Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2020,
20.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

5

Natisni članek

Britanska kraljeva družina Meghan Markle znani princ Harry

Sreda, 8. 1. 2020, 20.16

4 leta, 3 mesece

Princ Harry in žena Meghan se poslavljata od kraljevih dolžnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

5

Meghan Markle | Harry in Meghan sta s svojo odločitvijo presenetila tudi člane kraljeve družine.  | Foto Getty Images

Harry in Meghan sta s svojo odločitvijo presenetila tudi člane kraljeve družine.

Foto: Getty Images

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti in da bosta postala finančno neodvisna. Kot sta pojasnila, se nameravata letos posvetiti drugim projektom, vendar pa bosta še naprej podpirala delo in poslanstvo britanske kraljeve družine.

Archie, Meghan Markle, princ Harry
Trendi Ni pogosto, se pa zgodi: mali Archie na lokalnem igrišču užival z vrstniki #video

"Po mesecih razmišljanj in razprav sva se letos odločila, da se bova umaknila od uradnih dolžnosti britanske kraljeve družine," sta v javnem sporočilu, ki sta ga objavila na svojem profilu na Instagramu, pojasnila princ Harry in njegova žena Meghan.

Zakonca sta oznanila, da si bosta prizadevala za finančno neodvisnost od kraljeve institucije, a sta hkrati poudarila, da bosta še naprej podpirala in spoštovala delo kraljice Elizabete II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Več časa želita preživeti v Ameriki

Svoj čas bosta od zdaj razporedila med bivanjem v Veliki Britaniji in Severni Ameriki. "Ta geografska raznolikost nama bo omogočila, da bova sina Archieja še naprej vzgajala v duhu kraljeve tradicije, v kateri se je rodil, hkrati pa se bova lahko posvetila naslednjemu poglavju najinega življenja z začetkom najine dobrodelne organizacije," sta pojasnila. 

Meghan in Harry bosta poslanstvo nadaljevala v okviru svojih projektov, ki niso povezani z delom britanske kraljeve družine. | Foto: Getty Images Meghan in Harry bosta poslanstvo nadaljevala v okviru svojih projektov, ki niso povezani z delom britanske kraljeve družine. Foto: Getty Images

Ob tem sta izrazila veselje in vznemirjenost ob prihajajočih projektih ter obljubila, da bosta kmalu izdala več informacij o novih načrtih. "Še naprej bova sodelovala z njenim Veličanstvom kraljico Elizabeto, princem Charlesom in vojvodo Cambriškim. Do takrat vas prosiva za podporo," sta sklenila zapis. 

Trendi Britanska kraljeva družina s to fotografijo ovekovečila vstop v novo desetletje #foto

Buckinghamska palača: pogovori v začetni fazi

Novica o njunem umiku naj bi presenetila tudi člane kraljeve družine. Kot poroča BBC, se Meghan in Harry, pred oznanitvijo svojih načrtov za prihodnost nista posvetovala s kraljico ali vsaj s princem Williamom. "V kraljevi palači so bili nad njuno odločitvijo globoko razočarani," je za BBC pojasnil kraljevi dopisnik Johnny Dymond. 

Po njegovem mnenju današnja vest kaže na pravo razmerje moči znotraj Buckinghamske palače. "Morda ne ravno v smislu, kaj sta storila, temveč na način, kako sta vse skupaj izpeljala," je še izpostavil Dymond in poudaril, da je zdaj postalo več kot očitno, da obstaja velik razkol med zakoncema Sussex in preostalimi člani kraljeve družine.

Nad novico so bili presenečeni tudi drugi člani družine. | Foto: Reuters Nad novico so bili presenečeni tudi drugi člani družine. Foto: Reuters

Iz Buckinghamske palače pa so medtem sporočili le, da so pogovori z vojvodo in vojvodinjo Susseško še v zgodnji fazi. "Razumemo njuno željo po drugačnem pristopu, vendar gre za zapletene zadeve, ki za razrešitev zahtevajo svoj čas," je zapisano v njihovem sporočilu za javnost.

Očitno niso bile zgolj govorice

Nobena skrivnost ni, da sta se princ Harry in njegova žena v preteklem letu precej oddaljila od preostale družine. Nedavno je Harry spregovoril tudi o govoricah, da se z bratom ne razumeta. Nesoglasja med njima naj bi se nabirala že več let, a ko je Harry našel Meghan, se je menda njun odnos močno poslabšal. 

V medijih so več mesecev krožile informacije, da tudi vojvodinja Kate in vojvodinja Meghan nista v najboljših odnosih. | Foto: Reuters V medijih so več mesecev krožile informacije, da tudi vojvodinja Kate in vojvodinja Meghan nista v najboljših odnosih. Foto: Reuters

V nedavnem intervjuju, ki ga je imel za televizijo ITV v sklopu nastajanja novega dokumentarnega filma z naslovom Harry & Meghan: An African Journey, je mlajši princ pojasnil, da bosta z Williamom vedno brata ne glede na vse. In da je kot pri večini bratov in sester tudi pri njiju tako, da imata dobre in slabe trenutke ter da se tu in tam dogajajo tudi kakšni zapleti, ki pa ne spremenijo dejstva, da sta iste krvi. 

Je za razkol med bratoma kriva Meghan? | Foto: Reuters Je za razkol med bratoma kriva Meghan? Foto: Reuters

"Včasih se zgodijo neizogibne stvari, a brata sva in vedno bova," je Harry povedal v intervjuju. "Vsekakor sva trenutno na zelo različnih poteh, a vedno bom tukaj zanj. Prepričan sem, da bo tudi on vedno tukaj zame. Ne vidiva se več tako pogosto kot nekoč, ker imava vsak svoje obveznosti, a zelo ga imam rad."

Trendi Princ William zaskrbljen: Harry in Meghan sta v krhkem stanju #video

Namesto v Sandringam sta odpotovala v Ameriko

Poznavalci britanskega dvora so v preteklosti pisali tudi o tem, da se je Harry že od nekdaj počutil malce zapostavljenega v primerjavi s starejšim bratom. Družinske odnose pa naj bi dodatno skrhala še poroka z ločeno ameriško igralko, ki je od princa celo nekaj let starejša. 

Ker naj bi se Meghan počutila nesprejeto in ker so jo pravila britanskega kraljevega dvora močno dušila, je Harry stopil v bran svoji nevesti in se še bolj oddaljil od družine.

Ožja kraljeva družina naj ne bi bila navdušena nad Meghan. | Foto: Reuters Ožja kraljeva družina naj ne bi bila navdušena nad Meghan. Foto: Reuters

Zakonca sta se na primer odločila, da preteklega božiča ne bosta praznovala s kraljico in preostalimi Harryjevimi sorodniki v Sandringhamu, kot je to v dolgoletni navadi, temveč sta raje odpotovala na šesttedenski oddih v Ameriko. Božič sta tako preživela z Meghanino mamo Dorio.

Meghan Markle in Harry
Trendi Nov udarec Meghan in Harryja: božiča ne bosta preživela s kraljico #video

Pod nenehnim pritiskom javnosti

Odločitvi o umiku pa je poleg družinskih zadev verjetno botroval tudi nenehen pritisk javnosti, pod katerim sta se zakonca znašla od svoje poroke leta 2018, prizanašali jima niso niti ljubitelji kraljeve družine niti mediji. 

Harry je stopil v bran Meghan. | Foto: Getty Images Harry je stopil v bran Meghan. Foto: Getty Images

Spomnimo, da sta tako princ Harry kot vojvodinja Meghan po koncu afriške turneje vložila tožbe proti medijem. Meghan zaradi razkritja zasebnega pisma toži Mail on Sunday, princ Harry pa je zaradi domnevnega hekerskega vdora v telefon vložil tožbe proti lastnikom The Suna, Daily Mirrorja in nekdanjih News of the World.

Harry je takrat v svojem zapisu odnos britanskih medijev do Meghan primerjal z odnosom tiska do njegove pokojne matere Diane. "Moj največji strah je, da bi se zgodovina ponovila," je zapisal, "videl sem, kaj se zgodi, ko nekoga, ki ga imam rad, spremenijo v potrošno blago do te točke, da z njim nihče več ne ravna kot z osebo. Izgubil sem svojo mater in zdaj gledam, kako moja žena postaja žrtev istih ljudi."

Meghan si je zelo želela javno spregovoriti in se braniti pred "krutimi britanskimi mediji", a ji to kot članici kraljeve družine ni bilo dovoljeno. | Foto: Reuters Meghan si je zelo želela javno spregovoriti in se braniti pred "krutimi britanskimi mediji", a ji to kot članici kraljeve družine ni bilo dovoljeno. Foto: Reuters

Še en udarec za kraljevo družino

Sicer pa je to že drugi odstop od uradnih dolžnosti, ki jih nalaga britanska kraljeva družina. Spomnimo, da se je novembra od javnih dolžnosti umaknil tudi princ Andrew, ki se je v zadnjih mesecih znašel na udaru kritik zaradi prijateljevanja s pokojnim ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom ter obtožb o posilstvu in spolnih odnosih z mladoletnicami.

Princesa Beatrice
Trendi Zaradi očetovega spolnega škandala ostala brez prenosa poroke #video

 

Ne spreglejte