Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
9.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Buckinghamska palača kralj princ kronanje Planet 18 Planet TV

Torek, 11. 4. 2023, 9.37

1 leto

Planet 18

Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Še manj kot mesec nas loči od kronanja kralja Karla III. Buckinghamska palača počasi razkriva podrobnosti o slavnostnem dogodku.

Planet 18
Planet TV Zlata olimpijka po poškodbi spet pleza #video

6. maja bo pomemben dan: kronanje kralja Karla III. v prisotnosti številnih gostov, tudi slovenske predsednice, in vse kraljeve družine. Za zdaj je negotova le prisotnost princa Harryja in njegove žene Meghan Markle, ki sta bila na slovesnost sicer povabljena. Kralj bo potoval kar z dvema kočijama, procesija pa naj bi se nekoliko razlikovala od tiste pri kronanju kraljice Elizabete leta 1953. Tokratno kronanje bo odražalo moderno dobo in trenutno krizo življenjskih stroškov.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Leto 1953: svet prvič prek televizijskih ekranov spremlja kronanje, kronanje kraljice Elizabete II. Ulice Londona so polne. Kraljica se pripelje v državni kočiji, ki je bila od leta 1830 uporabljena pri vsakem kronanju. V dokumentarnem filmu iz leta 2018 Elizabeta pot na slovesnost opiše kot grozljivo – kočija naj bi bila izredno neudobna. Zato bo njen sin, kralj Karel III., to 260 let staro zlato kočijo uporabil le za pot nazaj v Buckinghamsko palačo. Kočija, ki jo bo vodilo osem konjev, je skoraj edini primerek tako stare kočije v monarhijah po svetu. Nosi veliko simbolike.

Sally Goodsir, kustosinja kraljeve zbirke: "Prekrita je s poslikanimi ploščami, deli na platnu, ki ponazarjajo tisto, kar je monarh George III. leta 1762 verjel, da bo prinesel narodu." Za pot do slovesnosti, ki bo potekala v Westminstrski opatiji, bo skupaj z ženo Camillo potoval v udobnejši britanski kraljevi kočiji. Spremljala ga bo velika povorka, ki bo sicer krajša od tiste, v kateri se je pred 70 leti peljala njegova mati.

V notranjosti kočije so vzorci iz zgodovinskih stavb in palač, na vrhu pa je pozlačena krona, izrezljana iz hrasta ene od vodilnih ladij kraljeve mornarice iz 18. stoletja. Med bogoslužjem bo na kraljevo glavo položena zgodovinska krona sv. Edvarda, ki bo na dan kronanja zasijala tudi v obliki novega emotikona. Z isto krono je bila okronana tudi kraljica Elizabeta.

Med bogoslužjem bo kralj sedel na stolu za kronanje, kasneje pa se bo sprehodil po prav posebnem pločniku. Gre za edinstven mozaik, izdelan iz marmorja, kamna, stekla in kovine, ki je bil prvotno položen leta 1268 in obnovljen leta 2010. Po njem se bodo v tednih po kronanju lahko sprehodili tudi obiskovalci. Palača je uradna vabila že razposlala. Pričakujejo okoli dva tisoč ljudi, kar je štirikrat manj, kot jih je bilo na kronanju kraljice Elizabete.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kako je srbskim kirurgom uspelo odpraviti čakalne vrste? O trendu menjavanja deficitarnih poklicev ter zadnje informacije v živo iz Ukrajine. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Največja nevarnost prihaja šele v četrtek zjutraj #video
Planet 18
Planet TV Kaj imamo od tega pacienti? #video
Planet 18
Planet TV Na kaj naj bomo pozorni pri nakupu jajc? #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte