Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
16. 12. 2015,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

joga nosečnost

Sreda, 16. 12. 2015, 16.15

6 let, 6 mesecev

Mlada mamica, ki ima recept za lažjo nosečnost in porod

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z jogo se Ana aktivno ukvarja že osem let, ko je zanosila, je iskala primerno literaturo o jogi za nosečnice in ker je ni našla, jo priročnik spisala kar sama.

Ta teden je izšel prvi slovenski priročnik Joga za nosečnice, ki ga je izdala Ana Kersnik Žvab, učiteljica joge z mednarodno licenco, sicer pa sociologinja kulture in rusistka.

"Že prej sem vodila vadbe joge, tudi za nosečnice, ko pa sem sama zanosila, sem se v vse skupaj želela nekoliko bolj poglobiti. Iskala sem primerno literaturo, a je nisem našla. Zato sem se odločila, da bom združila ljubezen do materinstva in joge ter izdala priročnik," o ideji o lastni knjigi razlaga mlada mamica.

Z jogo lažje skozi nosečnost in porod Ker veliko nosečnic dela skoraj do poroda ali pa so pod kakršnimkoli drugačnim stresom, ki vpliva tudi na razvijajočega se otroka, je za nosečnice zelo pomembno, da si vzamejo čas zase, poudarja Ana.

"Ne glede na to, da gre za zelo lepo obdobje, je nosečnost za žensko telo velik šok. Od nihanja hormonov in povečanja teže do raznih bolečin in neprespanih noči. Z jogo oziroma gibalnimi vajami je te tegobe mogoče omiliti," pravi Ana, ki v času svoje nosečnosti na srečo ni imela nobenih težav in je tako do zadnjega dne pred porodom še vodila vadbe.

Vadbe joge, s katerimi se razmiga telo in umiri duha, pomagajo tudi pri samem porodu. "Porod je zagotovo lažji, manj je carskih rezov in raztrganin, vsekakor pa ni lahek. Bolečine ostanejo v vsakem primeru, tega ne moremo odvzeti, a to pač pride skupaj z blagoslovom rojstva otroka."

Dodaja, da je zaradi boljše fizične in psihične priprave hitrejše tudi okrevanje po porodu. "Sama sem že po treh tednih spet začela voditi vadbe."

Priročnik nastal v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki

Vendar licencirana inštruktorica joge poudarja, da se je s samo jogo priporočljivo začeti ukvarjati še pred nastopom nosečnosti, v sami nosečnosti pa je vaje treba prilagoditi. Kot pravi, so nosečnice lahko aktivne, a varnost mamice in razvijajočega se otroka je na prvem mestu. Pri pripravi priročnika se je povezala z zdravstvenimi strokovnjaki, od ginekologinj in babic do osebnih zdravnikov, pa tudi z drugimi jogisti.

Priročnik na 200 straneh opisuje dihalne tehnike, tehnike sproščanja, informacije o meditacijah med nosečnostjo, kaj so mantre in kako jih uporabljati med nosečnostjo in pri porodu. Podrobno opisani in dokumentirani so tudi telesni položaji ali asane, ki so posebej prilagojeni nosečnicam.

"Vaje so tudi posebej označene z zahtevnostjo ter priporočilom, kdaj in katere nosečnice jih smejo izvajati," razlaga avtorica priročnik in dodaja: "Dodala sem tudi jogo po trimesečjih, kjer je z zdravstvenega vidika razloženo, kaj se dogaja z nosečnico in kaj z otrokom ter katere vaje so za posamezno obdobje primerne."

Licenca iz Indije, znanje z vsega sveta Ana Kersnik Žvab vadbe joge intenzivno vodi že osem let, licenco pa je pridobila v Indiji, kjer je nekaj časa tudi učila. Znanje sproti dopolnjuje po vsem svetu, prav tako vadbe in delavnice ne vodi le v Sloveniji, temveč tudi v tujini, od Amerike, Portugalske, Španije do Avstrije, Hrvaške.

Zdaj vadbe in delavnice vodi tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Samo v času nosečnosti je bila v ZDA in na Portugalskem. Znanje in izkušnje pa je zdaj nadgradila še z izdajo svoje knjige, ki si jo v prihodnje želi prevesti v angleščino.

Ne spreglejte