Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
23. 4. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

3

Natisni članek

Mercedes-Benz

Sobota, 23. 4. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Mercedes-Benz S cabriolet - si ga bo privoščil tudi kateri od slovenskih milijonarjev?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

3

Mercedes-Benz S cabriolet | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom avtomobila, na katerem verjetno ne boste videli slovenskih tablic. Mercedes S cabriolet je čisti presežek Mercedesovih ustvarjalcev, za katerega v Nemčiji hočejo vsaj 139 tisoč evrov, cene najdražje izvedbe (65 AMG) pa se začnejo šele pri 254 tisoč evrih.

Poudarki:

- Prvi Mercedesov veliki kabriolet po 45 letih
- Tri motorne izvedbe: S500, S AMG 63, S AMG 65
- Vstopna cena: dobrih 139 tisoč evrov
- Mercedes računa predvsem na podporo kupcev Evrope in ZDA
- Zračno vzmetenje je serijsko
- Je najtišji kabriolet na svetu

Sem mislil, da ga že dobro poznam

Mercedes-Benz S cabriolet | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Za dober vozniški dan kilometrov sem namreč presedel na obeh sprednjih sedežih avtomobila, na osnovi katerega je S cabriolet nastal. A primerjati kupeja s kabrioletom je tako, kot bi primerjal športno eleganco teniške igralke z eleganco mile balerine. V obeh primerih je oko ujeto, a ne na enak način.

Atletska drža starejšega brata in intimnost, ki jo nudi zaprta kabina, služita kupejevskemu poslanstvu, v katerem ena vidnejših vlog pripada tudi športnosti. V očeh voznikov kabrioletov takšnega ranga pa se svet vrti počasneje. Opulenca in razkazovanje sta pomembna, a ne toliko kot tisti nezamenljiv občutek dekadentnega razkošja, ki kljub dejstvu, da gre za nov avtomobil, daje občutek združitve preteklosti s prihodnostjo. In to le zato, ker je nekdo odrezal streho. Mercedes-Benz bo model S cabriolet prenehal izdelovati v petih ali šestih letih, kar pa ne pomeni, da niso ustvarili brezčasnega avtomobila.

Mercedes je za predstavitev izbral primerno okolje – francosko riviero. Prestiž, stil in glamur so tu najboljši prijatelji, in v takšno elitno družbo, s takšnim življenjskim slogom zares spada le peščica avtomobilov. Odmislite ferrarije in lamborghinije. Da, tudi teh je tu veliko. In mimogrede, voznik oranžnega aventadorja je, medtem ko so se v njegovi pločevini lesketale bliskavice mobilnih telefonov sveže prispelih turistov, s prstom kazal na črn avtomobil, ki ga gledate na fotografijah. S cabriolet je šesti veliki prestižni mercedes z oznako – drugi so S, podaljšani S, S coupe, maybach in podaljšani maybach.

Nica, Cannes, Monaco, pa vsi tisti griči za njimi, z milijonskimi vilami. Tam so garaže, v katerih bodo takšni avtomobili čakali. In nad njimi živeli ljudje, ki jih bodo kupili, in jih vozili. S cabriolet ne bo prvi, ali drugi avtomobil pri hiši. Skoraj zagotovo pa bo avtomobil, s katerim se bo uživalo v najbolj sproščenem stilu. Iz njega veje vonj po aristokraciji. | Foto: Ciril Komotar Nica, Cannes, Monaco, pa vsi tisti griči za njimi, z milijonskimi vilami. Tam so garaže, v katerih bodo takšni avtomobili čakali. In nad njimi živeli ljudje, ki jih bodo kupili, in jih vozili. S cabriolet ne bo prvi, ali drugi avtomobil pri hiši. Skoraj zagotovo pa bo avtomobil, s katerim se bo uživalo v najbolj sproščenem stilu. Iz njega veje vonj po aristokraciji. Foto: Ciril Komotar

V vseh drugih primerih bi izbral izvedbo AMG, a tokrat ...

Tudi zato težje razumem vse tiste novinarske kolege, ki so tako hiteli z rezervacijo ključev AMG različic. Razumem privlačnost vse tiste zaloge moči in vem, da se ji je težko upreti. Ampak … voznikom takšnih kabrioletov se ne mudi. Drugi jih počakajo. Za volan S 500, torej. Najmanj zmogljivo izvedbo od treh, ki jih Mercedes ponuja.

Mercedes-Benz S cabriolet | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pod pokrovom motorja bije 4,6-litrsko srce. To je v složnem sodelovanju s prisilnim polnjenjem, ki ga voznik ne bo nikoli zaznal, preskrbljeno z več kot zadostnimi količinami osemvaljnega navora. 700 njutonmetrov ga je in v spremljavi ležernega brbotanja je postrežen že pri 1.800 vrtljajih. Na svetu ni veliko motorjev, ki bi vse svoje navorsko razkošje podajali na tako eleganten in nevsiljiv način. In s pomirjujočim občutkom, da se za lenobnim značajm skriva krasno kremast zvok.

