Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
15.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nosečnost nosečnica zdrava prehrana

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 15.09

5 let, 5 mesecev

Nosečnica naj je za dva: količinsko ali kakovostno?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vsaka nosečnica pozna rek, da mora jesti za dva. A medtem ko laiki mislijo na količine, zdravstvena stroka opozarja na kakovost prehrane.

Nosečnost ni bolezen, temveč le spremenjeno fiziološko stanje, ki se mu morajo bodoče mamice primerno prilagoditi. Eden najpomembnejših dejavnikov je prehrana, saj v devetih mesecih pričakovanja novega družinskega člana nosečnice jedo za dva.

"To seveda ne pomeni, da bi morala bodoča mamica jesti dvojne količine hrane, temveč da čim bolj kakovostno je za dva," pravi Mateja Tomazin iz Društva študentov medicine, ki v sredo, 25. novembra, v okviru projetka GourMED organizira posvet o klinični prehrani v nosečnosti.

Kaj nosečnica (ne) sme in kaj bi morala jesti Prehrana mora biti v nosečnosti zdrava in uravnotežena. Kaj to pomeni, si lahko razlagamo zelo različno. Z vprašanji kaj (ne)sme jesti in kaj je priporočljivo uživati za čim bolj zdrav otrokov razvoj, se nosečnica običajno obrne na ginekologa, ki pa ni nujno, da ima pripravljene vse odgovore na ta vprašanja.

Odgovore na ta vprašanja želijo mariborski študenti ponuditi na omenjenem posvetu, kjer bodo ne le zdravniki, temveč različni strokovnjaki s področja prehrane govorili o:

- fiziologiji prehrane in spremembah presnove v nosečnosti, - prehranskih smernicah za nosečnice, ogrožene nosečnice ter vegetarijanke in veganke, - prehranskih dopolnilih v nosečnosti, - hormonskih motilcih v nosečnosti ter - higieni in varnosti živil med nosečnostjo.

"Izvedeli bomo, kaj se v nosečnosti spremeni ter zakaj in kako je treba prilagoditi prehrano, česa nosečnica potrebuje več, da bo otrok zdrav," pojasnjuje Tomazinova.

"Pri pripravi programa smo želeli biti čim bolj aktualni in smo tako vključili tudi tematike o prehrani vegetarijank in vegank, saj je tega vedno več in bi utegnilo marsikoga zanimati."

Študentom medicine manjka znanja o prehrani Posvet o prehrani nosečnic je sicer eden izmed dogodkov, ki jih na temo prehrane organizira mariborsko Društvo študentov medicine. Ti so lani ustanovili projekt GourMED z namenom, da se sami čim bolj izobrazijo o zdravi prehrani.

Študentje medicine namreč nimajo predmeta, ki bi se posebej ukvarjal s prehrano, ki pa je v življenju bolnika in tudi zdrave osebe zelo pomembna.

"Tega znanja nam zelo manjka. Vsak zdravnik svojemu pacientu namreč svetuje zdravo prehranjevanje, a kaj to pomeni, si vsak lahko razlaga po svoje. Kaj je zdravo, je zelo različno, še posebej za bolnike, ki so na raznih dietah," pravi Tomazinova.

Da pridobijo tudi to znanje, so se študentje sami angažirali in ustanovili omenjeni projekt, v okviru katerega organizirajo različne dogodke. Lani so se izobraževali o sistemu prehranjevanja v bolnišnici, konkretno na mariborskem kliničnem centru.

Zdaj nadaljujejo s prehrano nosečnic, ki pa ni zanimiva tema le za medicinsko stroko, temveč tudi za splošno javnost, predvsem nosečnice. Zato so tokrat dogodek odprli za vso javnost, udeležbo pa je že napovedalo več kot 180 udeležencev.

Ne spreglejte