Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
5.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Varna vožnja Štirikolesni pogon 4MATIC Mercedes-Benz

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 5.48

6 let, 6 mesecev

Zahtevni preizkus za Mercedesov štirikolesni pogon

G-točka užitka: Mercedesova legenda, ki se ne boji umazane igre #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Mercedes-benz razreda G - reportaža Vransko | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Po terenskem poligonu AMZS-jevega centra varne vožnje na Vranskem smo rili z enim najbolj ekskluzivnih, več kot sto tisoč evrov vrednim in hkrati enim res zadnjih terencev stare šole, z mercedes-benzom razreda G. S svojo karizmo in tehniko je postavil temelje novemu rodu SUV-zvezdnikov, ki zmorejo tej legendi slediti presenetljivo daleč.

Video: Da, tudi to je Mercedesov svet 

Mercedes-benz razreda G - reportaža Vransko | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Marsikdo bi morda pomislil, da avtomobilski zvezdniki, odeti v žlahtno usnje in krom, spadajo le na avenije, na gladke in široke avtoceste ter da jim ne dišijo sneg in gorske ceste v primežu zime. Obstajajo sicer muze, ki z opisanimi razmerami res nočejo imeti nič, a pri Mercedesu še zdaleč ni tako.

Razumejo tudi svet onstran urbanih robnikov in ograjenih štiripasovnic. Glede na to, koliko slovenskih lastnikov avtomobilov te znamke se je udeležilo po razmerah pod kolesi precej dramatične predstavitve štirikolesnega pogona 4matic, lahko sklepamo, da še kako cenijo in uporabljajo tudi terenske vrednote te znamke.

Od leta 1979, ko se je rodil, do danes je zdaj že dolgo legendarni G, na začetku znan kot puch G, ohranil svojo osnovno podobo. Škatlasta oblika s kratkimi previsi, jasno postavljenimi karoserijskimi mejami, veliko oddaljenostjo od tal in odlično preglednostjo ostaja vzorčni primer skoraj popolnega telesa avtomobilskega alpinista. Svoje k vsemu skupaj dodata podvozje ter pogon z reduktorjem in vsemi tremi diferencialnimi zaporami. | Foto: Jure Gregorčič Od leta 1979, ko se je rodil, do danes je zdaj že dolgo legendarni G, na začetku znan kot puch G, ohranil svojo osnovno podobo. Škatlasta oblika s kratkimi previsi, jasno postavljenimi karoserijskimi mejami, veliko oddaljenostjo od tal in odlično preglednostjo ostaja vzorčni primer skoraj popolnega telesa avtomobilskega alpinista. Svoje k vsemu skupaj dodata podvozje ter pogon z reduktorjem in vsemi tremi diferencialnimi zaporami. Foto: Jure Gregorčič Čeprav je preizkus štirikolesnega pogona 4matic ponujal tudi dinamično asfaltno preizkušnjo, je večina prisotnih najprej s prstom ali željnim pogledom pozornost namenila njemu, legendarnemu mercedes-benzu razreda G. Ta že skoraj štiri desetletja ostaja v nespremenjeni podobi.

Glede na odzive prisotnih ne presečna, da Mercedes tako skrbno neguje njegovo tradicijo in mit neustavljivega. To je pač eden zadnjih klenih terencev stare šole, prežet z izjemno tehnično vsebino, ekskluziven po opremi in motorjih ter z nešteto kilometri v najsurovejših razmerah. Ta avtomobil je ena od nesmrtnih ikon te znamke. V tovarni Magna, nedaleč od slovenske meje, dobrih 40 kilometrov od Maribora, kjer razred G izdelujejo že od leta 1979, so lani postavili svojevrsten rekord, saj so prvi v enem letu naredili več kot 20 tisoč teh izjemnih strojev.

