SiolNET. Sportal Zimski športi
2,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
dopinška afera na nordijskem SP

Seefeld le vrh ledene gore, Nemci zanikajo vpletenost svojih športnikov

2,00

termometer

Peter Schröcksnadel |  Peter Schröcksnadel trdi, da so v afero vpleteni tudi nemški športniki. Nemci očitke zavračajo. | Foto: Getty Images
Peter Schröcksnadel trdi, da so v afero vpleteni tudi nemški športniki. Nemci očitke zavračajo. Foto: Getty Images

V sredo razkriti primer dopinga na svetovnem nordijskem smučanju v Seefeldu in vpletenosti nemškega zdravnika Marka Schmidta iz Erfurta sta le vrh ledene gore dopinške zgodbe, je prepričan nemški preiskovalec dopinga Andi Langenhan, ki se je o tem razgovoril na televiziji MDR.

Max Hauke doping Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani

Langenhan je priznal, da je bil šokiran, ko je izvedel, da vse poti tega primera vodijo v nemški Erfurt. Kot nekdanji vrhunski športnik in svetovni prvak je namreč prepričan, da je sistematični doping v Nemčiji takorekoč nemogoč, saj je delo nacionalne protidopinške agencije zelo dobro, zato zahteva, da tak sistem nadzora uvedejo tudi v drugih državah.

Nemci: Naši športniki niso vpleteni v afero

A preiskava bo pokazala, kako natančne so trditve Langenhana, saj je vse več znakov, da početje priprtega zdravnika ni bilo namenjeno le tujim športnikom. Predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel je v petek še enkrat ponovil, da so v afero vpleteni tudi nemški športniki. "Preiskovalci so mi povedali, da gre za mednarodni primer, v katerega so vpleteni tudi nemški športniki," je spet poudaril Avstrijec, ki je že pred dnevi dejal, da so v primer vpleteni tudi Nemci.

V Nemčiji to kategorično zanikajo. Med prvimi se je oglasil predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja Alfons Hörmann. "Pri priprtih nemških državljanih gre le za zdravnika in njegove pomočnike. V primer niso vpleteni športniki." Schröcksnadel pa mu je vrnil: "Avstrijski vpleteni športniki so si morali pomoč poiskati v Nemčiji. V Avstriji se trudimo za čist šport."

"Pri priprtih nemških državljanih gre le za zdravnika in njegove pomočnike. V primer niso vpleteni športniki,"pravi Alfons Hoermann. | Foto: Getty Images "Pri priprtih nemških državljanih gre le za zdravnika in njegove pomočnike. V primer niso vpleteni športniki,"pravi Alfons Hoermann. Foto: Getty Images

doping Sportal Dopinški škandal na SP dobiva epilog: zdravniku grozi zaporna kazen

Veliko vzporednic s Fuentesom

Športni svet zdaj napeto čaka, da se razkrije čim več podrobnosti in širina primera. Nemški protidopinški preiskovalec Werner Franke je primer že označil kot novo afero Fuentes. Gre za pred 13 leti razkrito zgodbo o sistematičnem dopingu v kolesarstvu, kjer je imel glavno vlogo španski zdravnik.

Vzporednic je res veliko. V obeh primerih je šlo za doping z menjavanjem lastne krvi, pri čemer športniku odvzamejo tudi po liter krvi, ki se jo spravi in z zamrzovanjem konzervira. Zaradi zmanjšane količine krvi telo začne proizvajati rdeča krvna telesca, pogosto celo v kombinaciji s hormonom EPO. Ko se krvna slika normalizira, si tekmovalec vnovič vbrizga odvzeto kri in jo na ta način izdatno obogati z rdečimi krvnimi telesci, ki so potrebna predvsem v vzdržljivostnih športih.

Podobnosti se porajajo tudi na drugih področjih. V primeru Fuentes je španska policija maja 2006 našla preko 200 pripravljenih vrečk za kri in napravami za transfuzijo, več deset vrečk je policija našla tudi v Erfurtu. V obeh primerih sta v središču zgodbe zdravnika in oba sta očitno uporabljala lažna imena o svojih pacientih. V obeh primerih je šlo tudi za zgodbo, ki so jo preiskovalci široko zasnovali. V prvem primeru je bila to Operacion Puerto (Operacija pristanišče), v drugem pa Operation Aderlass (Operacija puščanja krvi).

Krvni doping tudi tik pred tekmo

Maxa Haukeja so avstrijski preiskovalci ujeli med krvnim dopingom. | Foto: Maxa Haukeja so avstrijski preiskovalci ujeli med krvnim dopingom.

Primer Seefeld je do novega spoznanja pripeljal tudi preiskovalce. V povezavi s tovrstnim krvnim dopingom so preiskovalci doslej domnevali, da gre za postopek, ki ga športniki uporabijo nekaj dni pred tekmovanji. Seefeld je pokazal, da je to možno tudi tik pred tekmo, pa čeprav so tveganja za okužbe večja, pa tudi sam transport prepovedanih sredstev je bolj tvegan. A očitno gre za skrajno možnost izboljšanja dosežkov.

Estonec z Nemcem sodeluje že od leta 2015

Obširno naj bi dogajanje razkril Estonec Karel Tammjärv, ki sodi med peterico v sredo priprtih tekačev. Takrat so priprli po dva Avstrijca, Estonca in enega Kazahstanca (Dominik Baldauf, Max Hauke, Tammjärv, Andreas Veerpalu in Aleksej Poltoranin), ki jih je Mednarodna smučarska zveza že suspendirala, v središču preiskave pa sta nemška pomočnika zdravnika iz Erfurta, ki sta pomagala pri dopingu. Estonec je zatrdil, da z nemškim zdravnikom sodeluje že od leta 2016, stik z zdravnikom pa mu je pomagal navezati nekdanji reprezentančni trener Mati Alaver.

Estonski tekač Karel Tammjärv, vpleten v nečedne posle, je razkril, da z nemškim zdravnikom sodeluje že od leta 2015. | Foto: Reuters Estonski tekač Karel Tammjärv, vpleten v nečedne posle, je razkril, da z nemškim zdravnikom sodeluje že od leta 2015. Foto: Reuters

Po izjavah tekmovalca so v Estoniji že napovedali, da razmišljajo o spremembi zakonodaje in kriminalizaciji dopinga. Prvi sestanek je predviden že prihodnji teden. Prav tako pa razmišljajo, da bi Alaverju vzeli že podeljena državna priznanja, nagrade in odlikovanja, če se bodo izjave tekmovalca izkazale za resnične. Preiskovalci zdaj upajo, da bodo v sodelovanju s priprtimi prišli do še širšega seznama vpletenih v primer. Po zagotovilih iz Nemčije je sodelovanje s preiskovalci obljubil tudi glavni osumljenec, ki je v priporu v Münchnu, kjer je tudi njegov tretji sodelavec, ki se doslej v povezavi z afero Seefeld ni pojavljal.

Zanesljivo pa so nervozni tudi številni športniki, saj nekateri nemški mediji namigujejo, da bi bilo v afero lahko vključeno več kot 100 tekmovalcev iz različnih športnih zvrsti.

Preberite še:

Peter Prevc Sportal Prevc po vremenski loteriji: Z odličnimi skoki si vedno lahko blizu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin