Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2023,
9.25

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

8

Natisni članek

obisk vabilo protokol dogodek Velika Britanija kralj kronanje Karel III.

Sobota, 29. 4. 2023, 9.25

12 mesecev

Dva tisoč vabil: ob kronanju v Londonu tudi predsednica Pirc Musarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

8

Kralj Karel III. | Poleg predstavnikov držav in kraljevih družin sta sicer kralj in kraljica na slovesnost povabila še 850 ljudi, ki so se izkazali s svojim delovanjem v lokalnih skupnostih, med drugim z dobrodelnim delom. | Foto Reuters

Poleg predstavnikov držav in kraljevih družin sta sicer kralj in kraljica na slovesnost povabila še 850 ljudi, ki so se izkazali s svojim delovanjem v lokalnih skupnostih, med drugim z dobrodelnim delom.

Foto: Reuters

Na kronanju Karla III. čez en teden v Londonu pričakujejo številne voditelje držav in predstavnike kraljevih družin z vsega sveta, povabljenih na slovesen obred v Westminstrsko opatijo je okrog dva tisoč. Iz Slovenije tja potuje predsednica republike Nataša Pirc Musar v spremstvu moža.

Nad seznamom gostov na kronanju bdi britanska vlada, saj gre za državniški dogodek. V imenu kralja Karla III. in njegove žene Camille, ki je bila ob tej priložnosti prvič poimenovana kot kraljica, so po poročanju britanskega BBC razposlali približno dva tisoč vabil.

Kronanje novega britanskega kralja
Trendi Prvi posnetki: tako bo videti kronanje novega britanskega kralja #video

Poleg britanskih političnih voditeljev, vključno s premierjem Rishijem Sunakom, so vabilo prejeli številni zvezdniki, dostojanstveniki, voditelji držav in člani kraljevih družin z vsega sveta.

Med drugim pridejo francoski predsednik Emmanuel Macron, avstralski premier Anthony Albanese, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, poljski predsednik Andrzej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Filipinov Ferdinand Marcos mlajši. Ameriškega predsednika Joeja Bidna bo zastopala njegova žena Jill Biden.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva s falconom na kronanje britanskega kralja

Med gosti bo tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki bo v London potovala skupaj z možem Alešem Musarjem.

Gre za pomemben diplomatski dogodek, kakršen je bil septembra lani tudi pogreb Karlove matere, kraljice Elizabete II., ki se ga je udeležil takratni predsednik Borut Pahor. Tako kot takrat bo tudi tokrat že dan pred samo slovesnostjo v Buckinghamski palači sprejem za visoke goste, ki se ga bo udeležila tudi predsednica z možem, so potrdili v njenem uradu.

Pojasnili so še, da se za sprejem v palači pričakuje poslovna obleka, klobuk za ženske ni potreben. Oblačila so lahko v katerikoli barvi, tudi črni. Za kronanje pa se pričakuje dnevna obleka za ženske in t. i. morning coat za moške. Klobuk za ženske ni obvezen, oblačila pa so lahko v katerikoli barvi, tudi črni.

Priložnost za kratka srečanja z voditelji drugih držav  

Kot dodajajo v predsedničinem uradu, je kronanje eden največjih diplomatsko-protokolarnih dogodkov, zato je prav, da ima Slovenija kot država članica EU, severnoatlantskih povezav in tradicionalno dobrih odnosov z Veliko Britanijo na takšnem dogodku svojega predstavnika. Predsednica republike bo izkoristila to priložnost tudi za kratka srečanja z nekaterimi izmed prisotnih voditeljev.

Veliko pozornosti je sicer deležna tudi udeležba posameznih članov kraljeve družine. Da bo ob tej priložnosti pripotoval v London, je po dolgotrajnih ugibanjih in v luči zaostrenih odnosov potrdil Karlov sin, princ Harry. Ne bo pa tja njegove žene Meghan, ki bo v ZDA ostala s hčerko Lilibet in sinom Archiejem, ki bo prav na ta dan dopolnil štiri leta.

Na kronanju ne bo niti vojvodinje yorške, nekdanje žene princa Andrewa, ki sploh ni prejela vabila. Andrew, ki ima zaradi povezav z Jeffreyem Epsteinom v kraljevi družini zelo okrnjeno vlogo, naj bi se dogodka udeležil.

Camillini vnuki bodo skupaj s Karlovim vnukom, princem Georgeem, med paži v Westminstrski opatiji.

Meghan Markle
Trendi Meghan v pismih razkrila, kdo iz kraljeve družine je špekuliral o barvi Archiejeve kože
Papež Frančišek in kralj Karel
Trendi Papež britanskemu kralju podaril kosa križa, na katerem je bil križan Jezus Kristus #video
Harry in Meghan
Trendi Princ Harry se bo udeležil kronanja očeta brez žene Meghan
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Ne spreglejte