Še preden sedem v AMG izvedbo, ki se spopada z neposrečeno bipolarno motnjo (športnost in surovost mu zares ne pristajata), vem, da je to motor, ki temu avtomobilu ustreza najbolj. Še posebej, ker navor v tej izvedbi na kolesa prenaša Mercedesov najnovejši, 9-stopenjski samodejni menjalnik, katerega največja odlika je, da kljub neprestanemu prestavljanju predvsem pri nižjih hitrostih deluje povsem nezaznavno. Hvalimo.

Mercedes S cabriolet - draga vaba za uživaške milijonarje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Voznik S cabrioleta bo namreč želel neslišno križariti po skrbno negovanih ulicah polotoka Cap Ferrat in podobnih krajih po svetu. Pri Mercedesu pravijo, da jih bodo največ prodali v Evropi, ZDA in na Japonskem. In v tako prominentnih okoljih, kot je francoska južna obala, zvočna nesnaga glasnega hrumenja preprosto ni dobrodošla – kljub temu, da ji v povezavi z marsikaterimi drugimi avtomobili pišemo ode mehanskih radosti, zaradi katerih so nekatere štirikolesne zveri značajsko vredne pol več, kot bi sicer bile. Tokrat pač ne.

Potniki so zasuti z razkošjem

Mercedes S cabriolet - draga vaba za uživaške milijonarje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kabina se ne razlikuje od kupejeve. Voznik in potniki so zasuti z razkošjem, imenitnimi materiali in v primeru odprte strehe še z občutkom, da ne sedijo v avotmobilu, ampak, tudi zaradi zapeljivega prehoda armaturne plošče v vrata, v zelo dragem čolnu. Medtem ko sprednja sedeža razvajata z vrhunskim udobjem, zadaj prostora ni na pretek. Ker Mercedes trdi, da je kabina kupeja najtišja med vsemi avtomobili na svetu, je jasno, da nadpovprečno dobro zvočni trušč tesni tudi kabriolet. Platnena streha, ki ne posega v prtljažni prostor, je sestavljena iz štirih plasti in med vožnjo v kabino prodre manj motečih decibelov kot pri večini običajnih avtomobilov.

Ko je spuščena (odpira in zapira se lahko pri hitrostih do 60 kilometrov na uro), je vetrnega prepiha v kabini presenetljivo veliko, tudi ob aktivaciji dvojne protivetrne zaščite – klasične mreže za zadnjimi sedeži in sedem centimetrov visokega usmerjevalnika zraka na vrhu okvira vetrobranskega stekla. V tem pogledu sem proti vrtinčenju vetra pričakoval več učinkovite borbe. Ob tem velja izpostaviti, da klimatska naprava za temperaturno ugodje skrbi povsem samodejno.

Do avtomobila pristopi milijonar ruskega porekla ...

Počasi križarim in razmišljam, za katerimi od teh veličastnih vhodov v idilična mini kraljestva bajno bogatih bi se ta avtomobil utegnil znajti. Ne čakam dolgo. Pritajeno globok zvok in zapeljiva silhueta sta zapeljali družbo treh mladih moških. Glavni med njimi (vedno je nekdo glavni, tako to gre) je milijonar ruskega porekla, izvem čez nekaj minut. S svojima "kameradoma" je zapustil zavetje trimetrskih zidov nekajmilijonske utrdbe. Zgolj zaradi nenadkriljive radovednosti je, takole na oko, prehodil okoli 150 metrov, da je lahko v živo pogladil pločevino šarmantnega kabrioleta.

Po kratkem pogovoru me družba povabi na dvorišče svoje letne rezidence. Velika vrata se počasi odpro, za njimi pa štirje mercedesi. A AMG, nekaj let star dizelski razred E, in dva razreda G – en bel in en črn – en AMG in en običajen. Tipična stranka, torej. Ko mladeniča povprašam o mnenju najnovejšega Mercedesovega ponosa, hitro pove, da je pričakoval več prostora v drugi vrsti, da pa ga ob enem Bentleyjev tekmec ne ponuja več.

Glede okusa pa toliko: ko razložim, da je na voljo 28 barv usnja, šest barv karoserije in ravno toliko barv platna, pove, da bi izbral mat sivo karoserijo, notranjosti pa bi namenil rdeče usnje. In ne bi izbral različice AMG 63 ali AMG 65. S 500 bi bil dovolj. | Foto: Ciril Komotar Glede okusa pa toliko: ko razložim, da je na voljo 28 barv usnja, šest barv karoserije in ravno toliko barv platna, pove, da bi izbral mat sivo karoserijo, notranjosti pa bi namenil rdeče usnje. In ne bi izbral različice AMG 63 ali AMG 65. S 500 bi bil dovolj. Foto: Ciril Komotar

AMG 63 do sto v manj kot štirih sekundah

AMG 63 s pomočjo 900 njutonmetrov navora dobri dve toni mase do sto kilometrov premakne v 3,9 sekunde. Veste, kako je videti, ko mimo "prileti" visokotehnološka prestižna gmota pločevine in usnja? Vsaj malce nenavadno, zagotovo adrenalinsko, vmes pa se prikrade tudi ščepec strahospoštovanja. Zvočna kulisa je sicer manj glasna kot pri, recimo, E 63 AMG, a vseeno dovolj globoka in surova, da si jo človek zapomni vsaj do večera, ko bo izkušnjo zaupal prijatelju. Vrh ponudbe predstavlja dvanajstvaljni biturbo motor s skoraj šestimi litri delovne prostornine, 630 "konji" in kar 1000 njutonmetri največjega navora.

Video: ko mimo pridrvi več kot dve toni težak AMG projektil s 585 "konji"

O dinamičnih talentih ...

Mercedes S cabriolet - draga vaba za uživaške milijonarje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kabriolet, podobno kot kupe, dobro zakriva maso vozila – tudi zaradi serijskega zračnega vzmetenja z dvema programoma – comfort in sport. Jasno, ko se avtomobil dobro nasloni na pnevmatike, voznik čuti vsak njegov kilogram, a hkrati ne izgubi občutka za natančnost. Lep primer je na fotografiji – kolega novinar iz Avto Magazina je v zavoj pripeljal z razmeroma visoko hitrostjo – tovornjak je zaradi nepreglednega zavoja zagledal zadnji trenutek, a vztrajal v začrtani smeri s polnim plinom. Avtomobil je ob tem le nekaj centimetrov od roba cestišča, v kabini pa nobene panike.

Torzijska togost karoserije je glede na velikost in maso vozila razmeroma visoka, zaradi dodatnih ojačitev skoraj enaka kot pri kupeju. V ta namen so inženirji v zadnjem delu karoserije in na bokih uporabili izdatne količine ojačitev iz aluminija in magnezija. Samodejno prilagodljivo podvozje ima posluh tudi do slabših površin, kjer se je sposobno dvigniti do tri centimetre.

O njegovi inteligenci ni dvoma

Ponuja skoraj vso aktivno-varnostno paleto, ki jo znamka v tem trenutku premore – tudi posodobljen sistem nočnega vida in sistem Pre-Safe s prepoznavanjem pešcev na razdalji do 160 metrov ter večjih živali na razdalji do 100 metrov. V tam pogledu zaostaja le za novo generacijo razreda E, ki zna, na primer, tudi sama menjati vozne pasove in ponuja možnost parkiranja z mobilnim telefonom.

Video: prikaz Mercedesovega nočnega vida

 

Mercedes je pogum za ponoven vstop v svet velikih in prestižnih kabrioletov zbiral 45 let

Tudi zato je moral biti rezultat izvrsten v vseh pogledih. Komentiranje videza prepuščam vam, dragi bralci, za preostalo trdim, da je na zelo, zelo visoki ravni. Tudi zaradi temeljev in standardov, ki jih je znamka postavila še v času, ko si je brke gladil Karl Benz. Kako bo zgodovina videla tega velikega kabrioleta, bo pokazal čas. Za zdaj pa velja, da predvsem Bentleyju ponuja sodobno in tehnološko skrajno napredno alternativo, ki kljub vsej inteligenci v ospredje postavlja pozitivno čustveno napetost. Človek, odgovoren za njegovo obliko, Rober Lešnik, bi znal v strogih okvirih oblikovanja ponovno reči kakšno na temo čutne čistosti (sensual purity). Mi trdimo, da jo je Mercedes tokrat uspel prenesti kar na celoten avtomobil.

MOTOR
Moč, navor Menjalniki Hitrost Poraba, emisije Cena v Nemčiji
S 500, biturbo osemvaljnik; prostornina: 4663 cm3 335 kW, 700 Nm navora samodejni menjalnik 9G-TRONIC (9 prestav) hitrost: 250 km/h, pospešek: 4,6 sekunde poraba: od 6,8 do 11,8 l/100 km; emisije CO2: 199 g/km od 139,051 EUR
AMG S 63, biturbo osemvaljnik; prostornina: 5461 cm3 430 kW, 900 Nm navora samodejni menjalnik AMG speedshift MCT (7 prestav) hitrost: 250 km/h, pospešek: 3,9 sekunde poraba: od 8,2 do 14,3 l/100 km; emisije CO2: 244 g/km od 187.484 EUR
AMG S 65, biturbo dvanajstvaljnik; prostornina: 5980 cm3 463 kW, 1000 Nm navora samodejni menjalnik 7G-TRONIC (7 prestav) hitrost: 250 km/h, pospešek: 4,1 sekunde poraba: od 8,9 do 17,1 l/100 km; emisije CO2: 272 g/km od 254,600 EUR

H komu pa bi vi odšli po kraljevskega kabrioleta?

  • Mercedesu
    53,07 %
    190 glasov
  • Bentleyu
    21,51 %
    77 glasov
  • Rolls royceu
    25,42 %
    91 glasov
Oddanih 358 glasov
Ne spreglejte