Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
13.53

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

avstralski govedar žival pes Hišni ljubljenčki

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 13.53

3 tedne

Pridni avstralski delavci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
avstralski govedar, avstralski govedarji, pes | Avstralski govedarji so srednje veliki in mišičasti. Imajo značilno široko lobanjo, močne čeljusti in pokončna ušesa. | Foto Shutterstock

Avstralski govedarji so srednje veliki in mišičasti. Imajo značilno široko lobanjo, močne čeljusti in pokončna ušesa.

Foto: Shutterstock

Avstralski govedarji so psi, znani po neomajni delovni etiki, inteligenci in okretnosti. Ta pasma, ki izvira iz Avstralije, je bila vzgojena za pomoč pri paši goveda na prostranem in razgibanem terenu Avstralije, kar se dandanes izkazuje kot vzdržljivost in vsestranskost.

Razvili so se iz avstralskega dinga

Razvoj avstralskega govedarja se je začel v zgodnjem 19. stoletju, ker so naseljenci v Avstraliji potrebovali zanesljivega pastirskega psa, ki bi lahko pomagal pri paši velikih čred goveda na dolge razdalje. Glavni prednik govedarja je avstralski dingo, divji pes, ki je znan po svoji odpornosti in prilagodljivosti na težke razmere. Prvi naseljenci so dinga križali z različnimi pasmami vključno z dalmatincem, bradatim škotskim ovčarjem in kasneje tudi z bulterierjem. Ta mešanica je ustvarila psa z izjemno kombinacijo inteligence, vzdržljivosti in močnega črednega nagona.

avstralski govedar, avstralski govedarji, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

So majhni, a močni

Avstralski govedarji so srednje veliki in mišičasti. Imajo značilno široko lobanjo, močne čeljusti in pokončna ušesa. Njihove oči so temne in budne, kar odraža bistrost. Najosupljivejša pa je njihova dlaka, ki je kratka, a gosta in odporna na vremenske pojave. Barva dlake je lahko modra ali rdeče melirana.

Zahtevajo veliko vadbe in treninga

Pasma je primerna za treniranje, vendar zahteva dosledno in trdo vzgojo. Po naravi so zaščitniški in se na svoje družine močno navežejo, pogosto pa dajejo prednost eni izbrani osebi. Zato so tudi odlični psi čuvaji.

Ker so bili vzgojeni za pastirje, potrebujejo veliko fizične aktivnosti. Brez zadostne količine vadbe se lahko hitro začnejo dolgočasiti in postanejo destruktivni. Najbolje uspevajo v okoljih, kjer morajo opravljati delo, naj bo to paša živine, tekmovanje v pasjih športih, kot je agiliti ali sodelovanje pri drugih aktivnostih.

Avstralski govedarji živijo med 12 in 16 let ter so na splošno zdravi psi. Nekatere morebitne zdravstvene težave vključujejo displazijo kolkov, progresivno atrofijo mrežnice in gluhost.

Ker so bili vzgojeni za pastirje, potrebujejo veliko fizične aktivnosti. | Foto: Shutterstock Ker so bili vzgojeni za pastirje, potrebujejo veliko fizične aktivnosti. Foto: Shutterstock

Dosledna vzgoja je ključna

Pri govedarjih sta ključnega pomena zgodnja socializacija in dosledno šolanje. Že v mladosti jih moramo izpostaviti različnim okoljem, ljudem in drugim živalim. Pri tej pasmi najbolje delujejo metode učenja z nagrajevanjem, saj se nanje najbolje odzivajo. Tako se lahko naučijo marsikateri zapleten trik ali ukaz.

avstralski govedar, avstralski govedarji, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čeprav so prilagodljivi, so zanje najprimernejša okolja, kjer imajo dovolj prostora za tek in igro. Idealni so domovi z velikim dvoriščem. Bivanje v stanovanju zanje ni najboljše, razen če so njihovi lastniki izredno predani vsakodnevni telesni vadbi. Avstralski govedarji najbolj uživajo v dejavnostih, kot so pohodništvo, tek ali igra prinašanja.

So izjemi spremljevalci za aktivne ljudi, ki lahko zadovoljijo njihovo potrebo po vadbi. Zaradi svoje zvestobe, inteligence in marljive narave niso le izjemni delovni psi, temveč tudi čudoviti in prisrčni ljubljenčki.

avstralski govedar, avstralski govedarji, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mr.Pet_1
Trendi Kako svojemu ljubljenčku podaljšati življenje?
avstralski ovčar
Novice Energični Aussie iz ZDA
kraški ovčar
Novice V čast edine slovenske avtohtone pasme psov tudi nagovor predsednice #video
Dogecoin
Trendi Poginila japonska psička Kabosu iz memov Doge

 

Ne spreglejte