Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2019,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

kopalne vode Bohinjsko jezero Blejsko jezero kopanje temperature

Petek, 7. 6. 2019, 15.18

4 leta, 10 mesecev

V naše reke in jezera te dni le najpogumnejši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Kopanje Soča | V naših jezerih in rekah se te dni zaradi nizkih temperatur kopajo le najpogumnejši. | Foto Getty Images

V naših jezerih in rekah se te dni zaradi nizkih temperatur kopajo le najpogumnejši.

Foto: Getty Images

Pretekli konec tedna smo končno okusili poletje, saj so se po precej hladnem in deževnem maju temperature končno povzpele nad 25 stopinj Celzija. V najbolj vročih delih dneva je gotovo marsikoga mikal skok v vodo, da bi se malce osvežil, a slovenske reke, jezera in morje so te dni malo hladnejši kot v enakem času v preteklih letih.

Bohinjsko jezero je imelo danes zjutraj le 11,9 stopinje Celzija, pišejo na agenciji za okolje (Arso). Tudi čez dan se v zadnjih dneh njegova temperatura ne povzpne nad 14 stopinj Celzija, torej se te dni v sicer med kopalci nadvse priljubljenem Bohinjskem jezeru hladijo le tisti najpogumnejši.

Blejsko jezero - eno najbolj priljubljenih naravnih kopališč pri nas | Foto: Thinkstock Blejsko jezero - eno najbolj priljubljenih naravnih kopališč pri nas Foto: Thinkstock

Precej višje temperature pa so namerili v Blejskem jezeru. "O začetku kopalne sezone govorimo, ko se temperatura voda povzpne nad 18 stopinj Celzija. Prav danes smo na primer v Blejskem jezeru namerili skoraj 20 stopinj Celzija. Če se bo vremenski trend zadnjega tedna nadaljeval, kot kažejo napovedi – temperature zraka bodo v prihodnjih dneh v nekaterih delih države presegale 30 stopinj Cezija –, se bodo segrela tudi jezera in morje," je pojasnila hidrologinja Florjana Ulaga z Arsa.

Morje ob slovenski obali ima trenutno že okrog 23 stopinj Celzija, kar številne kopalce, ki so željni prijetne osvežitve, že privablja.

Bled, labod
Trendi Kako čista je voda v Blejskem in Bohinjskem jezeru #video

Ljubljanica kopanje
Trendi Zaradi nudistov je bilo kopanje v Ljubljanici prepovedano #foto

Soča ima trenutno v zgornjem toku le pičlih devet stopinj Celzija. | Foto: Soča ima trenutno v zgornjem toku le pičlih devet stopinj Celzija.

Slovenske reke še vedno zelo mrzle

Drugačna zgodba pa je z našimi rekami. Soča ima te dni pri Kobaridu pičlih devet stopinj Celzija, v spodnjem toku v Solkanu pri Novi Gorici pa le dve stopinji več. V Nadiži so namerili približno 15,5 stopinje Celzija, Kolpa ima med 15 in 16 stopinjami, Krka v Podbukovju skoraj 13, v spodnjem toku pri Podbočju pa nekaj manj kot 16 stopinj Celzija.

V Sloveniji na voljo 48 odsekov za kopanje v naravnih vodah

Hkrati ob začetku kopalne sezone na Arsu tudi letos opozarjajo, da nikakor niso vse reke in jezera primerna za namakanje v poletni vročini. Tako iz varnostnih kot higienskih razlogov. "Tako imenovana divja kopališča so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, zato se tam kopamo na lastno odgovornost, dvomljiva pa je tudi kakovost vode," pišejo na svoji spletni strani.

Dodajajo, da imate vsi ljubitelji naravnih voda na slovenskih rekah, jezerih in morju na voljo 48 odsekov kopalnih voda, ki ustrezajo zakonsko določenim kriterijem za določitev naravnih kopalnih voda. Na teh odsekih se spremlja tudi kakovost vode vsakih 14 dni v času kopalne sezone, podatke pa lahko redno spremljate na spletni strani Arsa.

Komar
Trendi Nas zaradi deževnega maja čaka invazija komarjev? #video
Sava
Novice Rafting na Savi usoden za turistko iz Indije #video
Soča
Novice Močan tok Soče skoraj usoden za britansko kajakašico
Ne spreglejte