Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
16.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

Mitja Drinovec Lea Einfalt Rok Tršan Sašo Ožbolt Uroš Velepec Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 16.30

5 let, 2 meseca

Biatlonci po dveh tretjinah sezone

"Splošna ocena je solidna, manjka nam nekaj vrhunskih uvrstitev" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Biatlonci | Lea Einfalt, Rok Tršan, Jakov Fak, Mitja Drinovec, Uroš Velepec in Sašo Ožbolt so v Ljubljani ocenjevali doseženo v prvih dveh tretjinah sezone. | Foto Simon Kavčič

Lea Einfalt, Rok Tršan, Jakov Fak, Mitja Drinovec, Uroš Velepec in Sašo Ožbolt so v Ljubljani ocenjevali doseženo v prvih dveh tretjinah sezone.

Foto: Simon Kavčič

Po dveh tretjinah tekmovalne zime v slovenski biatlonski reprezentanci nimajo razlogov za pretirano veselje, rezultati niso takšni, kot so si jih želeli, za nameček tekmovalcem težave spet povzročajo viroze, zbolel je tudi prvi adut izbrane vrste Jakov Fak, ki je tako vprašljiv za pot v Kanado in ZDA, kjer se februarja nadaljuje svetovni pokal.

"Splošna ocena je solidna, manjka nam nekaj vrhunskih uvrstitev. Izjema je četrto mesto Jakova Faka na Pokljuki. Razlogov je več, konkurenca pa tako zgoščena, da morajo biti nastopi za visoka mesta optimalni. Podrobnejša analiza kaže, da imamo tri tekmovalce s točkami svetovnega pokala. Med dekleti jih je prvič osvojila Urška Poje, Polona Klemenčič se je točkam približala na pet sekund. Gre za mlade tekmovalke, ki se še kalijo, in prezgodaj bi bilo pričakovati vrhunske dosežke," je prvi dve tretjini sezone ocenil vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt.

"Zdaj delamo, kar lahko"

Uroš Velepec: Sprašujem se, zakaj se to ne dogaja Francozom, Italijanom, Norvežanom in drugim.  | Foto: Vid Ponikvar Uroš Velepec: Sprašujem se, zakaj se to ne dogaja Francozom, Italijanom, Norvežanom in drugim. Foto: Vid Ponikvar Manj zadovoljen je glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec, razočaran predvsem nad tem, da njegovim varovankam in varovancem težave spet povzročajo bolezni: "Na tem področju bo treba nekaj narediti. Sprašujem se, zakaj se to ne dogaja Francozom, Italijanom, Norvežanom in drugim. To bomo morali z zdravniško službo reševati spomladi. Treba bo zaščititi imunski sistem, da bomo treninge lahko pretopili v vrhunske izide. Zdaj delamo, kar lahko."

Nenehne težave, zaradi katerih tekmovalci niso v polnem pogonu, so tudi glavni razlog za nekoliko slabše rezultate. Pričakovali so veliko več, še posebej po dobrem začetku sezone na Pokljuki, ko je Jakov Fak zasedel četrto mesto na najdaljši preizkušnji. "Žal je Jakov nato na dveh šprintih slabo streljal, pridobival na zasledovanju in je 26. v skupnem seštevku, kar je še vedno odlično, čeprav je izpustil pol tekem. S kakšnim zgrešenim strelom manj in brez bolezni bi bilo lahko še precej boljše," pravi Velepec.

Jakov Fak vprašljiv za severnoameriško turnejo

Jakov Fak se je v pripravah na sezono uspešno izogibal virusom in bakterijam, januarja pa mu je sreča pošla in je zbolel ter izpustil nekaj tekem. Velepec priznava, da so ga v štafeto v Ruhpoldingu potisnili malo na silo: "Nikoli ne bomo vedeli, ali je ta poteza pripomogla k njegovi bolezni ali jo je samo povsem razkrila, ampak takrat na Roka Tršana, ki je imel težave s hrbtom, nismo mogli računati, želeli pa smo dober rezultat."

Jakov Fak o sezoni:

Fak je zdaj za silo zdrav, zdravniška služba mu je pred nekaj dnevi prižgala zeleno luč za trening, vprašanje pa je, ali bo z reprezentanco sploh odpotoval na naslednji dve postaji svetovnega pokala v Kanado in ZDA. "Če bom zdrav, bom šel, če ne bom, bom ostal doma," je jasen srebrni olimpijec iz Pjongčanga. Odgovore bo dobil še ta teden, po testiranjih na fakulteti za šport.

"Takrat se bomo odločili, s kakšnim tempom naprej," pravi Velepec o možnostih, da Fak odpotuje v Severno Ameriko, pa dodaja: "To je bolj pobožna želja. Njegov organizem bo pokazal, ali je nared za visoke uvrstitve."

Tekme v febuarju bodo priprava na vrhunec sezone, marčevsko svetovno prvenstvo v Östersundu. | Foto: Simon Kavčič Tekme v febuarju bodo priprava na vrhunec sezone, marčevsko svetovno prvenstvo v Östersundu. Foto: Simon Kavčič

"Če pogledam vse skupaj, sem lahko le razočaran"

Fak sam s svojimi dosežki v tej zimi ni zadovoljen. "Težko je, ko si zdrav in ne gre tako, kot bi si želel. Občuten je padec v streljanju, razlogov za to pa še nisem našel, če sem iskren. Verjetno je bila lanska priprava na sezono drugačna, in to je bil dober recept. Če pogledam vse skupaj, sem lahko le razočaran. A ne ostane mi drugega, kot da se vrnem na želeno raven, da izpolnim svoje ambicije. Ne bo lahko, a verjamem, da z Urošem Velepcem to lahko pravilno načrtujeva."

Njegov glavni cilj je zdaj dober nastop na marčevskem svetovnem prvenstvu v Östersundu na Švedskem, na katerem bo kot vselej ciljal na najvišja mesta: "Upam, da bom do SP dvignil formo. Želim si kolajno na SP, in če je ne bo, bom najbolj razočaran sam. Ne ostane mi drugega, kot da trdo delam."

Preberite še:

Quentin Fillon Maillet
Sportal Fillon Maillet do premierne zmage v svetovnem pokalu
Laura Dahlmeier
Sportal Dahlmeierjeva slavila dvajseto zmago v svetovnem pokalu
Johannes Thingnes Boe
Sportal Boe še 11. na najvišji stopnički, Bauer spet brez točk
Ne spreglejte