SiolNET. Trendi Potovanja
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (15): jezero Jasna

Jezero s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord #foto

10

termometer

Jezero Jasna razgled
Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Bogomir Košir

Jezero Jasna pri Kranjski Gori, ki ponuja osvežilno kopel in izjemen razgled na Julijske Alpe, je bilo v soboto, 15. julija, prizorišče prav posebnega dogodka. Z brezplačno projekcijo nizkoproračunske uspešnice Pr' Hostar je film tudi uradno postal najbolj gledan slovenski film vseh časov. Do mejnika mu je manjkalo samo še 300 gledalcev, na projekciji pa se jih je zbralo več kot tisoč.

Jezero Jasna leži na desni strani poti od Kranjske Gore proti prelazu Vršič. Njegovi zametki segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko so tam postavili zunanji bazen z ogrevano vodo. Bazen so čez nekaj let podrli, ostalo sta samo jezero in gostinski objekt v bližini, v devetdesetih letih pa so v gramozni jami zgradili še eno jezero.

Danes je Jasna sestavljena iz dveh medsebojno povezanih umetnih jezer, ki ležita ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice.


To so najboljše gostilne na Gorenjskem


Šest metrov visok stolp ima funkcijo razgledne ploščadi in skakalnice. Šest metrov visok stolp ima funkcijo razgledne ploščadi in skakalnice. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Bogomir Košir

Pred tremi leti so ob jezeru postavili šest metrov visok lesen razgledni stolp, ki občasno služi tudi kot skakalnica, in postavili pomol. Postopoma so dodajali še druge elemente.

Lani so postavili še fotookvir, ki uokvirja naravno kuliso gora. Lani so postavili še fotookvir, ki uokvirja naravno kuliso gora. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Nataša Makovec

 

#summer #Kranjskagora #beautiful #lakejasna #lake #jezero #jezeroJasna @kranjskagora

A post shared by Žiga Boršič Grajzar (@zbgphoto) on

Tako je ob jezeru zrasla posebna fototočka – lesen okvir, kjer lahko posnamete fotografijo z Julijskimi Alpami (Razor in Prisojnik) v ozadju, ter lesen mlin, medtem ko bodo čez nekaj dni ob jezeru postavili še težko pričakovana javna stranišča, nam je povedal Blaž Veber iz Turizma Kranjska Gora.

Novost je tudi Kneippova pot, ki je priljubljena zlasti med pohodniki, ki si po naporni turi lahko zmasirajo stopala. Novost je tudi Kneippova pot, ki je priljubljena zlasti med pohodniki, ki si po naporni turi lahko zmasirajo stopala. Foto: Arhiv Forward, foto: Jan Uderman

Jezero Jasna razgled Knaipova pot Foto: Arhiv Forward, foto: Jan Uderman

Lani sta bila ob jezeru dograjena manjša gostinska lokala, ki sta letos dobila urejeno kanalizacijsko napeljavo, vodo in elektriko. V bližini jezera so uredili tudi Kneippovo pot, namenjeno pohodnikom, ki si po naporni turni na kamenčkih lahko privoščijo masažo stopal. Zraven so postavili informacijske table, na katerih so opisani uporaba poti in njeni dobrodejni učinki.

Do jezera Jasna, ki ima trenutno od 16 do 18 stopinj Celzija, se lahko od Kranjske Gore sprehodite po sprehajalni poti ali zapeljete z avtom, kar je manj zaželena možnost.

Izpsodite si lahko tudi kajak ali sup ... Izpsodite si lahko tudi kajak ali sup ... Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Nataša Makovec

... ali se "sprehodite" po napetem traku. ... ali se "sprehodite" po napetem traku. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Bogomir Košir

Ob jezeru je manjša čolnarna, kjer si lahko izposodite sup, speljan je tudi tako imenovani slackline, nad gladino jezera, seveda, kjer lahko dokažete, koliko vas je v hlačah.

Čeprav je okolica sama po sebi dovolj fotogenična, pa se večina gostov fotografira tudi z bronastim kipom kozoroga, ki ga je med letoma 1986 in 1988 ustvaril kipar Stojan Batič.

Kozorog, ki je delo kiparja Stojana Batiča, je priljubljena fotogenična točka. Kozorog, ki je delo kiparja Stojana Batiča, je priljubljena fotogenična točka. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto: Bogomir Košir

Po besedah Vebra je okolica jezera namenjena predvsem sproščanju. "Gre za območje, kjer ljudje uživajo, zato tam ni večjih dogodkov in koncertov. Našli boste tudi kotičke, ki bodo rezervirani samo za vas," je povedal.

Pr' Hostar je prav ob jezeru Jasna postal najbolj gledan slovenski film!

So pa v soboto, 15. julija 2017, ob Jasni naredili izjemo. Pripravili so brezplačno projekcijo satirične uspešnice Pr' Hostar, ki je z obiskom več kot tisoč gledalcev presegel vse rekorde gledanosti slovenskega filma. Nasmejali so že 209.859 gledalcev in s tem prehiteli mladinsko komedijo Gremo mi po svoje (208.646 gledalcev).

Kranjskogorci so v ta namen pripravili celodnevni program. Lokalni gostinski ponudniki so poskrbeli za lačne želodce, organizatorji pa za animacijo. 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin