SiolNET. Trendi Potovanja
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (17): Sveta Ana

Najlepši razgled na Ljubljansko barje

1,88

termometer

Ljubljansko barje ni ravzpita turistična destinacija, a to ne pomeni, da ni vredno obiska. Ravno nasprotno, ponudi lahko nešteto čudovitih prizorov: eden od teh je, ko ga s pogledom zaobjamemo izpred cerkve svete Ane na hribu z istim imenom.

 

A post shared by Ljubljana (@visitljubljana) on

Barje, območje, ki leži med Ljubljano, Vrhniko, Krimom in Škofljico, je Ljubljančanom dalo vzdevek, ki ga radi uporabljajo prebivalci preostalih koncev Slovenije. Vlažna ravnina s peščico osamelih vzpetin, kjer poplavne vode občasno še vedno zahtevajo nazaj zemljo, ki si jo je z izsuševanjem izboril človek, tudi ne zveni kot privlačna turistična destinacija. Resnica je povsem drugačna.

 

A post shared by Nejc Suhadolnik ↟ (@neworx) on

Ljubljansko barje je v resnici čudovit kraj, čeprav je v neposredni bližini mesta, kaže povsem drugačno, tiho in zeleno obličje in je s tem popolna destinacija za kolesarje in sprehajalce pa tudi za navdušene fotografe. Sploh takrat, ko se nad tlemi vlečejo meglice,  lahko z višje ležečih točk vidite (in posnamete) izjemne prizore.

 

A post shared by Sébastien Blond (@sebastienblond) on

Ena od takšnih vzpetin je sveta Ana, 484 metrov visok hrib nad vasema Jezero in Podpeč. Leži na južnem robu Barja in s tem omogoča širok pogled čez barjanske travnike, njive in gozdove. Tudi Ljubljana je pred vami kot na dlani, vidite Polhograjsko hribovje ter Kamniško-Savinjske Alpe na severu ter Krim na jugu, točke, ki jih je mogoče videti, pa so označene tudi na orientacijski tabli.

 

A post shared by Karmen (@hirkani) on

Na Sveto Ano vodijo poti iz Podpeči, Jezera in Preserja, po vseh boste do vrha potrebovali slabe pol ure. Prvi dve sta nekoliko bolj strmi gozdni poti, s parkirišča pri Preserju pa vodi položnejša makadamska cesta.

 

A post shared by Barb (@barbbarb) on


Zanimivosti v bližini

Plečnikova cerkev v Črni vasi

Verjetno najbolj posebna slovenska cerkev je tista, ki jo je v Črni vasi na Ljubljanskem barju postavil sloviti arhitekt Jože Plečnik. Zaradi muhavosti barjanskih tal je stavba dvignjena in zgrajena na hrastovih pilotih, kamen zanjo je iz podpeškega kamnoloma, opeka pa z Vrhnike.

Več o Plečnikovi cerkvi

Podpeško jezero, znano tudi kot Krimsko jezero ali kot Jezero pod sv. Ano Podpeško jezero, znano tudi kot Krimsko jezero ali kot Jezero pod sv. Ano Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Podpeško jezero

Kraško jezero, po katerem je ime dobila tudi vas Jezero, je priljubljena poletna točka kopalcev. Jezero je skoraj popolne okrogle oblike, še bolj zanimivo pa je tisto, kar se dogaja pod površjem. Podpeško jezero ima namreč podzemni odtok v obliki lijaka, doslej pa so ga raziskali do globine 51 metrov, s čimer je to jezero eno od najglobljih v Sloveniji.

Iški vintgar

Še ena točka v teh krajih, kamor se ljudje sredi razbeljenega poletja zatečejo po osvežitev, je soteska, ki jo je zarezala reka Iška. Slikoviti vintgar je tudi zemljepisna zanimivost: je namreč meja med Dolenjsko in Notranjsko.

Tehniški muzej v Bistri

V nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki zdaj domuje muzej, kjer si je mogoče ogledati zbirko slovenske tehniške dediščine, med drugim tudi zbirko avtomobilov Josipa Broza - Tita.


Najboljše gostilne v bližini

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin