrov.

Notranjost je trše plastificirana, ni videti cenena, je pa usklajena s ceno. Sedežne prevleke so videti iz kakovostnega blaga, vendar bi jih morali opisovati po treh letih, kar pa se pri testnih vozilih ne more zgoditi.

Vozilo je dovolj prostorno za potovalno uporabo, zato je v vratih prostor za štiri večje plastenke, predal je tudi na konzoli med sedežema, kjer posebej pohvalimo odlagalne površine, kamor lahko varno namestimo današnje mobilce, ki poleg pameti prekipevajo tudi od velikosti.

Prtljažnik je med večjimi v razredu, ima dvojno dno, spodaj pa je kit za popravilo gume pospravljen v stiroporu. Če ga odstranimo, se pridobi še za kakšen litrček volumna. | Foto: Klemen Korenjak Prtljažnik je med večjimi v razredu, ima dvojno dno, spodaj pa je kit za popravilo gume pospravljen v stiroporu. Če ga odstranimo, se pridobi še za kakšen litrček volumna. Foto: Klemen Korenjak

Samo 37 litrov goriva

Ker gre za bencinski motor, smo se nad majhnim rezervoarjem sprva zmrdovali. Mnenje smo spremenili že na prvi vožnji iz Ljubljane do Turjaka, ki leži približno 300 metrov višje, potovalni računalnik pa je prikazoval povprečno porabo 4,9 litra na sto kilometrov. Pa se nismo na dolgem vzponu nad Pijavo Gorico prav nič obirali. Tempomat smo naravnali na 94 kilometrov na uro (dejanska hitrost 90) in z 2500 vrtljaji v peti prestavi plezali navzgor.

Še bolj nas je presenetil, ko se nam je mudilo v Prekmurje. Čeprav smo motor vrteli do 6000 vrtljajev, je poraba ostala pod šestimi litri. Po teh izkušnjah se upravičeno sprašujemo, zakaj pa bi izbrali dizla, če se lahko tudi cenejši bencinar vozi z dizelsko porabo?

Zakaj pa bi izbrali dizla, če se lahko tudi cenejši bencinar vozi z dizelsko porabo? | Foto: Klemen Korenjak Zakaj pa bi izbrali dizla, če se lahko tudi cenejši bencinar vozi z dizelsko porabo? Foto: Klemen Korenjak

Na avtocesti mu ne bi škodila šesta prestava

Suzuki baleno - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Pri največji dovoljeni hitrosti (136 po števcu) se vrtljaji motorja približajo vrednosti 3600, pri čemer je hrup še pod mejo sprejemljivega.

Tudi poraba s šestimi litri pri tej hitrosti ni pretirana. Bi bila pa še manjša, če bi vrtljaji padli za kakšnih 1000 …

Čeprav smo na testnem krogu namerili pet litrov in pol, trdimo, da umirjen voznik, ki se mu nikamor ne mudi, lahko brez težav ostane s porabo pod petimi litri.

Pri tem sploh ni nujno, da prestavlja že pri 2.200 vrtljajih, kakor predlaga indikator za optimalno varčno vožnjo.

Radarski tempomat kot serijska oprema

Aktivni radarski temomat: pri vozilih, ki stanejo 14 tisoč evrov, nismo navajeni na prav obsežen spisek opreme, niti po količini, morda še manj po vrednosti. | Foto: Klemen Korenjak Aktivni radarski temomat: pri vozilih, ki stanejo 14 tisoč evrov, nismo navajeni na prav obsežen spisek opreme, niti po količini, morda še manj po vrednosti. Foto: Klemen Korenjak

Ta koristna naprava je pri novih generacijah vozil Suzuki del serijske opreme, pri balenu, ki spada med vozila spodnjega razreda, pa se je vseeno znašel nepričakovano. Zlasti če upoštevamo ceno in dejstvo, da k dodatni opremi spada samo kovinska barva.

Kot je običajno pri teh napravah, omogoča različne razdalje, na katerih sledi drugim vozilom. Med pospeševanjem zelo malo zamuja, zaviranje pa prepusti vozniku, ko je hitrost že zelo majhna. Zasluži pa si tudi pikolovsko pripombo.

Pri vozilih, ki stanejo 14 tisoč evrov, nismo navajeni na prav obsežen seznam opreme, niti po količini, morda še manj po vrednosti. Glede na seznam vse druge opreme lahko trdimo, da baleno tudi na tem področju preseneča. 

Voznikov prostor je urejen po običajnih standardih s stikali na volanu, okroglimi merilniki z vmesnim zaslonom in osrednjim zaslonom, s katerim se med vožnjo lahko ukvarja sopotnik. | Foto: Klemen Korenjak Voznikov prostor je urejen po običajnih standardih s stikali na volanu, okroglimi merilniki z vmesnim zaslonom in osrednjim zaslonom, s katerim se med vožnjo lahko ukvarja sopotnik. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 14.398 EUR

Cena osnovne različice: 10.998 EUR (suzuki baleno 1.2 VVT start)
Osnovna cena testnega vozila: 14.098 EUR (suzuki baleno 1.2 VVT deluxe)

Dodatna oprema: kovinska barva (300 EUR)
Redno servisiranje na 15.000 km oziroma enkrat letno

Solidna notranjost

Voznikov prostor je urejen po običajnih standardih s stikali na volanu, okroglimi merilniki z vmesnim zaslonom in osrednjim zaslonom, s katerim se med vožnjo lahko ukvarja sopotnik. Paličasti stikali za potovalni računalnik, ki štrlita iz merilnikov, sta nerodni in čakata na neko naslednjo generacijo, ki jih bo namestila na ergonomsko primernejši prostor.

Volanski prenos je s 3,25 zavrtljaja bolj posreden, delno tudi zaradi manjšega kroga obračanja, katerega premer ostaja pod desetimi metri. Tudi podvozje je uglašeno po standardih, ki opredeljujejo kompromis med zanesljivo lego in udobjem. Poleg prilagodljivega tempomata, ki omogoča brezskrbno vožnjo v koloni, moramo pohvaliti odlične luči. Čeprav ne svetijo v ovinek, so z izdatno svetlobo prave za nočne veseljake.

Podvozje je uglašeno po standardih, ki opredeljujejo kompromis med zanesljivo lego in udobjem. | Foto: Klemen Korenjak Podvozje je uglašeno po standardih, ki opredeljujejo kompromis med zanesljivo lego in udobjem. Foto: Klemen Korenjak

Kaj ima in česa nima?

Voznik med vožnjo lahko spremlja zanimive podatke, za katere ne trdimo, da bi bili neobhodno potrebni. | Foto: Klemen Korenjak Voznik med vožnjo lahko spremlja zanimive podatke, za katere ne trdimo, da bi bili neobhodno potrebni. Foto: Klemen Korenjak

Na zaslonu med preglednimi merilniki lahko voznik med vožnjo spremlja zanimive podatke, za katere ne trdimo, da bi bili neizogibno potrebni. Na primer vzdolžne in bočne sile, diagrame hitrosti, porabe, pospeševanja in zaviranja, trenutne vrednosti za moč in navor motorja, posebna je tudi ura z dvojnim, analognim in digitalnim prikazom. Po drugi strani pa med opremo balena ni sistema samodejnega ugašanja (ki bi zmanjševal že tako nizko porabo), opozorila za vozila v mrtvem kotu in pri nenamerni menjavi pasov.

Kakorkoli že, baleno je soliden avtomobil, ki veliko daje za razumno ceno. Je preprost za uporabo, varen, prostoren in varčen, s klasičnim motorjem brez turbine. Je odlična izbira za racionalne voznike, ki dajejo prednost vsebini pred obliko in jim ni mar, če jim sosedje avtomobila ne zavidajo.

Za pikolovce

Suzuki baleno - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Pripomba ne leti na radarsko, ampak na osnovno delovanje tempomata. Izberemo na primer hitrost 50 kilometrov na uro. Pri znaku za konec naselja potegnemo na 90 in želimo to hitrost potrditi s tempomatom.

Kot pri drugih tempomatih pritisnemo SET, vendar je to tudi minus (SET - ) in tempomat se odloči za 49 oziroma 51, če izberemo RES +!

Rešitev?

Z ukazom CANCEL (ali pa z rahlim pritiskom zavore) ukinemo tempomat in znova izberemo svojo hitrost z ukazom SET -. Zapleteno!

TEHNIČNI PODATKI: suzuki baleno 1.2 VVT deluxe
ZASNOVA: spodnji razred, 5-vratna kombilimuzina, 5 sedežev
MOTOR: bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1242 cm3; največja moč: 66 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 120 Nm pri 4400 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 185/55 R16
MERE in MASE: dolžina: 3995 mm, širina: 1745 mm, višina: 1470 mm; medosna razdalja: 2520 mm; premer kroga obračanja : 9,8 m; najmanjša oddaljenost od tal: 120 mm; masa praznega vozila: 865 kg; največja dovoljena masa: 1405 kg; prostornina prtljažnika: 355 l, 1085 l (s položenimi naslonjali)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 180 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,3 s; mestna vožnja: 5,3 l/100 km, odprte ceste: 3,6 l/100 km, kombinirano: 4,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 37 l; emisije: 98 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD,  radarsko podprto zaviranje; nadzor zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2016)
SERIJSKA OPREMA: 16-palčna lita platišča, spojler zadaj, meglenke, LED zasenčene in dnevne luči, avtomatske luči, LED zadnje luči, termoizolacijska stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja, električno pomični ogrevani ogledali s smernima utripalkama, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje radia, tempomata, omejevalnika in telefona, indikator prestavljanja, klasična ročna zavora, ogrevana sprednja sedeža nastavljiva po višini, naslon za roke med sedežema, potovalni računalnik, navigacija, avto radio z zaslonom na dotik s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB AUX in 12 V, senzor za dež, radarski tempomat, parkirni senzorji zadaj s kamero za vzvratno vožnjo, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt predal pred sovoznikom, odlagalna mesta in predal pod naslonom med sprednjima sedežema, predali z utori za plastenke v vratih, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, dvojno dno prtljažnika, kit za popravilo pnevmatik
GARNCIJA: 3-letna splošna garancija oziroma 100.000 km; 12-letna garancija na prerjavenje

Kaj je vam najbolj pomeben dejavnik pri izbiri avtomobila?

  • Razmerje med kakovostjo in ceno
    55,81 %
    173 glasov
  • Oprema in varnost
    7,74 %
    24 glasov
  • Udobje in prostor
    2,26 %
    7 glasov
  • Videz
    4,84 %
    15 glasov
  • Zmogljivosti
    3,23 %
    10 glasov
  • Lastniški stroškovnik: poraba goriva, vzdrževanje, garancija ...
    18,71 %
    58 glasov
  • Čustva
    2,90 %
    9 glasov
  • Lojalnost znamki
    4,52 %
    14 glasov
Oddanih 310 glasov
Ne spreglejte