SiolNET. Trendi Zdravje
1,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prelomno odkritje avstralskih znanstvenikov: bo gripa kmalu preteklost?

1,82

termometer

Znanstvenik
Avstralski znanstveniki nameravajo razviti univerzalno cepivo proti gripi. Foto: Getty Images

Avstralski znanstveniki so na pragu velikega odkritja na področju cepljenja proti gripi. Odkrili so namreč ključne celice našega imunskega sistema, ki se uspešno branijo proti vsem tipom in podtipom virusa gripe, na podlagi tega pa bodo skušali najti univerzalno cepivo proti gripi. Če bi jim uspelo, se proti gripi ne bi bilo treba več cepiti vsako leto, ampak le enkrat.

Obstajajo trije tipi virusa gripe: virus influence A, B in C. Tisti, ki povzroča daleč največ težav, je virus influence A, sploh njegov podtip H1N1, ki prevladuje v skoraj 80 odstotkih. Povzroča namreč epidemije in pandemije. Virus influence B običajno povzroča omejene izbruhe, na primer v šolah in vrtcih, virus influence C pa okuži posameznike in ne povzroča epidemij, Nacionalni inštitut za javno zdravje pojasnjuje v publikaciji na svoji spletni strani.

Gripa, Krka Trendi Gripa v porastu tudi pri nas. Sploh prepoznate prave simptome? #video

Cepivo, ki je edino učinkovito sredstvo za preprečevanje okužbe, je letos štirivalentno, kar pomeni, da vključuje antigene štirih tipov oziroma podtipov virusa gripe – običajno tistih, ki bodo po predvidevanjih stroke v aktualni sezoni najbolj krožili med populacijo.

Ključ so "T-celice" našega imunskega sistema

Spletni portal MedicalNewsToday pa piše, da so avstralski raziskovalci na pragu pomembnega odkritja. Prizadevajo si namreč razviti univerzalno cepivo, ki bi sprožilo odziv zelo specifičnih, tako imenovanih "T-celic" v našem imunskem sistemu. Te so se sposobne zoperstaviti kateremukoli tipu in podtipu gripe.

V praksi bi to pomenilo, da bi se cepili samo enkrat – tako kot za ošpice, mumps, rdečke, otroško paralizo in preostale po redni shemi cepljenja predvidene bolezni – in da cepljenja ne bi bilo treba ponavljati vsako sezono.

Gripa Trendi Miti o gripi, v katere slepo verjamemo, pa sploh ne držijo

Delovanje naših imunskih celic sprožijo "tujci" v organizmu, tako imenovani antigeni. Pomemben del antigenov so epitopi; na točno določen epitop se naš imunski sistem odzove s točno določenim protitelesom.  

Ker so pretekle študije pokazale, da so najučinkovitejše v boju proti najrazličnejšim virusom gripe tako imenovane "T-celice" našega imunskega sistema, so si zadali najti tiste epitope, ki jih spodbudijo. In to jim je zdaj uspelo, trdijo.

"Naša študija ponuja novo paradigmo, in sicer da lahko T-celice reagirajo proti vsem virusom gripe, kar je ključno odkritje pri razvijanju univerzalnega cepiva," je ugotovitve pojasnila Katherine Koutsakos, ena glavnih raziskovalk pri projektu. Pred njimi je zdaj še kar nekaj dela, saj morajo vsa ta svoja dognanja prenesti v prakso in razviti obljubljeno cepivo.

odprtje oddela za epidemine bolnišnica UKC postelja Novice V UKC Ljubljana zaradi gripe umrlo že 29 ljudi Bolnišnica, soba Novice Na Hrvaškem zaradi gripe umrlo že 45 ljudi, obolelih več kot 28.000

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin