Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
13.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

doping

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 13.02

5 let, 1 mesec

V povezavi z dopinško afero razkrit še en avstrijski kolesar

Po besedah zdravnika več uspešnih kolesarjev uporablja krvni doping

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Georg Preidler | Avstrijski kolesar Georg Preidler je priznal sodelovanje z nemškim zdravnikom Markom Schmidtom, ki ga povezujejo z dopinško afero v Seefeldu. | Foto Getty Images

Avstrijski kolesar Georg Preidler je priznal sodelovanje z nemškim zdravnikom Markom Schmidtom, ki ga povezujejo z dopinško afero v Seefeldu.

Foto: Getty Images

Avstrijski kolesar Georg Preidler je zadnji športnik, ki je priznal sodelovanje z nemškim zdravnikom v povezavi z dopinško afero. Ta je izbruhnila v Avstriji med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Pred njim je krvni doping priznal še en avstrijski kolesar, po poročanju tamkajšnjih medijev Stefan Denifl.

Osemindvajsetletni Preidler, kolesar francoskega moštva svetovne serije Groupama FDJ, je v intervjuju za časopisa Kronen Zeitung in Klene Zeitung priznal, da mu je zdravnik odvzel kri, a mu je kasneje ni vbrizgal nazaj.

Preidler je pojasnil, da je nemški zdravnik Mark S stopil z njim v stik in mu pojasnil, da več uspešnih kolesarjev uporablja krvni doping. "Vse daješ od sebe, trdo treniraš, paziš na prehrano in vse, še vedno pa nisi najboljši. Počutiš se, kot da si bebec. In nekega dne imaš vsega dovolj," je povedal Preidler in zagotovil, da dopinga ni jemal med tekmovanji.

Peter Schröcksnadel
Sportal Seefeld le vrh ledene gore, Nemci zanikajo vpletenost svojih športnikov

Drugi avstrijski kolesar Denifl je sicer vmes že končal kariero. Enaintridesetletnik je priznal krvni doping ter zavajanje sponzorjev in organizatorjev tekem. Policija ga je začasno aretirala, a tudi že izpustila na prostost.

V osrčju afere je nemški zdravnik Mark Schmidt iz Erfurta in trije njegovi sodelavci, preiskovalci pa pravijo, da avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr ni ključna figura v tem primeru, kot so poročali nekateri mediji.

Dürr, ki je bil pozitiven na eritropoetin na olimpijskih igrah 2014, je priča v tem primeru, v katerem so aretirali omenjenega zdravnika in njegove tri sodelavce, pet smučarskih tekačev na SP v Seefeldu pa je v povezavi s tem priznalo uporabo krvnega dopinga.

Max Hauke
Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani
Ne spreglejte