Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
3. 12. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Suzuki

Sobota, 3. 12. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Prva vožnja novega Suzukijevega modela

Suzuki ignis – japonski gimnastik išče prijatelje pod šifro "dobrodošli tudi lovci" #foto #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Suzuki ignis prva vožnja novega modela | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Majhen, 18 centimetrov dvignjen od tal in oblikovno samosvoj mali gimnastik bo med drugim konkuriral tudi Fiatovi pandi. Seveda je lahko opremljen s štirikolesnim pogonom. V Slovenijo prihaja v začetku prihodnjega leta, cene še niso znane. Palec gor za samosvojost, palec dol za doplačilo varnostnega paketa.

Poudarki:
Ignis se ne bo bal umazati. Štirikolesni pogon, sistem za spuščanje po strmini ter skrajno terensko naravnani vstopni in izstopni koti (spredaj 22, zadaj pa kar 39 stopinj) bodo razveselili tudi lovce. Konkurenco bo ignis našel tudi v Fiatovi pandi. | Foto: Ciril Komotar Ignis se ne bo bal umazati. Štirikolesni pogon, sistem za spuščanje po strmini ter skrajno terensko naravnani vstopni in izstopni koti (spredaj 22, zadaj pa kar 39 stopinj) bodo razveselili tudi lovce. Konkurenco bo ignis našel tudi v Fiatovi pandi. Foto: Ciril Komotar
Ignis dopolnjuje Suzukijevo športnoterensko zgodbo. Pridružuje se modelom jimny, vitara in SX4 S-cross.

Je kompakten, dvignjen od tal in zelo dobro pripravljen tudi na avanturo po brezpotju. Opremljen je namreč lahko tudi s štirikolesnim pogonom.

Oblikovno izstopa, kar bosta njegova prednost in breme. V nobenem primeru mu ne moremo oporekati značajske polnosti.

Kabina je preprosta in prijetna, ob izbiri štirisedežne izvedenke pa tudi dobrodošlo prilagodljiva, saj je vzdolžno pomična tudi klop, ki prtljažnik z dobrih 200 poveča na 260 litrov.

Poganja ga 1,2-litrski bencinski motor z obljubami o porabi globoko pod petimi litri. Lahko je tudi t. i. mikrohibrid z majhnim elektromotorjem, ki izključno ob speljevanju ponuja dodatnih 50 njutonmetrov navora.

V Slovenijo prihaja v prvih mesecih leta 2017, cene zanj pa še niso znane.

Najprej jimny, za njim vitara in zdaj še ignis

Suzuki ignis prva vožnja novega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ignis se modeloma jimny in vitara pridružuje kot tretji Suzukijev kompaktni oziroma majhni športni terenec, kar ne potrjuje le odločnosti priskrbeti trgu izdatno ponudbo v najhitreje rastočih segmentih, ampak tudi obogatiti že tako pestro ponudbo štirikolesno gnanih vozil. Za ignisa pravijo, da je ultrakompaktni SUV, kar je pravzaprav res.

Njemu podobnih ni veliko in najbrž mu je mersko in po namembnosti še najbližje evropska konkurenca v obliki fiata pande z dvignjenim podvozjem in štirikolesnim pogonom, s katero se bo ignis v teoriji boril tudi za lovsko naklonjenost.

Da je zares poseben, namiguje že z videzom, za katerega Suzuki trdi, da je odraz želja kupcev. Ti naj bi pričakovali kultno obliko, svojevrstno karoserijsko ekscentričnost, ki bi ga jasno ločila od kateregakoli drugega majhnega avtomobila. Z gotovostjo trdimo, da jim je uspelo. | Foto: Ciril Komotar Da je zares poseben, namiguje že z videzom, za katerega Suzuki trdi, da je odraz želja kupcev. Ti naj bi pričakovali kultno obliko, svojevrstno karoserijsko ekscentričnost, ki bi ga jasno ločila od kateregakoli drugega majhnega avtomobila. Z gotovostjo trdimo, da jim je uspelo. Foto: Ciril Komotar

Oblikovan v Italiji

Suzuki ignis prva vožnja novega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Sprednji del je značajsko močan, dnevna LED-svetila v igrivem slogu polkrožno objemajo žaromete, z boka je videti prisrčno škatlasto, zadek pa je resnično poseben. S svojo obliko bo zagotovo polariziral in obenem uresničil Suzukijeve napovedi, da ignisa ne bo mogoče zamenjati z nobenim drugim avtomobilom.

Ignis je bil oblikovan v Suzukijevem italijanskem oblikovalskem centru, kjer so upoštevali nekatere oblikovne značilnosti starejših in bolj prepoznavnih modelov znamke. | Foto: Ignis je bil oblikovan v Suzukijevem italijanskem oblikovalskem centru, kjer so upoštevali nekatere oblikovne značilnosti starejših in bolj prepoznavnih modelov znamke.

Dolg je 3,7 metra, njegovo medosje pa je zato, ker so kolesa potisnjena v skrajna robova karoserije, kar 2,4-metrsko. To v kombinaciji s premišljeno obliko pomeni, da je njegova kabina nadpovprečno prostorna. Medtem ko se s podobno prostornostjo v sprednji vrsti hvali veliko malčkov, ignis preseneti v drugi vrsti. | Foto: Ciril Komotar Dolg je 3,7 metra, njegovo medosje pa je zato, ker so kolesa potisnjena v skrajna robova karoserije, kar 2,4-metrsko. To v kombinaciji s premišljeno obliko pomeni, da je njegova kabina nadpovprečno prostorna. Medtem ko se s podobno prostornostjo v sprednji vrsti hvali veliko malčkov, ignis preseneti v drugi vrsti. Foto: Ciril Komotar

Prijetna, a preprosta kabina

Kabina je prijetna, armaturni plošči dominirajo ravne črte in sestavljenost vseh komponent notranjosti je na visoki ravni. Kakovost materialov je (pod)povprečna, saj je trde plastike veliko, a menimo, da takšen pristop ignisu in njegovi značajski uporabnosti ustreza.

Zaslon je sedempalčni in občutljiv na dotik ter vmesnik znan že iz drugih sodobnih suzukijev – balena in vitare. Seveda je kompatibilen s sistemoma Android Auto in Apple Car Play. | Foto: Ciril Komotar Zaslon je sedempalčni in občutljiv na dotik ter vmesnik znan že iz drugih sodobnih suzukijev – balena in vitare. Seveda je kompatibilen s sistemoma Android Auto in Apple Car Play. Foto: Ciril Komotar

Prostora v kabini nadpovprečno veliko

V primeru izbire treh sedežev druge vrste bo klop zložljiva v razmerju 60:40, odmisliti pa bo treba vzdolžni pomik. | Foto: Ciril Komotar V primeru izbire treh sedežev druge vrste bo klop zložljiva v razmerju 60:40, odmisliti pa bo treba vzdolžni pomik. Foto: Ciril Komotar

Prostora za kolena je zelo veliko, za glave tudi. Kupci bodo lahko izbrali štiri- ali petsedežno izvedenko.

V primeru prve se bo klop delila v razmerju 50:50, bo pa tudi vzdolžno pomična, kar pomeni, da bo povečljiv tudi prtljažnik. Ta je po Suzukijevih trditvah že v izhodišču največji med njemu podobnimi. Prtljažnik štirikolesno gnanih ignisov bo ponujal 204 litre prostornine, dvokolesni različici dodajte še 56 litrov, torej vsega skupaj 260 izhodiščnih litrov. | Foto: Ciril Komotar Prtljažnik štirikolesno gnanih ignisov bo ponujal 204 litre prostornine, dvokolesni različici dodajte še 56 litrov, torej vsega skupaj 260 izhodiščnih litrov. Foto: Ciril Komotar

Tudi v hudo strmino, če je treba

Suzuki ignis prva vožnja novega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Skladno s terensko naravnano tradicijo znamke bo ignis na voljo tudi v štirikolesno gnani izvedenki. In ker je njegova karoserija od tal oddaljena 18 centimetrov, vstopni in izstopni kot pa merita 22 oziroma 38,8 stopinje, se bo tudi v največje strmine lahko zagnal samozavestno.

