Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
18. 1. 2017,
9.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Sreda, 18. 1. 2017, 9.38

6 let, 6 mesecev

Najuspešnejši v Evropi: Volkswagen, Renault, Ford, Opel in Peugeot

Evropejci že devet let nismo kupili toliko novih avtomobilov, na vrhu Volkswagen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Prodaja osebnih avtomobilov je lani v Evropi zrasla že tretje leto zapored in dosegla svoj devetletni rekord. Med posameznimi znamkami še naprej zanesljivo vodi Volkswagen, ki pa je izgubil del svojih kupcev. Med najboljšimi tremi znamkami še Renault, Ford, Opel in Peugeot.

Volkswagen je bil lani med redkimi avtomobilskimi znamkami, ki so v Evropi doživele padec svoje prodaje. Nemci imajo letos spet veliko prodajnih adutov, od prenovljenega golfa do novih crossoverjev. | Foto: Volkswagen Volkswagen je bil lani med redkimi avtomobilskimi znamkami, ki so v Evropi doživele padec svoje prodaje. Nemci imajo letos spet veliko prodajnih adutov, od prenovljenega golfa do novih crossoverjev. Foto: Volkswagen

Evropejci so lani kupili 14,6 milijona osebnih avtomobilov

Leta 2016 je prodaja novih osebnih avtomobilov v Evropi narasla skoraj za sedem odstotnih točk (6,8 odstotne točke). Prodaja avtomobilov tako raste že tretje leto zaporedoma in Evropejci so lani skupno kupili 14,6 milijona avtomobilov. To je najvišji izkupiček v zadnjih devetih letih.

Pozitivne številke so dosegli v skoraj vseh evropskih državah, kjer so zgolj decembra prodali 1,1 milijona vozil in poskrbeli za prodajno najuspešnejši december vseh časov. Med posameznimi državami je prodaja najbolj narasla v Italiji (+ 15,8 odstotne točke) in Španiji (+10,9 odstotne točke), od dva do pet odstotnih točk pa je prodaja rasla tudi na preostalih treh največjih trgih: v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA so v Sloveniji lani prodali 63 tisoč osebnih avtomobilov, kar je bilo 7,1 odstotne točke več kot leta 2015.

Renault je lani v Evropi prodal 125 tisoč avtomobilov več kot leta 2015 in se zavihtel na drugo mesto med vsemi znamkami.  | Foto: Ciril Komotar Renault je lani v Evropi prodal 125 tisoč avtomobilov več kot leta 2015 in se zavihtel na drugo mesto med vsemi znamkami. Foto: Ciril Komotar

Volkswagnu prodaja upadla, a pred Renaultom vodi za 600 tisoč vozil

Med posameznimi znamkami že novembra ni bilo dvoma o najuspešnejši. Evropski kralj avtomobilov ostaja Volkswagen. Nemški koncern je dosegel 24-odstotni delež, kar je sicer slab odstotek manj kot lani. Njihovi osrednji znamki Volkswagnu je uspelo prodati 1,7 milijona vozil. Kljub veliki prevladi je znamki Volkswagen prodaja v primerjavi z letom 2015 upadla za slabe pol odstotne točke, za skoraj eno pa se je znižal njihov tržni delež (11,4 odstotka).

Z mlado paleto vozil je Renault lani prodajo svojih avtomobilov povečal za skoraj 13 odstotkov in se zavihtel na skupno drugo mesto. Francozi so skupno prodali 1,1 milijona vozil, torej okrog 600 tisoč manj od Volkswagna. Renault je drugi tudi kot poslovna skupina v povezavi z Dacio, kjer so prodali več avtomobilov kot koncern PSA Peugeot Citroën. Med njima je bilo za 50 tisoč osebnih avtomobilov razlike.

Mercedes-Benz je prestižni obračun za prvo mesto v premium razredu dobil tako na globalnem kot tudi evropskem avtomobilskem trgu. | Foto: Jure Gregorčič Mercedes-Benz je prestižni obračun za prvo mesto v premium razredu dobil tako na globalnem kot tudi evropskem avtomobilskem trgu. Foto: Jure Gregorčič

Tako kot na globalni ravni je Mercedes med premium znamkami najuspešnejši tudi na evropski

Poleg Volkswagna in Renaulta je med posameznimi znamkami več kot milijon avtomobilov v Evropi prodal le še Ford. Tesen obračun premium znamk je v Evropi dobil Mercedes-Benz, drugi je Audi in tretji BMW. Med vsemi tremi nemškimi znamkami je razlike le za 35 tisoč avtomobilov.

Med večjimi avtomobilskimi znamkami je lani poleg Volkswagna prodaja lani upadla le še Nissanu in Citroënu.

Deset najuspešnejših avtomobilskih znamk v Evropi:

 

Prodaja 2016

Razlika 2016/2015

Volkswagen

1,7 milijona

- 0,4 %

Renault

1,1 milijona

+ 12,9 %

Ford

1,04 milijona

+ 2,9 %

Opel

993 tisoč

+ 5,4 %

Peugeot

865 tisoč

+ 1,1 %

Mercedes-Benz

839 tisoč

+ 13,9 %

Audi

830 tisoč

+ 8,1 %

BMW

821 tisoč

+ 9,8 %

Fiat

746 tisoč

+ 13,6 %

Škoda

663 tisoč

+ 7,4 %

 

Ne spreglejte