Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2023,
10.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

velika noč pirhi jajca Planet 18 Planet TV

Petek, 7. 4. 2023, 10.09

1 leto

Planet 18

Na kaj naj bomo pozorni pri nakupu jajc? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Številni ste že začeli pripravljati velikonočne dobrote, med katerimi ne smejo manjkati pirhi. Pet rdečih pirhov simbolizira kaplje Kristusove krvi. Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali vemo, kakšna jajca kupujemo, če jih doma ne znesejo kokoši?

Planet 18
Planet TV Vse več ljudi na bolniški #video

Vsako jajce na trgovski polici mora imeti na lupini jasno razvidno oznako, iz katere lahko kupci razberemo precej podatkov – med drugim tudi način reje kokoši, ki so to jajce znesle.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Jajca so med surovinami, za katere smo letos na ravni Evropske unije beležili pomanjkanje. Pri nas je stopnja samooskrbe z jajci na srečo najvišja v zadnjih 15 letih. 97-odstotno samooskrbo smo zabeležili leta 2021, ko je konzumna jajca valilo 1,4 milijona kokoši, kar pomeni, da so v povprečju znesle skoraj milijon jajc na dan. Največje povpraševanje je v času velike noči, ko se trgovcem prodaja poveča za več deset odstotkov. To opažajo tudi na slovenski kmetiji s 30-letno tradicijo reje, kjer imajo trenutno 15 tisoč kokoši nesnic.

Prebivalci Slovenije smo sicer veliki porabniki jajc – z 11 kilogrami na prebivalca jih pojemo toliko kot povprečni Evropejec. Vsako jajce, ki se prodaja na našem trgu, mora na lupini imeti posebno oznako, ki je sestavljena več številk. Reje se med seboj razlikujejo po tem, v kakšnih življenjskih pogojih so kokoši nesnice jajca izvalile. Najbolj prosto se gibljejo v ekološki reji, najmanj svobode pa imajo v baterijski. Jajca iz baterijske reje so tako ponavadi najcenejša in jih je na policah praviloma tudi največ, so pred leti ugotovili na zvezi potrošnikov Slovenije.

Na embalaži je poleg datuma zapisana tudi oznaka masnega razreda, ki nam pove, kako velika jajca kupujemo, in oznaka kakovostne kategorije.  

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: slovenski zdravniki gospo razglasili za mrtvo, a je bila še živa. Kakšna naj bo velikonočna pojedina in kje so meje? Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Robert Kranjec se vrača, izzval ga je Cene #video
Planet 18
Planet TV Zdaj bo v bazi ZZZS tudi vaša diagnoza #video
Planet 18
Planet TV Tadeja Pogačarja uvrstili med legende #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte