SiolNET. Trendi Svet znanih
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Belgijska princesa Elisabeth prisegla kot vojaška častnica

0,24

termometer

princesa Elizabeta | Elisabeth je prisegla kot prva, in to v nizozemščini, francoščini in nemščini, treh uradnih jezikih Belgije, nato ji je sledilo še 95 njenih sošolcev, poroča časnik Le Soir. | Foto: Guliverimage
Elisabeth je prisegla kot prva, in to v nizozemščini, francoščini in nemščini, treh uradnih jezikih Belgije, nato ji je sledilo še 95 njenih sošolcev, poroča časnik Le Soir. Foto: Guliverimage

Belgijska princesa Elisabeth, ki je prva v vrsti za belgijski prestol, je v torek po vzoru svojih moških predhodnikov prisegla kot vojaška častnica. S tem nadaljuje družinsko tradicijo, saj je tudi pet nekdanjih prestolonaslednikov, med njimi njen oče Filip, postalo vojaški častniki.

21-letna prestolonaslednica je v torek zvečer kot častnica na Kraljevi vojaški akademiji v Bruslju prisegla "zvestobo kralju ter poslušnost ustavi in zakonom belgijskega ljudstva".

Elisabeth je prisegla kot prva, in to v nizozemščini, francoščini in nemščini, treh uradnih jezikih Belgije, nato ji je sledilo še 95 njenih sošolcev, poroča časnik Le Soir.

Zadnji prestolonaslednik, ki je to storil, je bil Elisabethin oče, kralj Filip, in sicer septembra 1980. Filip je bil skupaj s kraljico Matildo v torek tudi navzoč na slovesnosti.

Kronana belgijska princesa Elizabeta | Foto: Guliverimage Kronana belgijska princesa Elizabeta Foto: Guliverimage

V Belgiji ima kralj predvsem simbolno vlogo

Kot najstarejši otrok Filipa in Matilde je Elisabeth postala prva belgijska prestolonaslednica. To je omogočila sprememba ustave v začetku 90. letih prejšnjega stoletja, s katero so ženskam dovolili, da zasedejo belgijski prestol.

V zadnjih 170 letih je pet prestolonaslednikov pred njo dobilo čin vojaškega častnika, preden so postali voditelji belgijske države, so sporočili iz kraljeve palače. V Belgiji ima kralj sicer predvsem simbolno vlogo.

princesa Elizabeta | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Preberite še:

Mohamed Al Fayed Novice Umrl je slavni poslovnež, ki je bil povezan s princeso Diano Martha Louise, norveška princesa Trendi Norveška princesa se bo poročila s šamanom, ki zagovarja, da je rak izbira Albert in Charlene Trendi Kriza na monaškem dvoru: "Par sta le še formalno" Nizozemske princese Ariane, Amalia and Alexia Trendi Članica kraljeve družine prihaja v šolo pri Trstu Diana in Dodi Trendi Potonila jahta, na kateri se je princesa Diana pred smrtjo predajala strastem #foto
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin