Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
19.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

VeronikaSvetuje starševstvo

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 19.30

5 let, 6 mesecev

"Ne dovolijo mi stikov s sinom, tudi on jih zavrača" #VeronikaSvetuje

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

ženska, pismo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka ne ve, kako naj ponovno vzpostavi stik z otrokom, ki so ji ga odvzeli.

Pozdravljeni, Veronika,

povsod sem že iskala nasvete, pomoč, a še ni bilo vsaj dobre poti do rešitve. Sama sem izčrpala vse ideje in prijeme in ne vem več, kaj in kako, zato se obračam še na vas.

Konec maja sem 11 let in pol starega sina s kuhalnico po zadnjici. Po štirih dneh njegovega nenehnega provociranja mi je, žal, "popustil živec". Ker sem zadevo z njegovim obnašanjem želela rešiti na CSD, so otroka takoj, ko so izvedeli, da sem ga natepla, odvzeli in ga še do danes nisem videla. Trenutno je v rejništvu in mi CSD ne dovoli stikov kljub sodni odločbi, da mi morajo stike omogočiti čim prej. Zadevo sem posredovala še na druge ustanove, a je povsod potreben čas, da se stvari premaknejo.

Čutim, da se je otrok odtujil, nekaj časa sva imela telefonski stik, in da je popolnoma zmeden ter depresiven (jokav, "umirjen", brez energije, volje, tudi razdražljiv ...). Letos sem se zdravila za rakom in vem, da ga je to zelo prizadelo, na neki način, ker je doživljal vse, kar se je med zdravljenjem dogajalo. Pustilo je zelo močan pečat na njegovi duši. Zdaj tudi stike z menoj načeloma zavrača. Mislim pa, da so k temu pripomogli tudi drugi. Je sploh še mogoče vzpostaviti normalen odnos med nama in kako naj se tega lotim kot mama? Zadnja dva meseca tudi sama nekako zapadem v depresijo in se po nekaj dni ne zmorem pobrati. Poslabšalo se mi je tudi zdravstveno stanje. Vsak dan se borim za to, da se vrne domov, da bi imela stike, da se stvari postavijo, kot se morajo. Potem pa spet obupam, saj se mi zdi, da se borim proti svetu, kar me izčrpava do te mere, da se fizično sesujem tudi trikrat, štirikrat dnevno. Ne zmorem več bolečine, ki jo prinašajo njegova odsotnost in vsi boji.

Zelo vam bom hvaležna, če mi lahko odgovorite na e-pošto, saj mi resnično vsak nasvet da novo iskrico in s tem nov zagon za boj.

Hvala še enkrat in vse dobro.

Tanja
Imate tudi vi težave v partnerskem odnosu ali vprašanja o njem? Pišite nam na e-naslov veronikasvetuje@tsmedia.si. Na vaša vprašanja bo odgovorila psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Preberite še preostale Veronikine nasvete:


Veronika Podgoršek | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Spoštovana ga. Tanja.

Ob prebiranju vašega pisma se mi je predvsem prebujal občutek, da stvari nikakor ne gredo skupaj. Samodejno so se mi na zapisane stavke začela zastavljati tudi številna vprašanja. Pravite, da ste otroka natepli in nato ste VI želeli stvar rešiti na CSD? Kar takoj so vam ga vzeli? Ga kar dali v rejništvo? Nimate stika, čeprav ste nekaj časa imeli telefonski stik? Čutite, da se je odtujil, da je zmeden, depresiven in po drugi strani razdražljiv?

Kaj vse se je med vašim zdravljenjem dogajalo in čemu je bil priča, kar je pustilo močan pečat na njegovi duši? In nato pišete, da ON zavrača stike z vami? Tukaj je ena velika zmeda. In kje je oče?

Odgovorov na ta vprašanja ne vem, vem pa, da CSD odvzame otroka po ponavljajočem se nasilju ali v primeru, ko je ogroženo otrokovo življenje. Morajo imeti utemeljena dejstva in stvari niso tako preproste. Zato me bolj skrbi dejstvo, da si vaš otrok ne želi stika z vami, kar pa nakazuje na to, da morajo biti stvari veliko globlje in zapletene, kot ste jih opisali.

Sprašujete, ali je možno vzpostaviti odnos med vama in kako se tega lotiti, glede na to, da, kot pravite, ste izčrpali vse svoje prijeme. Možno sicer je, vendar boste morali začeti pri sebi in za nekaj časa samo pri sebi. Stvari se v bistvu sploh še niste lotili, saj le padate in padate. Poiščite si strokovno pomoč in začnite predelovati stvari, ki jih nosite v sebi.

Ko boste tako daleč, da boste lahko ponovno stopili z njim v stik, bo tudi vaš otrok to začutil in vedel, da so stvari drugačne. Takrat je možnost, da se stik ponovno vzpostavi, vendar na drugačni osnovi. Če boste ostali enaki, na enaki čustveni zrelosti in z vsemi bremeni v sebi, pa bo tudi on verjetno le bežal daleč stran od vas, kjer je ali bo očitno zanj bolj varno. Pa kljub dejstvu, da bi si mamo in očeta sicer izredno želel in to v sebi pogreša.

Preberite še:

Doula
Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju
depresija, žalost, obup
Trendi Obupani bralec: Vse, česar se dotaknem, gre v maloro #VeronikaSvetuje
Ne spreglejte