Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
14.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

Kaja Zorč biatlon Alex Cisar Anton Vidmar Lovro Planko Matic Repnik Lena Repinc Živa Klemenčič

Torek, 29. 1. 2019, 14.45

5 let, 2 meseca

Osrblie, mladinsko svetovno prvenstvo

Mladi slovenski biatlonci do srebra na svetovnem prvenstvu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Anton Vidmar, Lovro Planko in Alex Cisar MSP 2019 | Takole so se Anton Vidmar, Lovro Planko in Alex Cisar veselili srebrnega odličja. | Foto SloSki

Takole so se Anton Vidmar, Lovro Planko in Alex Cisar veselili srebrnega odličja.

Foto: SloSki

Slovenska moška biatlonska štafeta v postavi Anton Vidmar, Lovro Planko in Alex Cisar je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Osrbliju na Slovaškem osvojila srebrno medaljo v kategoriji starejših mladincev. V konkurenci starejših mladink je slovenska štafeta zasedla peto mesto. 

Slovenska odprava na Slovaškem se veseli prve medalje. Zanjo so poskrbeli starejši mladinci, ki so v današnji štafetni preizkušnji zasedli drugo mesto in zaostali le za štafeto iz Nemčije.

Vidmar se je izvlekel brez kazenskega kroga

Za slovensko ekipo je tekmovanje odprl Anton Vidmar, ki je brez zgrešenega strela opravil prvi strelski nastop, nato pa odlično izvlekel streljanje stoje in se s tremi popravami naprej odpravil brez kazenskega kroga. Vidmar je ob predaji za vodilno ekipo zaostajal 32 sekund.

"Štartal sem prvi in na strelišče prišel prvi. Ustrelil sem 'ničlo', kar je bilo OK, sem pa na drugem strelskem postanku zgrešil dve tarči in za popravo porabil vse tri naboje. V cilj sem prišel utrujen," je svoj nastop za IBU povzel Vidmar.

Planko slabše streljanje nadoknadil s hitrim tekom

Kot drugi se je na 7,5-kilometrsko preizkušnjo podal Lovro Planko, ki je na prvem strelskem postanku popravljal dvakrat. Žal se mu nastop ni povsem posrečil v streljanju stoje, kjer je moral zaviti v kazenski krog. Zamujeno na strelišču je nadoknadil z izjemno hitrim tekom in štafetno palico predal z zaostankom točno minute.

Nekdanji slovenski reprezentant Janez Marič (desno) se kot kaže odlično znajde tudi v vlogi trenerja mladincev. | Foto: SloSki Nekdanji slovenski reprezentant Janez Marič (desno) se kot kaže odlično znajde tudi v vlogi trenerja mladincev. Foto: SloSki

"Anton mi je predal peto ali šesto mesto, v prvem krogu sem tekel še kar dobro, sem pa zgrešil dve tarči leže, a sem ju pokril z dodatnimi naboji, na streljanju stoje pa mi po novih dveh zgrešenih tarčah to ni uspelo in sem žal moral v kazenski krog. Do cilja sem se nato močno boril in predal peto mesto, se mi zdi," je povedal Planko.

Cisar obračunal s Kazahstanom in Italijo

Alex Cisar se je tako na pot podal z malenkostnim zaostankom za tekmovalci, ki so takrat zasedali mesta na zmagovalnem odru, preveč oddaljena je bila le štafeta Nemčije. Cisar je svoje delo odlično opravil. Zadel je vse strele leže, v stoje pa popravljal le enkrat.

V zadnjem krogu se je tako odvil napet boj med reprezentancami Slovenije, Kazahstana in Italije za razvrstitve od drugega do četrtega mesta. Cisar je v ciljnem sprintu prikazal največ moči in Slovenci se veselijo srebrne medalje.

Prava drama v zadnji predaji

"Kolegoma se moram zahvaliti, da sta naredila dobro dirko, jaz sem štafeto prejel na petem mestu, imel pa sem srečo, da sem ujel Norvežana, s katerim sva potem skupaj prišla na strelišče. Enkrat sem zgrešil, ampak popravil že s prvim dodatnim nabojem. Tudi v drugem krogu sva tekma skupaj z Norvežanom, priključil se nama je še Kazahstanec in na drugem streljanju je bilo napeto. Ustrelil sem 'ničlo', to pa je uspelo tudi Italijanu in Kazahstancu, v zadnjem krogu je bil zato kar boj, jaz pa sem izgubil palico in rezervno dobil šele po kakšnih stotih, sto petdesetih metrih. Nadaljevanje je bilo zelo naporno, še posebej zadnji ovinek, v katerega sem prišel na tretjem mestu, do cilja pa se potem uspel prebiti na drugo," pa je dramatično tretjo predajo povzel Cisar.

Na najnižjo stopničko se je uvrstila ekipa iz Italije, kratko pa so potegnili Kazahstanci. Slovenija je v cilju za štafeto iz Nemčije zaostala 41 sekund.

Izjemno uspešna tudi slovenska dekleta

Blizu odličju so bila na štafeti 3 x 6 kilometrov tudi slovenska dekleta. Štafeta v postavi Lena Repinc, Kaja Zorč in Živa Klemenčič je s šestimi popravami (vsaka tekmovalka je na strelišču zgrešila dva strela) zaostala 1:50,3 za zmagovito štafeto Norveške in zasedla peto mesto.

Odličja so si razdelile Norvežanke (57:19,2/3), Nemke (+ 17,7/3) in Francozinje (1:25,4/6).

Odlični že na posamični tekmi

Omenjena trojica ter še Matic Repnik so izvrstno formo pokazali že v nedeljo na najdaljši, 12,5-kilometrski posamični tekmi. Takrat je Vidmar zasedel izvrstno sedmo mesto, Cisar osmo, Repnik 18. in Planko 24.

Preberite še:

Biatlonci
Sportal "Splošna ocena je solidna, manjka nam nekaj vrhunskih uvrstitev" #video
Quentin Fillon Maillet
Sportal Fillon Maillet do premierne zmage v svetovnem pokalu
Laura Dahlmeier
Sportal Dahlmeierjeva slavila dvajseto zmago v svetovnem pokalu
Ne spreglejte