Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
3.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

telovadba vadba porod nosečnica ženske ženske

Petek, 1. 3. 2019, 3.51

5 let, 1 mesec

Tako trenirajo nosečnice in mamice po porodu #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Vadba nosečnice | Vadba je v nosečnosti, če ta poteka brez težav oziroma zapletov, priporočljiva. | Foto Getty Images

Vadba je v nosečnosti, če ta poteka brez težav oziroma zapletov, priporočljiva.

Foto: Getty Images

Za zdravo nosečnico, ki nima nobenih zdravstvenih težav, sta gibanje in nosečnosti prilagojena vadba zelo pomembna. Ne le za lažje prenašanje vedno večjega trebuščka, temveč tudi za več energije in boljšo pripravljenost na porod. Z vaditeljico Katjo Mlakar smo govorili o tem, katere vaje so primerne med nosečnostjo in katere ne ter kako se pravilno lotiti vadbe po porodu.

Fotogalerija
1 / 15

Sogovornica Katja Mlakar, vaditeljica vadbe za nosečnice, že vrsto let bdi nad nosečnicami in novopečenimi mamicami. Pravi, da je redna vadba nujna za dobro psihofizično počutje, a nadvse pomembno je, da se je lotimo pravilno in da poteka pod strokovnim nadzorom, sicer lahko naredimo več škode kot koristi.

In čeprav veliko žensk na telovadbo hodi predvsem zato, da kljubujejo odvečnim kilogramom, ki se naberejo med nosečnostjo, ter da si po nosečnosti čim prej povrnejo staro postavo, se hkrati vse bolj zavedajo, da je vadba pomembna predvsem zato, da se lahko brez bolečin in težav lotevajo vsakodnevnih opravil in ne nazadnje tudi izzivov, ki jih s seboj prinaša materinstvo.

Mamice, ki obiskujejo vadbo že dalj časa, smo povprašali, kako jim ta koristi in zakaj so se pravzaprav odločile zanjo.

Vaditeljica Katja ponudi odlično primerjavo: "Porod je tako kot šprint na koncu maratona. In če bi šli na maraton nepripravljeni, bi ga mogoče nekako sicer zmogli, a lahko bi dobili kakšno poškodbo, verjetno pa bi tudi okrevali kar precej časa. Zelo mogoče je tudi, da bi se nam celotna izkušnja zato zamerila. Podobno je z nosečnostjo in porodom. Velikokrat nosečnice rastoči trebušček malce ovira, kje kaj zaboli zaradi večje teže, in če ostaja ženska v dobri fizični pripravljenosti, lažje opravlja vsakodnevne aktivnosti, kot so služba, skrb za gospodinjstvo in morda za enega ali dva otročka doma, če ima na poti drugega ali tretjega."

Dodaja, da bo ženska, seveda če vse poteka tako, kot mora, in ni kakšnih od nosečnice neodvisnih zapletov, lažje prenesla rojevanje in prestala porod, kot če gre na porod fizično povsem nepripravljena. "Porod vsekakor je fizično naporen, in če smo povsem brez kondicije, bo težje. Pri porodu mora dati ženska od sebe res veliko energije … Pa tudi okrevanje po porodu je lažje in hitrejše, če je mamica v dobri fizični pripravljenosti."

Več o primerni vadbi za nosečnice ter tem, kdaj po porodu se lahko mamica spet vrne na telovadbo in na kaj mora paziti, si oglejte v spodnjem videuintervjuju.

Tako zdrava nosečnica, ki nima nobenih zdravstvenih težav, kot tudi mamica po porodu lahko izvaja kar nekaj vaj za moč, ki so malce prilagojene in ki morajo biti izvedene pravilno. Predvsem se je treba izogibati vajam, kjer bi se lahko zgodil padec, vajam s poskoki in sunkovitimi gibi, tudi težke uteži ne pridejo v poštev, temveč zgolj lahke ali kar vaje, ki se izvajajo z lastno težo. Zaželeno je, da ženska vaje za krepitev izvaja dvakrat ali trikrat tedensko, hkrati pa naj redno hodi na sprehode. Ker je zares pomembno, da v nosečniškem in poporodnem obdobju telovadimo pravilno, je najbolje vadbo izvajati pod strokovnim nadzorom.

Nekaj vaj, ki so primerne tako za zdrave nosečnice kot mamice po porodu, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Nadvse pomembno med nosečnostjo ter po porodu (in konec koncev tudi sicer v življenju) pa je še nekaj – pravilno usedanje in vstajanje s stola, kavča, postelje, pravilno dvigovanje otroka ter pravilno pobiranje predmetov s tal. Kako vse te spremembe položajev izvesti pravilno, preverite v videu spodaj.

Trendi Nosečnica naj je za dva: količinsko ali kakovostno?
Siol Plus Mlada mamica, ki ima recept za lažjo nosečnost in porod
Trendi Nosečniška oblačila: elegantne hlače, kavbojke in pajkice
Trendi Reklamna kampanja, ki navdušuje: takšna je realnost novopečenih mamic #foto
Ne spreglejte