Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 10.45

6 let, 7 mesecev

Mercedesov avtomobilski alpinist za na konec sveta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Nekateri trdijo, da je bil mercedes G kulten že, ko je prišel na trg. Resnica se danes zdi bolj verjetna kot pred 35 leti, pri Daimlerju pa razred G skrbno negujejo naprej. Tokrat z zverjo na kvadrat!

Osnova: G 63 AMG 6×6

Ta zverina ljubiteljem ortodoksnih terencev leta 2013 ni mogla uiti – podaljšana šasija, štiri vrata na bokih plus keson za kabino, polmetrski odmik trebuha od tal, prilagojene preme, tri osi s skupaj šestimi kolesi, pet diferencialnih zapor in 5,4-litrski V8 z dvema turbinama ter s 760 njutonmetri navora.

Pri Daimlerju pravijo, da so jih prodali več, kot so načrtovali. Skupaj jih bo nekaj več kot sto in zadnji naj bi se iz Gradca, kjer G izdelujejo, pripeljal maja letos.

 | Foto:

Minus ena os in minus keson, pa velik plus za adrenalin

Najbrž ravno pravi čas, da mesto na proizvodnem traku odstopi novemu G 500 4×4 kvadrat, ki je triosniku tehnično zelo podoben. Nima sicer treh osi in karoserija je enaka kot pri običajnih (petvratnih) G-jih, torej brez kesona na zadku.

Je pa menda ravno zato že v osnovi natempiran za večji odziv kupcev. G kot G, a nekako na četrtini poti od običajnega do takšnega, ki mu rečemo bigfoot. Vsaj z razdaljo od tal, ki tu meri skoraj pol metra (450 milimetrov), medtem ko pri običajnem G znaša več kot pol manj – "le" 210 milimetrov.

 | Foto:

Teoretične terenske sposobnosti tudi dvakrat večje od G 500

S takšnim podvozjem je G 500 4×4 na kvadrat v primerjavi z G 500 močno pridobil pri terenskih kotih: vstopni je 52 stopinj (G 500 36), prehodni 47 (G 500 21), izstopni pa 54 stopinj (G 500 27).

Jasno, tudi vode se boji manj – medtem ko si G 500 upa le v 0,6 metra globoko, se tale ne boji metrske globine. Pri enaki medosni razdalji (2.850 milimetrov) ima 4×4 kvadrat za 30 centimetrov širša koloteka in 22- namesto 18-palčna kolesa.

Takole dvignjen in z večjimi kolesi v višino meri skoraj 2,25 metra!

 | Foto:

Nov motor, ki besneče grmi na bokih pred zadnjimi kolesi

Da se lahko enako surovo, kot je njegov videz, tudi pelje, so mu namenili nov štirilitrski biturbo V8 lahke gradnje ter s turbopuhaloma, ugnezdenima med vrstama valjev. Motor zadosti normam Euro 6, dvojna zaključka izpuha na bokih pred zadnjimi kolesi pa poskrbita za nekaj več drame pri videzu in – kot trdijo v Stuttgartu – za prepričljiv zvok ter za boljše zunajcestne sposobnosti, saj zadaj ni loncev in cevi, ki bi ga ovirale pri premagovanju ovir.

Sicer pa obljubljajo enak občutek v vožnji skozi ovinke kot v športnem avtomobilu (posebej poudarjajo prilagodljivo blaženje s športno nastavitvijo), za vsak primer pa ponujajo tudi bolj terenska, 18-palčna kolesa in z njimi nepremagljivost na sipinah, skalnatih podlagah in seveda v vodi.

 | Foto:

Kako podvojiti oddaljenost od tal? Z zobniškim parom na koncu preme!

Da bi dosegli takšno oddaljenost od tal, so morali prilagoditi preme; na njihovih koncih je dodatno ozobje, zaradi katerega so lahko kolesa nameščena nižje od središča prem.

Na ta način ni bilo treba posegati v druge dele podvozja in pogona – pritrdilna mesta podvozja, volanski sistem in kardanske gredi. Je pa tako poljubno velika oddaljenost od tal in z njo vse prednosti pri terenski vožnji.

Koncept. Ki čaka kupce, da bo serijski.

Rumeni G, ki je od spredaj videti že kar nekoliko neskladno široko v predelu blatnikov, je za zdaj le konceptno vozilo. A pri Daimlerju ne skrivajo: če bodo kupci, bo tudi serijski G 500 4×4 kvadrat.

Ne spreglejte