Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
9.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

13

Natisni članek

Seefeld 2019 doping

Petek, 1. 3. 2019, 9.09

5 let, 1 mesec

Doping v Seefeldu

V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

13

Max Hauke | Max Hauke je eden od petih športnikov, ki so že priznali uporabo krvnega dopinga na svetovnem prvenstvu. | Foto Reuters

Max Hauke je eden od petih športnikov, ki so že priznali uporabo krvnega dopinga na svetovnem prvenstvu.

Foto: Reuters

Športna javnost z zanimanjem čaka na nadaljevanje preiskave v najnovejši dopinški aferi, ki je v sredo izbruhnila na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu. Glavni osumljenec je nemški zdravnik iz Erfurta, pojavile pa so se prve vzporednice s španskim "dopinškim" zdravnikom Eufemianom Fuentesom. Avstrijski preiskovalci so objavili video krvnega dopinga svojega reprezentanta v smučarskem teku Maxa Haukeja, avtorja posnetka so zaslišali. Mednarodna smučarska zveza je smučarske tekače suspendirala.

doping
Sportal Dopinški škandal na SP dobiva epilog: zdravniku grozi zaporna kazen

Novi podatki bodo bržkone znani že danes. Nemčija je preiskavo iz Erfurta že preselila v München, kamor so prepeljali tudi priprtega zdravnika. Ta naj bi po poročanju nekaterih medijev sodeloval s preiskovalci. V Avstriji pa naj bi danes končno postregli s podrobnostmi preiskave v Seefeldu, kjer še vedno manjkajo podatki o doslej znanih razsežnostih afere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po pisanju portala sport.err.ee so v Erfurtu našli hladilnik, v katerem je bilo več vrečk s krvjo, v laboratoriju Marka Schmidta so našli tudi več pripomočkov za krvni doping, med drugim centrifugo.

"Pričakujemo, da bomo odkrili še več športnikov, povezanih z dopingom, iz različnih športnih panog," je dejal Dieter Csefan z avstrijske policije. 

Lastnike krvnih vrečk bodo iskali tudi s pomočjo bioloških potnih listov. 

Krvni doping "pri frizerju"

V sredo so avstrijski organi pregona priprli pet športnikov, dva Avstrijca in Estonca ter enega Kazahstanca. Avstrijca in Kazahstanec so krvni doping že priznali in začasno je trojica na prostosti že od četrtka. Za tak korak sta se danes odločila tudi Estonca.  Andreas Veerpalu je v petek priznal krvni doping. | Foto: Getty Images Andreas Veerpalu je v petek priznal krvni doping. Foto: Getty Images

"Estonska smučarska zveza potrjuje, da sta Andreas Veerpalu in Karel Tammjärv trenerju Antiju Saarepuju priznala uporabo krvnega dopinga. Za to ni opravičila, razočarani smo," so v sporočilu za javnost zapisali pri estonski smučarski zvezi. Saarepu ni več trener estonske zveze.

Avstrijski Vorarlberg Online pa je v javnost poslal video domačega tekača Maxa Haukeja, ki ga je posnel eden od preiskovalcev, ki je Avstrijca zasačil prav med nečednostmi krvnega dopinga.

Videoposnetek športnika z iglo v roki: posledice tudi za avtorja

Max Hauke doping | Foto:

Potem ko je v javnosti zaokrožil videoposnetek racije in aretacije smučarskega tekača, ki so ga policisti na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju zasačili z iglo v roki, je policija napovedala ostre posledice tudi za avtorja. Posnetek je v javnost lahko prišel le prek enega od preiskovalcev.

Policija je že odkrila, za koga gre, in s kršiteljem opravila zaslišanje, je danes za nemško agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik kriminalističnega oddelka avstrijske policije. Osumljeni preiskovalec je zdaj sam predmet disciplinskega postopka.

Tekmovalci naj bi krvni doping opravljali v hiši, v kateri naj bi bil domnevno frizerski salon, nedaleč od hotelov, v katerih prebivajo športniki.

