Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
18.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

biatlon slovenska biatlonska reprezentanca svetovno prvenstvo Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Uroš Velepec Miha Dovžan Mitja Drinovec Rok Tršan Urška Poje Lea Einfalt Janez Ožbolt

Četrtek, 28. 2. 2019, 18.38

5 let, 1 mesec

Biatlonci pred SP

Na vrsti je vrhunec sezone. Kaj pa Jakov Fak? Je zdrav?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo | Glavni trener Uroš Velepec na vrhuncu sezone stavi na Jakova Faka, Klemna Bauerja, Miho Dovžana, Mitjo Drinovca, Roka Tršana, Urško Poje, Polono Klemenčič, Leo Einfalt in Nino Zadravec. | Foto Ana Kovač

Glavni trener Uroš Velepec na vrhuncu sezone stavi na Jakova Faka, Klemna Bauerja, Miho Dovžana, Mitjo Drinovca, Roka Tršana, Urško Poje, Polono Klemenčič, Leo Einfalt in Nino Zadravec.

Foto: Ana Kovač

Slovenska biatlonska reprezentanca se odpravlja na Švedsko, kjer bo Östersund od 7. do 17. marca gostil svetovno prvenstvo. Glavni trener Uroš Velepec na vrhuncu sezone stavi na Klemna Bauerja, Miho Dovžana, Mitjo Drinovca, Roka Tršana, Urško Poje, Polono Klemenčič, Leo Einfalt in Nino Zadravec, njegov in naš prvi adut pa bo vsekakor srebrni olimpijec iz Pjongčanga Jakov Fak. Ampak, ali je zdrav?

"Zdaj sem končno zdrav, počutim se v redu in upam, da bom lahko nastopil čim boljše," odgovarja 31-letni biatlonec, nosilec srebrne medalje iz Pjongčanga, ki ima v svoji zbirki uspehov tudi dva naslova svetovnega prvaka (Ruhpolding 2012 in Kontiolahti 2015), a mu je v tej sezoni spet ponagajalo zdravje.

"V takšnem položaju kot letos še nisem bil"

Začetek sezone je bil zanj spodbuden, četrto mesto na posamični tekmi na Pokljuki je napovedovalo lepo zimo, po tretji postaji svetovnega pokala pa je zbolel, nato nastopil le še na dveh tekmah v Oberhofu in Ruhpoldingu, izpustil pa Anterselvo in turnejo po Severni Ameriki. Na Pokljuki se je v miru pripravljal na najpomembnejše tekme zime.

Medalja s svetovnega prvenstva bi bila sladka, a v napovedih zaradi izpada treninga ostaja zadržan: "V takšnem položaju kot letos še nisem bil. Skoraj dva meseca nisem tekmoval, to se mi dogaja prvič, zato res težko rečem, da bo prvenstvo dobro. Za vsak rezultat mora biti podlaga. In če ta ni dovolj debela, potem je težko pričakovati nekaj izjemnega, bom pa seveda naredil vse, kar je v moji moči, da bom čim boljši."

Jakov Fak: Za vsak rezultat mora biti neka podlaga in če ta ni dovolj 'debela', potem je težko pričakovati nekaj izjemnega. | Foto: Ana Kovač Jakov Fak: Za vsak rezultat mora biti neka podlaga in če ta ni dovolj 'debela', potem je težko pričakovati nekaj izjemnega. Foto: Ana Kovač

Velepec: Če alpinci ne bi imeli Ilke, ne bi bilo kakega posebnega rezultata

Bo svetovno prvenstvo priložnost za reševanje sezone ali je beseda "reševanje" pregroba? "Ne bi rekel, da bi morali karkoli reševati," odgovarja glavni trener Uroš Velepec. "Če pogledate tekmovalce posamično, so številni dosegli svoje najboljše uvrstitve v šprintu. Mitja, Miha in Urška. Nekaj smo vseeno naredili, je pa pri nas tako, kot je v drugih panogah. Če alpinci ne bi imeli Ilke, ne bi bilo kakega posebnega rezultata. Pri nas je Jakov manjkal skoraj pol sezone in kakšnih vrhunskih rezultatov niti nismo mogli pričakovati. Vedeti morate, da sem tu prvo leto, z nekaterimi fanti delam prvič in opazil sem ogromno težav, s tehniko, s časom do prvega strela … S stvarmi, ki v svetovni pokal ne spadajo. Med sezono pa je težko odpravljati napake, ker gremo iz tekme v tekmo," je dodal.  

