Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
21.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

biatlon doping

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 21.59

5 let, 1 mesec

Doping

Biatlonsko SP pod posebnim drobnogledom zaradi dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
doping | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V četrtek se v Östersundu začenja biatlonsko svetovno prvenstvo. Po raciji na svetovnem nordijskem prvenstvu v Seefeldu so se v tujih medijih pojavili namigi, da gre podobne racije pričakovati tudi na Švedskem. V preteklih letih je bil prav biatlon med športi, kjer je krovna organizacija prikrivala pozitivne dopinške teste.

"V Seefeldu so zaokrožile različne govorice o tem, da naj bi bila tudi za Östersund pripravljena obsežna preiskava," je v pogovoru za agencijo dpa povedal predsednik nemškega olimpijskega komiteja Alfons Hörmann. Podobno se je zgodilo pred dvema letoma v avstrijskem Hochfilznu, kjer so dan pred začetkom tekmovanj preiskali kazahstanski tabor. V Östersundu pa se na tekmovanja vračajo tudi nekdanji grešniki, tudi Rus Aleksander Loginov, ki je v preteklosti že odsedel suspenz, letos pa dosega izjemne izide.

Aleksander Loginov je v tej sezoni v odlični formi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Aleksander Loginov je v tej sezoni v odlični formi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V športnih krogih so se vnovič pojavile zahteve po ostrejših kaznih v dopingu, tudi zapornih, saj zdajšnji sistem suspenza očitno ni dovolj velika kazen, ki bi športnike odvračala od jemanja nedovoljenih poživil. Podobnega mnenja so tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, kjer pa so prst uperili predvsem v razkritje zdravnika in njegove mreže sodelavcev, ki je pomagala športnikom pri prepovedanih praksah. "Upamo, da bo skupina na podlagi veljavne zakonodaja hitro in ostro kaznovana in da bo primer tudi druge tovrstne skupine odvrnil od svojih namenov," so med drugim zapisali pri Moku.

Pod posebnim drobnogledom

A prav biatlon sodi med športe, ki so pod posebnim drobnogledom. Avstrijska policija je aprila lani zaradi domnevnega prikrivanja dopinga preiskala sedež Mednarodne biatlonske zveze. Med osumljenimi je bil tudi nekdanji predsednik IBU Norvežan Anders Besseberg, ki je 12. aprila odstopil s položaja zaradi povezav z dopingom oziroma prikrivanja dopinga ruskih športnikov. Suspendirana je bila tudi generalna sekretarka Nicole Resch.

Poleti izvoljeni novi predsednik Šved Olle Dahlin je sicer obljubil, da bo v hipi napravil red, a preiskava v Avstriji še ni zaključena. Besseberg in druščina so osumljeni, da so prikrili vsaj 65 pozitivnih dopinških vzorcev. Šlo naj bi za primere s SP 2017 v Hochfilznu, k temu pa organi pregona dodajajo še korupcijo, ki naj bi se v IBU vlekla vse do leta 2012. Norvežan vse očitke zavrača.

Za Dahlina in ugled biatlona bi bilo še kako pomembno, da prvo prvenstvo v njegovem mandatu, za nameček še v njegovi Švedski, mine brez novega dopinškega razkritja.

Preberite še:

Georg Preidler
Sportal Po besedah zdravnika več uspešnih kolesarjev uporablja krvni doping
Max Hauke
Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani
Ne spreglejte