Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 3. 2016,
19.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz Terenski Avtomoto

Četrtek, 24. 3. 2016, 19.29

6 let, 6 mesecev

Primerjalni test: mercedes GLE 350d in mercedes GLE coupe 350d

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mercedes GLE je imenski naslednik športnega terenca ML, ki ima zdaj na voljo še kupejevsko izvedbo. Klasika, zapisana udobju, tradicionalnosti in uporabnosti, kupe tudi cestni vpadljivosti.

Novi GLE kot prenova mercedesa ML

Skoraj 20 let je že dolga pot Mercedesovega športnega terenca ML in do danes je že zbledel spomin na prvotne načrte tega vozila, ki so ga v Stuttgartu umestili med modela GLK in GL ter ga sprva nameravali izdelati celo v neposrednem sodelovanju z Mitsubishijem. Danes se ML, ki se od lanskega leta in sprejetja nove imenske nomenklature imenuje GLE, predstavlja že v svoji tretji generaciji ter predstavlja enega stebrov zelo pomembne Mercedes-Benzove ponudbe športnih in klasičnih terencev. GLE dejansko ni nov avtomobil, temveč predvsem prenova predhodnega ML.

GLE coupe za vpadljivost, morda celo cestno bahavost

Zdajšnji GLE je dejansko že star avtomobil, saj rojstvo aktualne generacije sega vse do leta 2011. Po več kot petih letih je še vedno oblikovni pojem avtomobila za nekoliko resnejše, umirjene, morda tudi konservativne kupce. Mercedes mu je zdaj dodal še kupejevsko karoserijsko izvedbo, ki je osem centimetrov daljša in prinaša dobesedni nasprotni pol tradicionalnega GLE oziroma ML.

To je pravi cestni nastopač, marsikdo bi ga označil tudi za bahača, ki na slovenske ceste na primer prihaja s serijskimi 20-palčnimi kolesi, visoko postavljenim nosom in impozantnim položajem na cesti.

In ne pozabimo na zadnje horizontalne luči, ki prav nebeško spominjajo na model 280 SE iz začetka 60. let prejšnjega stoletja. Eden glavnih oblikovalcev Mercedesa, Slovenec Robert Lešnik, nam je že večkrat povedal, da kot vodja zunanjega oblikovanja navdih večkrat išče v najboljših Mercedesovih oblikovnih rešitvah iz preteklosti.

Da je s svojo postavo na cesti resnično nadpovprečen in da dobro odgovarja BMW-ju, ki ima z modelom X6 njegovega najočitnejšega tekmeca, dokazuje tudi njegova filmska vloga. Če se je športni terenec ML, ki ga danes torej poznamo pod novim imenom GLC, z dinozavri boril v preteklosti, je ta vloga v novem nadaljevanju uspešnice Jurski park pripadla prav njegovi kupejevski izvedbi.

Usoda športnosti pri kupeju na plečih velike mase

Na drugi strani je vodljivost obeh terencev kljub velikosti zelo dobra in enako velja tudi za občutek širine avtomobila na cesti, saj sta oba obvladljiva za povprečnega voznika. Kdor bi se s športnim terencem resnično rad peljal tudi športno, bo moral sprejeti določene kompromise. Kljub masi nad dve toni se tudi GLE coupe sicer pelje športno in za svojo maso zelo dobro, toda voznik čudežev med ovinki vendarle ne more pričakovati.

Kljub kupejevski zasnovi je to pač le velika gmota mase, ki ne more podirati fizikalnih osnov in pri bolj izrazitem pritiskanju na plin lahko znatno poveča porabo goriva tudi med vožnjo po avtocesti. Izpostaviti velja tršo zasnovo kupeja, ki tudi na avtocesti nikakor ni tako udoben kot klasični GLE.

Nikakor pa ne moremo mimo aerodinamike, ki je pri kupeju precej bolj učinkovita in to kljub večji masi vozila vpliva na manjšo porabo goriva. Pri Mercedesu so mislili tudi na take malenkosti, kot je s steklom prekrita zvezda na pokrovu motorja.

Z vidika prostorskega izkoristka sta oba odlična

Notranjost je pri obeh mercedesih v znamenju udobja, ki je pri modelu GLE še bolj izrazita. Pri kupeju je na zadnjih sedežih kljub spuščajoči se strehi dovolj prostora tudi za višje potnike in na splošno GLE coupe s prostornostjo pozitivno preseneti. Pri obeh bi z vidika uporabnosti, racionalne ergonomije in ugodja težko našli resnične pomanjkljivosti.

Če je stranska vidljivost naprej, kar je posledica precej masivnega stebrička A, nekoliko slabša, avtomobil to nadomesti z odličnim delovanjem 360-stopinjske kamere. Pri kupeju je kamera celo serijska. Vodljivost avtomobila na parkirišču je lahko zelo natančna in varna, voznik pa je pri tem brez skrbi. Upravljanje infozabavnega vmesnika pri obeh poteka prek že dobro uveljavljenega vrtečega gumba na sredinski konzoli, ki je po našem mnenju še vedno bolj intuitivno kot upravljanje dodatne drsne ploščice. Zaslon na dotik pri mercedesih seveda spada na seznam internih nedovoljenih poskusov inženirjev iz Stuttgarta.

Pikrost? Namenjamo jo projicirnemu zaslonu …

Pikro oznako moramo napisati pri mercedesu GLE in njegovem sistemu za digitalni "head-up display" pred voznikovimi očmi. Ta namreč ni bil nastavljiv po višini, zato je bilo težko razbrati podatke. Iskali smo vzvod oziroma gumb za spravljanje ploščice prikazovalnika. Ko smo ugotovili, da se ga pospravi preprosto ročno, potisniti ga je namreč treba v armaturo, se nam to ni zdela dovolj prefinjena rešitev na ravni tega avtomobila. GLE coupe tega prikazovalnika sploh ni imel in vsaj v prej opisani izvedbi ga zato tudi nismo pogrešali.

Klasični GLE je vsaj 18 tisočakov dražji od kupeja

Testni mercedes GLE je imel oznako 350d, kar prinaša trilitrski dizelski motor V6 z močjo 190 kilovatov (258 "konjev"). Šestvaljni motor terencu zagotovo prinaša pomemben dejavnik prestiža in moči, ki jo išče večina kupcev mercedesov. V primerjavi z vstopnim modelom GLE s štirivaljnim dizelskim motorjem 250d je dražji za približno deset tisoč evrov.

Tak GLE seveda ni poceni, saj je imel za več kot 20 tisoč evrov dodatne opreme. Toda sestavljanje avtomobila po lastnih željah in dobesedna poosebitev sta sestavni del ponudbe strankam, ki iščejo in hočejo premium avtomobile. Med dodatki omenimo paket voznih asistentov za 3.330 evrov, zračno vzmetenje airmatic za 2.531 evrov in paket AMG line, ki skupaj (zunanji in notranji dodatki) nanese kar šest tisoč evrov.

Podobno je bilo tudi pri testnem GLE coupe, kjer pa je šlo z modelom 350d za osnovni in torej tudi cenovno vstopni model. Avtomobil z enakim trilitrskim šestvaljnim dizelskim motorjem tako stane vsaj 75 tisoč evrov, torej skoraj 18 tisoč evrov več kot klasični GLE. S primerljivim naborom dodatne opreme se je cena povečala še za 36 tisoč evrov, na končnih 112 tisočakov. Poudarimo, da ima kupejevski GLE vendarle v serijski opremi tako vzvratno kamero kot tudi električno odpiranje in zapiranje zadnjih vrat.

Na slovenske ceste letno okrog 50 mercedesov GLE

In Slovenci? Tiste, ki si ga lahko privoščijo, poleg nedvoumne kakovosti, uporabnosti in vpadljivosti privabljajo tudi tovrstne cene. Lani so zelo hitro razprodali celotno razpoložljivo zalogo, to je 17 mercedesov GLE coupe, in že jeseni tudi polovico zaloge (razpoložljivih bo okrog 30 vozil) za letošnje leto. Po oceni uvoznika znamke Mercedes-Benz bodo slovenski kupci letno kupili približno 50 klasičnih terenskih vozil GLE in 30 kupejevskih GLE coupe.

Tovrstne velike športne terence imajo radi tudi nogometaši, zato mercedesa ML 350 vozi tudi slovenski selektor Srečko Katanec. Če ima rad dober pregled nad dogajanjem na igrišču, ga ima z imenskim predhodnikom GLE tudi nad prometom na cesti. Čeprav se je pošalil, da terenca vozi zato, ker je zastonj – Mercedes je uradni pokrovitelj nogometne reprezentance –, mu kot tradicionalnemu lastniku terencev ML nismo ravno verjeli na besedo.

Ne spreglejte