Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
17.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

gripa UKC Ljubljana Bojana Beović

Torek, 12. 2. 2019, 17.02

5 let, 2 meseca

V UKC Ljubljana zaradi gripe umrlo že 29 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
odprtje oddela za epidemine bolnišnica UKC postelja | Foto STA

Foto: STA

Epidemija gripe v Sloveniji je v polnem razmahu, bolnike z zapleti ob tej bolezni sprejemajo tudi na UKC Ljubljana. Ta teden sicer opažajo nekoliko manj novih primerov na dan kot prejšnji, je pa po njihovih navedbah hospitaliziranih več kot v minuli sezoni. Tudi smrti je več kot lani, v letošnji sezoni je zaradi zapletov ob gripi umrlo 29 bolnikov.

Kot je pojasnila namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Bojana Beović, števila bolnikov z gripo v celotni sezoni ne evidentirajo sproti, da bi lahko primerjali z lansko sezono, se je pa število novih primerov bolnikov na dan v primerjavi s preteklim tednom nekoliko zmanjšalo.

V aktualni sezoni je bilo v UKC Ljubljana doslej hospitaliziranih 716 bolnikov, celo prejšnjo sezono pa 528 bolnikov. Zapleti se sicer najpogosteje pojavljajo pri dihanju, in sicer pri starostnikih in kroničnih bolnikih, a tudi pri povsem zdravih niso izjema, je pojasnila Beovićeva.

Hospitalizacija od nekaj dni do nekaj tednov

Hospitalizacija ob zapletih lahko po njenih navedbah traja od nekaj dni pa do nekaj tednov. V letošnji sezoni je zaradi zapletov ob gripi do ponedeljka v UKC Ljubljana umrlo 29 bolnikov.

Glede na potrebe po dodatnih zmogljivostih, ki jih na kliniki potrebujejo zaradi epidemije gripe, Beovićeva ocenjuje, da so razmere podobne tistim iz leta 2009, ko so se soočali s pandemsko gripo.

Lani je bila ob tem času na vrhuncu

Kot je še pojasnila namestnica predstojnice infekcijske klinike, je bila lani ob takem času gripa na vrhuncu, zato upajo, da se bo število novih primerov zmanjšalo.

Še vedno pa sicer priporočajo cepljenje proti gripi. "Cepljenje je smiselno do konca epidemije, to je, dokler virus kroži," je pojasnila Beovićeva.

Ne spreglejte