Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
18.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Alex Cisar Janez Marič mladinci medalja Nina Zadravec

Sreda, 6. 3. 2019, 18.22

5 let, 1 mesec

Mladinec blesti tudi po svetovnem prvenstvu

Zlatu in srebru s svetovnega prvenstva dodal še evropski bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Alex Cisar | Alex Cisar tudi na Norveškem pobira odličja. | Foto Vid Ponikvar

Alex Cisar tudi na Norveškem pobira odličja.

Foto: Vid Ponikvar

Dvakratni mladinski svetovni prvak in član srebrne štafete iz letošnjega Osrblieja Alex Cisar je na odprtem evropskem prvenstvu v Sjusjoenu na Norveškem osvojil še bronasto medaljo na 15-klometrski individualni preizkušnji. Dobro formo je pokazal že v petek, ko je na istem prizorišču na tekmi svetovnega mladinskega pokala zmagal v 10-kilometrskem šprintu.

Alex Cisar, varovanec trenerja slovenske mladinske reprezentance Janeza Mariča, v tej sezoni blesti, potem ko je konec januarja in v začetku februarja na svetovnem mladinskem prvenstvu v Osrblieju na Slovaškem osvojil dve zlati (šprint in zasledovanje) in srebrno (štafeta z Lovrom Plankom in Tonijem Vidmarjem) medaljo, je v zbirko odličij danes dodal še bron z odprtega evropskega prvenstva.

Alex Cisar
Sportal V biatlonu je šele sedem let, pa že ima tri medalje

Tekmovalca pred njim dve leti starejša

Cisar se je na najdaljši, 15-kilometrski individualni preizkušnji z brezhibnim strelskim nastopom prebil na stopničke. Osvojil je bronasto medalj, za zmagovalcem, Nemcem Timom Grotianom je zaostal 54,2 sekunde, drugi je bil Norvežan Vebjoern Soerum. Oba sta dve leti starejša od Cisarja.

"To je bila zame kar odlična dirka, imel sem namreč štiri strelske 'ničle', kar mi je uspelo šele drugič v karieri in prvič v posamični konkurenci. 'Ničla' je prišla ob pravem času, saj tekaško nisem bil tako hiter, kot bi si želel," je po dirki povedal 18-letni as iz Britofa pri Kranju.

Nekaj težav je tekmovalcem povzročala megla na strelišču, tudi Cisarju: "Megla na strelišču je bila kar velik izziv, na prvih dveh postankih leže in stoje se je bilo treba močno osredotočiti, tarče so bile slabo vidne. K sreči mi je vseeno uspelo dobro ustreliti."

Na individualni tekmi, kjer vsak zgrešen strel pomeni minuto pribitka, so nastopili še trije slovenski mladinci. Luka Naglič je na strelišču pridelal tri kazenske minute in zasedel 37. mesto, Matic Repnik je prav tako zgrešil trikrat in bil 69. Nastop pa se je ponesrečil Toniju Vidmarju, ki je zgrešil šest strelov in tekmovanje končal na 83. mestu.

Anton Vidmar, Alex Cisar, Lovro Planko
Sportal Kdo so slovenski najstniki, ki so na Slovaškem plenili žlahtne kovine? #video

Vindišarjeva med 20, drugim se ni izšlo

Dekleta so morala na individualni preizkušnji preteči 12,5 kilometra in prav tako štirikrat streljati. Nika Vindišar je zasedla zelo dobro 17. mesto, mesta še višje na razpredelnici pa so ji odnesli štirje zgrešeni streli. Nina Zadravec, ki se bo zdaj po tekmah na Norveškem pridružila še članski reprezentanci na svetovnem prvenstvu v Östersundu na sosednjem Švedskem, se na strelišču ni najbolje znašla in je zgrešila osemkrat. Na koncu je bila 69.

Nastopili sta še Tais Vozelj in Živa Klemenčič, ki sta bili uvrščeni na 78. in 81. mesto.

V Sjusjoenu sta jutri na sporedu tekmi mešanih parov in mešanih štafet, v soboto še obe šprinterski tekmi in v nedeljo zasledovalni.

Janez Marič
Sportal Ob medaljah svojih varovancev ni jokal. "Jokal bi, če jih ne bi bilo." #video

Zmaguje tudi v mladinskem pokalu

Cisar odlično nastopa tudi v novonastalem mladinskem pokalu Mednarodne biatlonske zveze (IBU), v katerem je v petek že tretjič to zimo stopil na stopničke, še drugič na najvišjo. Zmagal je v šprintu na deset kilometrov, streljal je brezhibno, kar mu je v tekmah s samo dvema postankoma na strelišču uspelo večkrat.

Decembra lani na šprintu IBU Junior pokala v Lenzerheideju v Švici, na primer, ko je bil drugi. Štiri brezhibne strelske postanke pa je imel še na tekmi mešanih štafet, prav tako decembra lani na tekmi IBU Junior pokala v Les Roussesu v Franciji, ko sta se z Niko Vindišar veselila zmage.

Preberite še:

Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo
Sportal S kopico vprašanj in upanjem, da se ga trener usmili
Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo
Sportal Na vrsti je vrhunec sezone. Kaj pa Jakov Fak? Je zdrav?
doping
Sportal Biatlonsko SP pod posebnim drobnogledom zaradi dopinga
Ne spreglejte