Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
10.14

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

temperature sadje sadjarstvo pozeba Planet 18 Planet TV

Sreda, 5. 4. 2023, 10.14

1 leto

Planet 18

Največja nevarnost prihaja šele v četrtek zjutraj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Današnje jutranje temperature so bile v Sloveniji marsikje globoko pod ničlo, včerajšnje pa tudi do −16 stopinj Celzija, medtem ko so sunki vetra dosegli tudi 130 kilometrov na uro. Ekstremno vreme za ta del leta tudi v soseščini.

 

Planet 18
Planet TV Vse več ljudi na bolniški #video

Sadjarji se bojijo pozebe, ki grozi te dni. V noči na četrtek bodo razmere za ohlajanje idealne. Edina rešitev pridelka za sadjarje je oroševanje. To je način zaščite proti pozebi, kjer se celoten sadovnjak pokrije z umetno ustvarjenim dežjem.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Z mladim sadjarjem Adamom Novakom opravimo v njegovem sadovnjaku na Goričkem še zadnje priprave na oroševanje pred napovedano pozebo. Sistem namreč mora delovati brezhibno. Jablane se v tem sadovnjaku še niso popolnoma razcvetele, a nevarnost za pridelek, ki je ključen, ostaja velika. Adam Novak ima s sistemom za oroševanje zaščitenih približno dva hektarja jablan, zaloge v tem zbiralniku vode pa zadostujejo za šest noči. Za nekatere sorte sadja je sicer že prepozno, opozarjajo strokovnjaki. Največja nevarnost pa prihaja že v četrtek zjutraj.

Škodo zaradi pozebe so že, kot vse kaže, utrpela tudi drevesa akacije in divje češnje, ki predstavljajo pomembno čebeljo pašo. Oviro predstavlja tudi veter. Zaradi silovitih sunkov vetra in nizkih temperatur čebele te dni ne zapuščajo čebelnjakov. Posledično ne bo mladih čebel, pa tudi ne čebel delavk in, konec koncev, če bo ostalo kaj paše, ne bo čebel, ki bi jo pobrale, se bojijo čebelarji.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o optimizaciji urgentnih centrov v Mariboru, kakšne so nove smernice prehranjevanja v šolah ter kateri razvpiti hrvaški podjetnik postaja politik. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Kultura: Umetna kri, a prave solze #video
Planet 18
Planet TV Bodo presegli mejo 300 tisoč evrov za katrco? #video
Planet 18
Planet TV Zdaj bo v bazi ZZZS tudi vaša diagnoza #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte