Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 7. 2018,
11.49

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

Natisni članek

#dopustujdoma Primorsko-Notranjska #dopustujdoma Pomurska #dopustujdoma Dolenjska #dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma izlet Biseri Slovenije

Sobota, 14. 7. 2018, 11.49

3 leta, 11 mesecev

Slovenska jezera, ki jih je vredno obiskati #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04
Bohinjsko jezero | Foto Daniel Taipale (www.slovenia.info)

Foto: Daniel Taipale (www.slovenia.info)

Tudi če to poletje ne boste šli do morske obale, ampak ga boste preživeli na kontinentu, se vam ni treba odpovedati preživljanju prostega časa ob vodi, na ali v njej. Vabijo namreč slovenska jezera.

Tokrat smo se namenoma izognili Blejskemu in Bohinjskemu jezeru. Pa ne zaradi lanskega nerodnega spodrsljaja vodje blejskega turizma, temveč zato, ker smo prepričani, da ste ta dva gorenjska bisera že dodobra spoznali.

Bohinjsko jezero
Trendi Naravna kopališča, kjer se lahko ohladite med vročinskim valom

Jezero Jasna

jezero Jasna | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Jezero Jasna razgled
Trendi Jezero s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord #foto

Jezero Jasna, ki leži ob cesti iz Kranjske Gore proti Vršiču, s svojim pravljičnim gorskim ozadjem navdušuje skozi vse leto, poleti pa je predvsem njena severna polovica priljubljena pri kopalcih. Tam je namreč pretok vode manjši in se zato voda bolj ogreje, doseže lahko tudi 25 stopinj Celzija.


Velenjsko jezero

Velenjsko jezero | Foto: Matej Vranič (www.velenje-tourism.si) Foto: Matej Vranič (www.velenje-tourism.si)

Trendi Na Velenjskem jezeru načrtujejo prestižen plavajoči hotel #video

Velenjsko jezero so zaradi tamkajšnje urejene obale poimenovali kar Velenjska plaža. Lani se je tam zvrstilo kar 100 tisoč obiskovalcev, ki so izkoristili najrazličnejše možnosti rekreacije - od kopanja, jadranja in supanja do športov na urejenih igriščih.


Podpeško jezero

Podpeško jezero | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Po premeru precej majhno, a zelo globoko jezero na obrobju Ljubljanskega barja je v vročih dneh priljubljeno pribežališče tistih, ki iščejo osvežitev. Ob njem je urejeno manjše kopališče s pomolom, sicer pa je jezero tudi izhodiščna točka za več pohodniških poti, od krajšega sprehoda na Sveto Ano do daljšega pohoda na Krim.

Trendi Najlepši razgled na Ljubljansko barje

Planšarsko jezero

Planšarsko jezero, Jezersko | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Jezersko svojega imena sicer ni dobilo po tem jezeru, je pa Planšarsko jezero z zajezitvijo nastalo na mestu nekdanjega ledeniškega jezera, tistega, ki je Jezerskemu dalo ime. Jezero v obliki srca je priljubljena izletniška točka predvsem za sprehajalce in pohodnike, pozimi pa ga imajo radi drsalci.


Črno jezero

Črno jezero, Pohorje | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Čeprav je pohorsko Črno jezero umetno, je zaradi tamkajšnjega edinstvenega ekosistema zaščiteno območje. Največje jezero na Pohorju je ime dobilo po vranje črni vodi - ta je sicer izjemno čista, le zdi se črna zaradi debele plasti mulja na dnu. Na Pohorju sicer velja obiskati tudi Lovrenška jezera in Ribniško jezero, obe lokaciji imata lepo urejene sprehajalne poti.


Kočevsko jezero

Kočevsko / Rudniško jezero | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kočevsko oziroma Rudniško jezero je, kot pove eno od njegovih imen, nastalo na dnu rudniške kotanje, kjer so izkopavali rjavi premog. Zdaj je to priljubljena ribolovna točka, poleti pa ga imajo radi tudi kopalci in navdušenci nad vodnimi športi.


Zbiljsko in Trbojsko jezero

Zbiljsko jezero | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Trendi Jezero v bližini Ljubljane, ki ima 64 let in največ labodov pri nas

Zbiljsko in Trbojsko jezero sta zaporedni akumulacijski jezeri na reki Savi, prvo je pri Medvodah, drugo nekaj kilometrov višje proti Kranju. Obe sta priljubljeni izletniški točki vse leto, predvsem ob sončnih dneh, ko so gostinski lokali na njunih obrežjih nabito polni.


Bukovniško jezero

Bukovniško jezero | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Bukovniško jezero na Goričkem je zaslovelo zaradi bližnjega parka energijskih točk, ki naj bi pri obiskovalcih pozdravile najrazličnejše tegobe, posebno moč pa naj bi imel tudi izvir svetega Vida nedaleč od jezera. Sicer pa je Bukovniško jezero priljubljena destinacija tudi pri tistih, ki verjamejo v zdravilno moč gibanja na svežem zraku, na primer v tamkajšnjem pustolovskem parku.


Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero | Foto: Matjaž Jambriško (www.slovenia.info) Foto: Matjaž Jambriško (www.slovenia.info)

Eno od največjih umetnih jezer v Sloveniji je tudi ena od najbolj priljubljenih izletniških točk na Celjskem. Ponuja kopico možnosti za rekreacijo, od sprehodov, teka in kolesarjenja do veslanja v čolnih ali kajakih ter vožnje s pedolini. Ne nazadnje pa je prav prijetno tudi posedanje na kateri od klopc, ki so posejane ob obali jezera.


Bloško jezero

Bloško jezero | Foto: Tomaž Penko (www.slovenia.info) Foto: Tomaž Penko (www.slovenia.info)

Bloška planota je eno od najbolj turistično podcenjenih območij v Sloveniji - morda je zato še bolj vredna obiska. Tamkajšnje Bloško jezero pri kraju Volčje je lepo urejena izletniška točka, poleti priljubljena tudi pri kopalcih. Če boste tam, ne spreglejte nenavadnih lesenih skulptur izpod rok domačina Janeza Hitija - res pa je, da je medveda, ki smuča na vodi, težko spregledati.

 

Ne spreglejte