Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
30. 11. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

2

Natisni članek

športni avtomobili Športni Avtomoto Mercedes-Benz

Sreda, 30. 11. 2016, 11.46

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja nove različice

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ - divje strani zvezde

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

2

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC + - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom mercedesa s 612 "konji", ki do sto pospeši v spektakularnih 3,4 sekunde. Po ciljni ravnini dirkališča z 256 kilometri na uro, brez blokade lahko daleč onkraj tristotice. Ima tudi "drift mode" za pobalinska drsenja. Je to najboljša športna limuzina ta hip?

Poudarki:

Na ceste marca, 2017. Sledil bo tudi karavan. Cena še ni znana. | Foto: Ciril Komotar Na ceste marca, 2017. Sledil bo tudi karavan. Cena še ni znana. Foto: Ciril Komotar Mercedes-AMG je z novim najhitrejšim E-jem redefiniral pojem športne limuzine. Strašansko zmogljiv osemvaljni stroj ima lahko 571 ali 612 "konjev".

Zaradi učinkovitega štirikolesnega pogona, izboljšanega vzmetenja in odličnega krmiljenja briljira tudi v zahtevnih, dirkaško navdahnjenih pogojih. Prihajajoči BMW M5 bo imel s kom češnje zobati.

Do sto kilometrov na uro pospeši v 3,4 sekunde. Mercedes-AMG je pripravljen elektronsko blokado najvišje hitrosti z 250 prestaviti na 300 kilometrov na uro. Brez bi šel hitreje od 330 kilometrov na uro.

Na 835-metrski štartno-ciljni ravnini portugalskega dirkališča zlahka čez 250 kilometrov na uro. Najpogumnejšim na voljo tudi "drift" program.

Tehnični podatki in vaše mnenje

Video: Kako smo AMG zver krotili na dirkaškem asfaltu v Portimau?

Kdo je pogumnejši?

Zver | Foto: Ciril Komotar Zver Foto: Ciril Komotar Kdo je pogumnejši – AMG inženirji iz Affalterbacha, ki so najinteligentnejši avtomobil na svetu spremenili v dirkaški stroj, ali tisti, ki ga bodo kupili? Medtem ko porota še premleva svojo odločitev, smo na dirkališču v bližini portugalskega mesta Portimao sedli za volan mercedesa, ki je zavoljo popolne transformacije iz uglajene poslovne limuzine postal najzmogljivejši razred E vseh časov.

Breme vozniških odločitev je večje, kot si morda mislite. Nežen pritisk stopalke za plin v trenutku ko motornih vrtljaji dosežejo številko 2.500 in se na vsa štiri kolesa sprosti do 850 njutonmetrov navora, je lahko strašansko prijetno ali pa strašansko nevarno opravilo. Takšnim avtomobilom, z izjemo nekaterih nemških avtocestnih odsekov, ni usojeno neprevidno razsipavanje enormnih količin motornih zmogljivosti kjerkoli in kadarkoli.

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC + - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Tudi zato smo bili veseli asfaltnih zagonetk tehnično zahtevnega dirkališča na jugu Portugalske, ki s svojimi vzponi in spusti, hitrimi in počasnimi, odprtimi in slepimi zavoji ter 835-metrsko startno-ciljno ravnino upravičeno velja za enega najrazburljivejših sodobnih dirkališč na svetu.

Med AMG inštruktorji je bil tudi Bernd Schneider, petkratni prvak nemškega prvenstva turnih avtomobilov DTM. Tempo je narekoval s superšportnikom AMG GT S in mi dal vetra. Vožnja za njim, ki je večino časa spominjala na igro mačke z mišjo, je zahtevala vso koncentracijo in vozniško znanje, ki ga premorem. Iz avtomobila sem izstopil premočen.

Kako smo z njegovim predhodnikom vozili naše bralce: AMG ples v dežju ...

Novinec je natančnejši, hitrejši ter vsestransko boljši na dirkališču in na cesti. Tekmec, ki ga pripravljajo pri BMW-ju (verjetno z M5 ne bodo zavlačevali), bo soočen z vozniško dovršenim strojem in dvoboj bo epski. Kaj šele bo, ko se igri pridruži še Audi … Lexus z najhitrejšim GS-om v vozniškem smislu zaostaja. | Foto: Ciril Komotar Novinec je natančnejši, hitrejši ter vsestransko boljši na dirkališču in na cesti. Tekmec, ki ga pripravljajo pri BMW-ju (verjetno z M5 ne bodo zavlačevali), bo soočen z vozniško dovršenim strojem in dvoboj bo epski. Kaj šele bo, ko se igri pridruži še Audi … Lexus z najhitrejšim GS-om v vozniškem smislu zaostaja. Foto: Ciril Komotar

E, le kaj so ti naredili

Že prvi vtis je močan ... | Foto: Ciril Komotar Že prvi vtis je močan ... Foto: Ciril Komotar Nabuhel, širši in spuščen ter oborožen z vsemi oblikovno pritajeno agresivnimi prijemi, brez katerih pri AMG-ju ne gre. Obenem ostaja eleganten in zvest čistim potezam, nad katerimi bdi slovensko oko. Veliki odprtini za zajemanje zraka (podobni je imel tudi predhodnik) sta glavni značilnosti novega sprednjega odbijača. Zadaj dva dvojna zaključka štirih izpušnih cevi, prav tako v stilu predhodnika, na boku pa napis V8 biturbo – tudi tega že poznamo. Evolucija, torej.

V kabino. Poznano okolje, ki črpa navdih iz razreda S (le poglejte armaturno ploščo z dvema velikima zaslonoma) E 63 AMG predrugači s pomočjo krepkih in blagih prijemov. Izvedenka v kateri sem sedel, se je bohotila z vsaj kvadratnim metrom površin pokritim z ogljikovimi vlakni – vrzite pogled na armaturno ploščo, sredinsko konzolo in vrata.

Spodaj prisekan volan je oblečen tudi v alkantaro. Središče pozornosti sta sprednja školjkasta sedeža z grbom nekdanjega predelovalca Mercedesovih vozil, katerega kakovosti in prednosti je Daimler tudi uradno, z nakupom večinskega deleža, priznal leto pred prelomom tisočletja. Prvi vtis je močan.

Tako zmogljivega še ni bilo

Obljubljena povprečna poraba je 8,9 litra na sto kilometrov. Na dirkališču se je povzpela krepko nad štirideset. | Foto: Ciril Komotar Obljubljena povprečna poraba je 8,9 litra na sto kilometrov. Na dirkališču se je povzpela krepko nad štirideset. Foto: Ciril Komotar Tovarna moči ima osem valjev razporejenih v obliko V, njihova skupna prostornina pa se je s 5,5 litra zmanjšala na okrogle štiri. Mercedes ponovno ponuja dve različno zmogljivi izvedenki s 571 oziroma 612 "konji". V primeru prvega je navora za 800, drugega pa za 850 njutonmetrov.

Dva twinscroll turbinska polnilnika z dvojnima vetrnicama sta zavoljo večje kompaktnosti (pa čeprav višjega težišča) skrita med valje. Prednost krajše poti izpušnih plinov do polnilnika in nazaj je izboljšana odzivnost osemvaljnega srca – vse za uspešno izničenje turbo luknje.

Mercedesovi inženirji predstavijo tudi drugo plat motorja – ob uporabi voznega programa comfort in ob primerni nizkih vrtljajih (med 1.000 in 3.250) se izklopi dovod goriva v polovico valjev. Obljubljena povprečna poraba je 8,9 litra na sto kilometrov. Na dirkališču se je povzpela krepko nad štirideset.

Zavore bodo kos voznim zmogljivostim: zračno hlajeni in perforirani koluti so pri manj zmogljivi izvedbi na obeh koncih vozila 360-milimetrski, spredaj jih bosta grabili šestbatni čeljusti. Izvedba S se spredaj baha s še večjimi, 390 milimetrskimi koluti. Komur tudi to ne bo dovolj, bo lahko posegel po ekstremu – karbonsko-keramični doplačilni opciji s kar 402-milimetrskim premerom sprednjih kulutov, s katerimi so bila opremljena testna vozila. | Foto: Ciril Komotar Zavore bodo kos voznim zmogljivostim: zračno hlajeni in perforirani koluti so pri manj zmogljivi izvedbi na obeh koncih vozila 360-milimetrski, spredaj jih bosta grabili šestbatni čeljusti. Izvedba S se spredaj baha s še večjimi, 390 milimetrskimi koluti. Komur tudi to ne bo dovolj, bo lahko posegel po ekstremu – karbonsko-keramični doplačilni opciji s kar 402-milimetrskim premerom sprednjih kulutov, s katerimi so bila opremljena testna vozila. Foto: Ciril Komotar

Kaj se zgodi, ko se na cesto sprosti 612 "konjev"?

Pa vendar pospeški niso tisti, ki prepričajo najbolj. Največji napredek je E AMG naredil pri voznih lastnostih, ki zahtevajo preskok v miselnosti.  | Foto: Ciril Komotar Pa vendar pospeški niso tisti, ki prepričajo najbolj. Največji napredek je E AMG naredil pri voznih lastnostih, ki zahtevajo preskok v miselnosti. Foto: Ciril Komotar Limuzina, ki z napolnjenim rezervoarjem za gorivo in brez voznika tehta 1.880 kilogramov, uspe do sto kilometrov na uro pospešiti v 3,4 sekunde. V času, ki ste ga porabili za branje tega stavka, bi se to zgodilo trikrat. Povedano preprosto, spektakularni pospešek tudi pripravljene ujame nepripravljene, prva reakcija nepripravljenih pa je globok zajem sape. Sledi pa kakršnakoli kletvica, ki tisti hip prileti na misel. Prvi dve prestavi bi bili za slovenske ceste dovolj.

Pa vendar pospeški niso tisti, ki prepričajo najbolj. Največji napredek je E AMG naredil pri voznih lastnostih, ki zahtevajo preskok v miselnosti. Dejstvo je, da dejanska, razmeroma visoka masa vozila ob neutrudnem napadanju zavojev namreč zbledi, to pa zahteva privajanje. E AMG gre skozi zavoje hitreje, ko bi tako težek avtomobil smel.

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC + - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar AMG-jevi inženirji so ob bok motornim zmogljivostim namreč postavili športno podvozje več kot sposobno zoperstavljanju hedonističnega izkoriščanja vseh zavitih darov dirkališča in voznikovih dirkaških apetitov. Vzmetenje (skupno so na voljo 3 različne trdote) je v programih sport, sport + ali race čvrsteje in nastavljeno na novo ter prilagojeno ekstremnim obremenitvam, krmiljenje je natančnejše kot je bilo pri prejšnji generaciji, delovanje večvodilnih prem optimizirano.

Pogonski sklop dopolnjujeta 9-stopenjski samodejni menjalnik, ki namesto klasičnega pretvornika navora zaposluje mokro sklopko in serijski štirikolesni pogon – prvič zmožen povsem variabilnega in neodvisnega prenašanja navora, kar pa prava prednost postane šele na dirkališču, kjer je ta avtomobil sposoben osupljivo hitrega požiranja zavojev.

Mehanskega oprijema je izredno veliko, od ravnanja s stopalko za plin pa je odvisno, ali bo iz zavoja silil sprednji ali zadnji del limuzine. Kalibracija štirikolesnega pogona in elektronsko krmiljenega diferenciala (velja za izvedenko S, običajni AMG razpolaga le s klasično mehansko) namreč narekuje takšne odzive: ob počasnem in progresivnem dodajanju plina iz izhoda iz zavoja se pokaže tendenca po prekrmarjenju (odnašanju zadka), ob odločneje dodanem plinu bo iz zavoja silil nos. | Foto: Ciril Komotar Mehanskega oprijema je izredno veliko, od ravnanja s stopalko za plin pa je odvisno, ali bo iz zavoja silil sprednji ali zadnji del limuzine. Kalibracija štirikolesnega pogona in elektronsko krmiljenega diferenciala (velja za izvedenko S, običajni AMG razpolaga le s klasično mehansko) namreč narekuje takšne odzive: ob počasnem in progresivnem dodajanju plina iz izhoda iz zavoja se pokaže tendenca po prekrmarjenju (odnašanju zadka), ob odločneje dodanem plinu bo iz zavoja silil nos. Foto: Ciril Komotar

V prid uporabnosti je Mercedes-AMG poenostavil tudi sistem hitrega katapultiranja. Odmislite kakršnokoli kompliciranje – tako imenovani "launch control" zahteva le izbiro katerega od športnih voznih programov, levo nogo na zavori in desno čvrsto na plinu. Ko se elektronska igla merilnika vrtljajev ustali pri 3.500 vrtljajih, se levica odmakne iz zavore, sledi omenjeno lovljenje sape. Preprosto. Hvalimo.


Reportaža: Kako pri Mercedesu uglasijo konje?

Kako je majhen mercedes nočno Ljubljano spomnil na slovito prvenstvo DTM #video

Mercedes-Benz S cabriolet - si ga bo privoščil tudi kateri od slovenskih milijonarjev?


Vzmetenje (skupno so na voljo 3 različne trdote) je v programih sport, sport + ali race čvrsteje in nastavljeno na novo ter prilagojeno ekstremnim obremenitvam, krmiljenje je natančnejše, kot je bilo pri prejšnji generaciji, delovanje večvodilnih prem optimizirano. | Foto: Ciril Komotar Vzmetenje (skupno so na voljo 3 različne trdote) je v programih sport, sport + ali race čvrsteje in nastavljeno na novo ter prilagojeno ekstremnim obremenitvam, krmiljenje je natančnejše, kot je bilo pri prejšnji generaciji, delovanje večvodilnih prem optimizirano. Foto: Ciril Komotar

Ima tudi drift mode!

Mercedes zahtevnejšim ponuja tudi izbiro povsem zadnjega pogona – voznik vpletenost sprednjega pogona izloči z izbiro voznega programa race in izklopom stabilizacijske elektronike. Rezultat je predvidljiv in potencialno zelo zabaven.

  Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+
Motor: 4,0-litrski (3982 cm³) V8 biturbo z dirketnim vbrizgom 4,0-litrski (3982 cm³) V8 biturbo z dirketnim vbrizgom
Moč: 420 kW (571 KM) od 5750 do 6500 vrt./min. 450 kW (612 KM) od 5750 do 6500 vrt./min.
Navor: 750 Nm od 2250 do 6500 vrt./min. 850 Nm od 2500 do 6500 vrt./min.
Menjalnik: športni samodejni 9-stopenjski AMG speedshift MCT športni samodejni 9-stopenjski AMG speedshift MCT
Pogon: AMG stalni štirikolesni 4MATIC+ z aktivnim vektorskim razporejanjem navora AMG stalni štirikolesni 4MATIC+ z aktivnim vektorskim razporejanjem navora in programom drift mode za drsenje
Najvišja hitrost: 250 km/h elektronsko omejena ali 300 km/h z vozniškim paketom (AMG Driver's package) 250 km/h elektronsko omejena ali 300 km/h z vozniškim paketom (AMG Driver's package)
Pospešek: 3,5 s od 0 do 100 km/h 3,4 s od 0 do 100 km/h
Poraba: od 8,8 do 9,1 l / 100 km in od 199 do 207 g CO2 od 8,8 do 9,1 l / 100 km in od 199 do 207 g CO2
Teža: 1875 kg 1880 kg

Kaj vas pri tem AMG stroju najbolj navdušuje?

  • Zmogljivosti
    48,08 %
    225 glasov
  • Zvok
    11,32 %
    53 glasov
  • Videz
    5,34 %
    25 glasov
  • Tehnična dovršenost
    12,18 %
    57 glasov
  • Nič me posebej ne navduši, je preprost predrag in predivji ter prepožrešen
    23,08 %
    108 glasov
Oddanih 468 glasov

 

Ne spreglejte