S sezono ne more biti zadovoljen, predvsem s strelskim učinkom svojih varovank in varovancev ne. "Ko smo šli jeseni na priprave, sem si rekel, končno imamo enkrat reprezentanco, v kateri nihče nima težav s streljanjem. Vsi so na treningih streljali odlično, le ko se nam je priključil Bauer, je odstotek malo upadel. Ne vem, kaj se je zgodilo, da so začeli delati napake. Jakov je malo popustil, manj je delal z orožjem, ni bilo več 'drila' ure in ure s puško, to se mu malo pozna. En zgrešen strel pa danes pomeni deset, 15 mest izgube," še pravi.

Cilji v Östersundi so "relativno visoki", saj so bili postavljeni pred začetkom sezone. | Foto: Ana Kovač Cilji v Östersundi so "relativno visoki", saj so bili postavljeni pred začetkom sezone. Foto: Ana Kovač

Bauer gradi na svetlih točkah

Klemen Bauer je lahko delno zadovoljen le z dosežki v Hochfilznu, tudi on je tekme v ZDA in Kanadi izpustil in se na Pokljuki pripravljal na Östersund. "Z razvojem sezone ne morem biti zadovoljen, so pa svetle točke, na katerih lahko gradim. Na svetovno prvenstvo sem se že pred sezono osredotočil, čeprav sem si kakšen dober rezultat želel že prej, se ni izšlo. Mislim tudi, da sem se pravilno odločil, ko sem izpustil tekme v Severni Ameriki. Pri sebi sem lahko premlel nekatere stvari in se kakovostno pripravil na prvenstvo. Upam, da se vse skupaj postavi na mesto ravno na Švedskem," pravi Ihanec.

Poleg Faka in Bauerja ima točke svetovnega pokala letos le še Miha Dovžan. Sezono je začel dobro, nato je njegova forma upadla: "Rezultati s februarskih tekem so vzpodbudni. Decembra sem bil tekaško dobro pripravljen, zato je bil januarja, ko mi nikakor ni steklo, kar šok. Na prvenstvo smo se pripravljali dobro, mislim, da sem v boljši formi, kot sem bil na začetku sezone."

Tudi Urška Poje je zbolela. | Foto: Ana Kovač Tudi Urška Poje je zbolela. Foto: Ana Kovač

Zbolela tudi prva dama

Ob zgodnjem nečastnem slovesu Teje Gregorin je vloga prve dame naše ženske reprezentance pripadla mladinki Urški Poje, ki je z 38. mestom na šprintu v Hochfilznu trenutno edina Slovenka s točkami svetovnega pokala. A ravno pred vrhuncem sezone je tudi 21-letna Notranjka zbolela in bo na Švedsko odpotovala pozneje, nastopila pa najverjetneje le v štafetnih tekmah. "Imela sem nekaj zdravstvenih težav, ki sem jih reševala počasi in postopoma," pravi tekmovalka, ki je na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prijetno presenetila z 12. mestom na individualni tekmi.

"Cilji, ki smo jih postavili pred sezono, so razmeroma visoki"

Žensko kvoto bodo zapolnile nekdanja tekačica Lea Einfalt, ki je prvo leto v biatlonu, in varovanki trenerke mladinske ženske izbrane vrste Andreje Mali, Polona Klemenčič in Nina Zadravec. Za kombinatoriko pri sestavi mešanih štafet in moške štafete bo imel Velepec na voljo še Roka Tršana in Mitjo Drinovca, tekmovalca, ki se zavedata, da sta manjša dolžnika in bosta svojo pravo vrednost poskušala pokazati na Švedskem.

Pa pričakovanja vodstva? "Cilji, ki smo jih postavili pred sezono, so razmeroma visoki," priznava vodja reprezentanc Matej Oblak: "Želimo si eno uvrstitev do petega mesta, dve do 15. in pa dve do 30., cilj štafete pa je deseto mesto."

Preberite še:

Simon Schempp
Sportal Svetovni prvak Schempp ne bo branil naslova
Bloudkove nagrade 2019
Sportal To so Bloudkovi nagrajenci za leto 2018; Cerar izpostavil etične razsežnosti nagrad
Božidar Maljković
Sportal Božidar Maljković priskočil na pomoč slovenskim biatloncem
Janez Marič
Sportal Ob medaljah svojih varovancev ni jokal. "Jokal bi, če jih ne bi bilo." #video
Lovro Planko
Sportal Lovro Planko osvojil srebro na Ofemu
Quentin Fillon Maillet
Sportal Francosko slavje, Slovenci predčasno končali tekmo
Dorothea Wierer
Sportal Italijana slavila v mešanih parih
Ne spreglejte