Na voljo bo tudi s sistemom za pomoč pri spustu po strminah, ki samodejno nadzira zavore, medtem ko se voznik lahko posveti izključno krmiljenju.

Pod pokrovom motorja mu bo družbo delal 1,2-litrski bencinski atmosferski motor s 66 kilovati največje moči, ki je lahko združen s petstopenjskim ročnim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, a drugi le pri dvokolesno gnanih različicah. | Foto: Ciril Komotar Pod pokrovom motorja mu bo družbo delal 1,2-litrski bencinski atmosferski motor s 66 kilovati največje moči, ki je lahko združen s petstopenjskim ročnim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, a drugi le pri dvokolesno gnanih različicah. Foto: Ciril Komotar

Euro NCAP – dve zgodbi, ena slabša, druga boljša

Ignis je na testiranjih Euro NCAP sprva negativno presenetil. V povsem serijski izvedenki, ki ni obogatena z varnostnim paketom oziroma naprednejšimi asistenčnimi sistemi, je domov odnesel le tri osvojene zvezdice. Z omenjenim paketom je popravil vtis in dosegel pet zvezdic. Smiselno bi bilo varnostni paket umestiti že v serijsko opremo.

Kot zanimivo alternativo Suzuki ponuja tudi mikrohibridni pogonski sklop – enak motor, združen z zelo majhnim elektromotorjem, ki (le v primerih speljevanja) zagotovi hipnih 50 njutonmetrov navora. | Foto: Ciril Komotar Kot zanimivo alternativo Suzuki ponuja tudi mikrohibridni pogonski sklop – enak motor, združen z zelo majhnim elektromotorjem, ki (le v primerih speljevanja) zagotovi hipnih 50 njutonmetrov navora. Foto: Ciril Komotar

Kako se obnese na cesti?

Ignis je lahko prijeten sopotnik in pri tem ga majhnost ne ovira. Je pa res, da je vzmetenje nastavljeno razmeroma čvrsto, kar pomeni, da je na slabše vzdrževanih podlagah (teh smo na prvi vožnji srečali razmeroma veliko) občasno neprijetno čvrst. Kljub temu velja, da je njegova vozna dinamika nastavljena kompromisno in da bo ustrezala veliki večini kupcev.

1,2-litrski atmosferski bencinski motor se je izkazal za zadostno zmogljivega med vožnjo po podeželju, na avtocesti pa je, razumljivo, občasno zasopihal in bil razmeroma glasen, kar ni pokvarilo dobrega prvega vtisa. Šesta prestava bi bila dobrodošla.

Volan je v primerjavi s tekmeci in majhnimi vozili na splošno preveč posreden. Mirne volje bi privolili, da bi bil od enega do drugega skrajnega zavrtljaja kak "krog" manj. | Foto: Ciril Komotar Volan je v primerjavi s tekmeci in majhnimi vozili na splošno preveč posreden. Mirne volje bi privolili, da bi bil od enega do drugega skrajnega zavrtljaja kak "krog" manj. Foto: Ciril Komotar

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI CENA
1,2 DUALJET bencinski 1242 cm3, 66 kW, 120 Nm 5-stopenjski ročni ali 5-stopenjski samodejni menjalnik 170 km/h, 12,2 s 4,1 do 5,5 l/100 km, 104 g/km CO2 še ni podatka
1,2 DUALJET 4WD bencinski 1242 cm3, 66 kW, 120 Nm 5-stopenjski ročni menjalnik 165 km/h, 11,9 s 4,5 do 5,9 l/100 km, 114 g/km CO2 še ni podatka
1,2 DUALJET + SHVS (mikro hibrid) bencinski 1242 cm3, 66 kW, 120 Nm 5-stopenjski ročni menjalnik 170 km/h, 11,8 s 4,0 do 4,9 l/100 km, 97 g/km CO2 še ni podatka
1,2 DUALJET + SHVS (mikro hibrid) 4WD bencinski 1242 cm3, 66 kW, 120 Nm 5-stopenjski ročni menjalnik 165 km/h, 11,5 s 4,4 do 5,2 l/100 km, 97 g/km CO2 še ni podatka
Ne spreglejte