Kot zanimivost naj povemo, da se slovenski cenik razreda G začne pri nič manj kot 121 tisočakih. Če gre sklepati po tem, s kakšnimi nasmehi so ljudje na Vranskem izstopali iz njega, bo verjetno ta avtomobil še dolgo nadaljeval ekskluzivno zgodbo o mercedesu, ki se ne boji blata. | Foto: Jure Gregorčič Kot zanimivost naj povemo, da se slovenski cenik razreda G začne pri nič manj kot 121 tisočakih. Če gre sklepati po tem, s kakšnimi nasmehi so ljudje na Vranskem izstopali iz njega, bo verjetno ta avtomobil še dolgo nadaljeval ekskluzivno zgodbo o mercedesu, ki se ne boji blata. Foto: Jure Gregorčič

Zgodba legendarnega G: v 37 letih od vojaškega stroja do terenske ekskluzive za 400 tisoč evrov

 | Foto: Vsega naj bi bil kriv iranski šah Reza Pahlavi. Leta 1972 je še kot znaten lastnik delnic današnjega Daimlerja predlagal, da v Stuttgartu zasnujejo terensko vozilo, ob pomoči mojstrov pogonov 4x4 iz Gradca pa se je vse skupaj začelo.

G za ime ni izbran naključno, saj gre za prvo črko besede geländewagen, kar pomeni terensko vozilo. Od začetka ga izdelujejo izključno v Gradcu, kar za podjetje Magna Steyr pomeni tudi odličen posel. Proizvodnja tega avtomobila namreč neprekinjeno poteka že od leta 1979.

Lani so v tovarni Magna Steyr v Gradcu, kjer že 37 let neprekinjeno izdelujejo to terensko legendo, postavili nov letni rekord. Na ceste in kolovoze ter v bogate garaže so poslali več kot 20 tisoč G-jev. | Foto: Mercedes-Benz Lani so v tovarni Magna Steyr v Gradcu, kjer že 37 let neprekinjeno izdelujejo to terensko legendo, postavili nov letni rekord. Na ceste in kolovoze ter v bogate garaže so poslali več kot 20 tisoč G-jev. Foto: Mercedes-Benz Razvili so ga kot vojaško terensko vozilo, a ga že kmalu po začetku proizvodnje ponudili v civilni različici. Prvi prototipi so nabirali testne kilometre že leta 1974, že leto po začetku prodaje pa ga je za svojega "šefa" naročil tudi Vatikan. Kupec civilne različice se je moral odločiti med tremi karoserijami, ki so bile na voljo: kabriolet na kratkem medosju, kombi na kratkem medosju ali kombi na dolgem medosju.

Sčasoma se je G začel spreminjati, čeprav njegova podoba in značaj v temelju ostajata enaka. Spremenili so dolžine medosnih razdalj ter vrste pogona, motorjev, menjalnikov, opreme in v zadnjem času tudi aktivnih vozniških asistentov. Leta 1990 so uvedli drugo vzporedno vejo razreda G, ki je bila bolj luksuzna in imela stalen štirikolesni pogon. Do zdaj sta višek razvoja predstavljala G 63 AMG 6×6 in G 500 4×4 na kvadrat. Pripravili naj bi že tudi omejeno serijo z manj kot sto avtomobili za najbolj petične kupce z oznako maybach in kombinacijo platnene strehe. Cena naj bi krepko presegla 600 tisoč evrov.

Video: Je to novi maybach G650, vreden več kot 600 tisoč evrov?

Kljub starosti modela ne kaže, da bi ga kmalu nehali izdelovati

Zanimivo je, da so jih največ v enem letu prodali lani, torej po kar 37 letih proizvodnje. Po njih najbolj povprašujejo bogati petični kupci, zbiratelji. Daleč najbolj priljubljena različica je G 63 AMG s 5,5-litrskim strojem V8 in 420 kilovati.

Pravijo, da ima ta osemvaljnik bolj prepričljiv zvok kot 6,0-litrski 12-valjnik različice mercedes-AMG G 65 s 463 kilovati oziroma 630 "konji", za katerega je pri nas treba pripraviti skoraj 400 tisoč evrov.

Vse od svojih začetkov mora G vsakokrat znova poleg terenskih sposobnosti dokazati svojo vzdržljivost. Na 4,5 kilometra dolgi vožnji na trasi masiva Schöckli, ki ima tudi do 60 odstotkov strme vzpone in do 40 odstotkov velike prečne nagibe vozila, preizkušajo zahtevano vzdržljivost, ki zajema kar 15 tisoč kilometrov tovrstnega mučenja. G to zmore, vsaj pravijo tako. Glede na to, kaj smo z njim počeli na Vranskem, ne dvomimo o njegovi klenosti. Preizkus na tovarniškem vzponu je tako zahteven, da G-class experience odsvetujejo nosečnicam in ljudem s težavami v hrbtenici. To pove vse. | Foto: Jure Gregorčič Vse od svojih začetkov mora G vsakokrat znova poleg terenskih sposobnosti dokazati svojo vzdržljivost. Na 4,5 kilometra dolgi vožnji na trasi masiva Schöckli, ki ima tudi do 60 odstotkov strme vzpone in do 40 odstotkov velike prečne nagibe vozila, preizkušajo zahtevano vzdržljivost, ki zajema kar 15 tisoč kilometrov tovrstnega mučenja. G to zmore, vsaj pravijo tako. Glede na to, kaj smo z njim počeli na Vranskem, ne dvomimo o njegovi klenosti. Preizkus na tovarniškem vzponu je tako zahteven, da G-class experience odsvetujejo nosečnicam in ljudem s težavami v hrbtenici. To pove vse. Foto: Jure Gregorčič

4matic – izkušnje terenskega stroja, prelite v široko uporabo, za več varnosti, praktičnosti in užitkov

Skupaj zdaj Mercedes ponuja že več kot 70 različnih modelov s štirikolesnim pogonom 4matic. | Foto: Ciril Komotar Skupaj zdaj Mercedes ponuja že več kot 70 različnih modelov s štirikolesnim pogonom 4matic. Foto: Ciril Komotar Bogate izkušnje, ki jih je Mercedes dobil z razvojem svojega G, so danes povzete v novi generaciji štirikolesnega pogona 4matic. Ta združuje nabor tehnično različnih štirikolesnih pogonov, prilagojenih praktično vsem Mercedesovim modelom, od kompaktnih razredov s prečno nameščenimi motorjem (A, B, CLA, GLA) do najnovejše generacije SUV-modelov in klasik C, E, S ter  superzmogljivih modelov AMG.

Skupaj zdaj Mercedes ponuja že več kot 70 različnih modelov s štirikolesnim pogonom 4matic. Bit teh pogonov je v prvi vrsti predvsem povečanje varnosti in praktičnosti avtomobila. Zlasti pri modelih AMG štirikolesni pogon pomeni še višje postavljeno mejo zdrsa in natančnejšo vodljivost ter večji izkoristek pogona v smislu zmogljivosti. Pri Mercedesu poudarjajo, da pogoni 4matic bistveno ne povečujejo teže in porabe goriva.


Štirikolesni pogon 4matic smo preizkusili tudi v dveh najnovejših različicah razreda E:

Mercedes-benz E all-terrain - s tem avtomobilom bodo uspešni direktorji hodili na smučanje #foto

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ - divje strani zvezde


Na Vranskem sta kolesnicam klenega G precej samozavestno sledila tudi novi GLC in GLE, opremljena z offroad tehničnim paketom in programom terenske vožnje, ki med drugim prilagaja delovanje nadzorne elektronike v prid boljšemu izkoristku potenciala pogona v zahtevnejših voznih razmerah zaradi večje oddaljenosti od tal. | Foto: Jure Gregorčič Na Vranskem sta kolesnicam klenega G precej samozavestno sledila tudi novi GLC in GLE, opremljena z offroad tehničnim paketom in programom terenske vožnje, ki med drugim prilagaja delovanje nadzorne elektronike v prid boljšemu izkoristku potenciala pogona v zahtevnejših voznih razmerah zaradi večje oddaljenosti od tal. Foto: Jure Gregorčič

Mercedes-benz razreda G - reportaža Vransko | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Voznik lahko tako pri vožnji do 40 kilometrov na uro v GLC in GLE s pritiskom na stikalo aktivira funkcijo DSR (Downhill speed regulation), ki omogoča spust po strmini z nadzorovano hitrostjo. Sistem tako uravnava hitrost vožnje po klancu glede na nastavljeno hitrost.

Strmejši ko je spust, močneje bo sistem DSR zaviral vozilo. Voznik lahko hitrost regulira z ročico za tempomat, maksimalna hitrost pa je 18 kilometrov na uro. S tem pomočnikom je mogoče zanesljivo premagovati večje strmine v težkih razmerah, ki bi sicer pomenile nevaren spust.

Mercedes G je eden redkih pravih terencev, ki še ponuja vse klasične diferencialne zapore: sredinsko ter sprednjo in zadnjo. Tak pogon je pripravljen za najekstremnejše podvige. | Foto: Jure Gregorčič Mercedes G je eden redkih pravih terencev, ki še ponuja vse klasične diferencialne zapore: sredinsko ter sprednjo in zadnjo. Tak pogon je pripravljen za najekstremnejše podvige. Foto: Jure Gregorčič GLE, ki je naslednik razreda ML, s katerim je Mercedes leta 1997 ob filmskem rojstvu dinozavrov nekako utemeljil začetke velikih športnih terencev, ima v tem offroad paketu tudi stoodstotni zaklep sredinskega diferenciala in reduktor, s katerim je pri vožnji v težkih razmerah mogoče na kolesa spraviti več navora. Ta je v težkih voznih razmerah ključen za zagotavljanje oprijema.

Na razritem poligonu sta GLC in GLE pokazala, da je kljub zaobljenim linijam njuna meja tistega, kar zmore tehnika pogona, postavljanje precej visoko.

S takšnim podvozjem je G 500 4×4 na kvadrat v primerjavi z G 500 močno pridobil pri terenskih kotih: vstopni znaša 52 stopinj (G 500 36), prehodni 47 (G 500 21), izstopni pa 54 stopinj (G 500 27). Jasno, tudi vode se boji manj – medtem ko si G 500 upa "le" v 0,6 metra globoko, se ta ne boji metrske globine. Pri enaki medosni razdalji (2.850 milimetrov) ima 4×4 na kvadrat za 30 centimetrov širša koloteka in 22-palčna namesto 18-palčna kolesa. | Foto: Mercedes-Benz S takšnim podvozjem je G 500 4×4 na kvadrat v primerjavi z G 500 močno pridobil pri terenskih kotih: vstopni znaša 52 stopinj (G 500 36), prehodni 47 (G 500 21), izstopni pa 54 stopinj (G 500 27). Jasno, tudi vode se boji manj – medtem ko si G 500 upa "le" v 0,6 metra globoko, se ta ne boji metrske globine. Pri enaki medosni razdalji (2.850 milimetrov) ima 4×4 na kvadrat za 30 centimetrov širša koloteka in 22-palčna namesto 18-palčna kolesa. Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-benz razreda G - vzpon legende

Fotogalerija
1 / 10
Mercedes dosega rast tudi na slovenskih cestah

Mercedes je letos postal najbolj prodajana premium znamka na svetu, po svetu so na ravni koncerna Daimler krepko presegli mejo dva milijona prodanih vozil. Samo na evropskem trgu so v letu 2016 prodali več kot 839 tisoč mercedesov, kar pomeni skoraj 14-odstotno rast. V Sloveniji so v zadnjih treh letih dosegli kar 53-odstotno rast. Lani je na slovenske ceste zapeljalo 1.177 Mercedesovih osebnih avtomobilov, kar pomeni malce več kot desetodstotno rast. Pri uvozniku, ki že dolga leta zastopa to znamko, so s tem izpolnili obljubo, ki so jo glede uspešnosti na slovenskem trgu dali v Stuttgartu.

Mercedes je lani v Slovenji prodal 272 športnih terencev višjega cenovnega praga, 75 več kot leto prej. | Foto: Jure Gregorčič Mercedes je lani v Slovenji prodal 272 športnih terencev višjega cenovnega praga, 75 več kot leto prej. Foto: Jure Gregorčič

Ta stroj že skoraj štiri desetletja ostaja bolj ali manj nespremenjen in kot tak suveren v najtežjih razmerah. | Foto: Jure Gregorčič Ta stroj že skoraj štiri desetletja ostaja bolj ali manj nespremenjen in kot tak suveren v najtežjih razmerah. Foto: Jure Gregorčič

Kaj bi izbrali, če bi iskali pravega klenega terenca?

  • Mercedes-benz.
    40,35 %
    140 glasov
  • Land rover oziroma range rover.
    26,80 %
    93 glasov
  • Jeep.
    6,05 %
    21 glasov
  • Toyoto.
    19,88 %
    69 glasov
  • Mitsubishi.
    3,46 %
    12 glasov
  • Kleni terenci so preživeti, izbral bi SUV.
    3,46 %
    12 glasov
Oddanih 347 glasov
Ne spreglejte