Zaradi prevare v športu jim grozi triletna zaporna kazen. Priprta sta tudi dva pomočnika zdravnika iz Erfurta, ki je osrednja osebnost afere. Tožilstvo v Innsbrucku bo predvidoma že danes odločilo, ali osumljenca preda nemškim organom pregona.

Pri Fisu zaradi dopinga začasno suspendirali smučarske tekače

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je smučarske tekače, ki jih je avstrijska policija na SP v Seefeldu aretirala v obsežni raciji, danes začasno suspendirala. Zveza Fis je suspendirala Estonca Karla Tammjarva ter Andreasa Veerpaluja in Kazahstanca Alekseja Poltoranina, Avstrijca Maxa Haukeja in Dominika Baldaufa je kaznovala že matična zveza.

"Čeprav dogodki v zadnjih dneh mečejo črno luč na naš zimski šport, pa obenem pošiljamo jasen signal, da pri Fisu tovrstnih praks ne toleriramo in vsakemu takšnemu prekršku sledijo ostre kazni," pravi Gian Franco Kasper. | Foto: Reuters "Čeprav dogodki v zadnjih dneh mečejo črno luč na naš zimski šport, pa obenem pošiljamo jasen signal, da pri Fisu tovrstnih praks ne toleriramo in vsakemu takšnemu prekršku sledijo ostre kazni," pravi Gian Franco Kasper. Foto: Reuters

Vsi aretirani v povezavi s kriminalistično preiskavo dopinga so priznali krivdo zlorabe krvnega dopinga in so od danes spet na prostosti. Zaradi športne prevare jih čaka do tri leta zaporne kazni.

"Čeprav dogodki v zadnjih dneh mečejo črno luč na naš zimski šport, pa obenem pošiljamo jasen signal, da pri Fisu tovrstnih praks ne toleriramo in vsakemu takšnemu prekršku sledijo ostre kazni. Upam, da je to jasno sporočilo tudi vsem preostalim športnikom, da jih v primeru goljufanja čakajo hude osebne, pravne in športne posledice," je na prizorišču svetovnega prvenstva v Seefeldu danes sporočil predsednik Fisa, Gian Franco Kasper.

Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček

Sodeloval s športniki v različnih panogah

Osumljeni nemški zdravnik naj bi sodeloval tudi z nogometaši, plavalci, kolesarji, dvigalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi. Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno desetletno kazen. Zdravnikovi odvetniki vsaj za zdaj vsega skupaj še ne komentirajo.

Kot kaže, nemška policija dela v preteklosti ni opravila dobro. Priprti zdravnik je bil pred časom tudi zdravnik nemške kolesarske reprezentance. Avstrijec Bernhard Kohl in Nemec Stefan Schumacher, ki sta v preteklosti padla na dopinškem testu, sta ga takrat neposredno obremenila. A sam je vse očitke zavračal in, kot zdaj kaže, nadaljeval svoje početje.

V laboratoriju doktorja Marka Schmidta so našli več vrečk s krvjo. | Foto: Reuters V laboratoriju doktorja Marka Schmidta so našli več vrečk s krvjo. Foto: Reuters

"Govorimo o nemškem Fuentesu"

Očitno so to vedeli tudi v nemški protidopinški agenciji, kjer priznavajo, da se je Erfurt vedno znova pojavljal kot nekakšen center, od koder je izviral doping. To naj bi se dogajalo že v nekdanji Nemški demokratični republiki in nadaljevalo tudi po združitvi obeh Nemčij v zadnjih treh desetletjih.

Preiskovalec Werner Franke je afero zato že primerjal z razvpitim primerom Fuentes, ki je časopisne stolpce polnil pred 13 leti. "Glede na kriminalno energijo, obseg in organizacijo, seveda glede na podatke, ki so nam na voljo, lahko zanesljivo govorimo o nemškem Fuentesu," je dejal strokovnjak za molekularno biologijo.

Preberite še:

doping
Sportal Škandal na SP v Seefeldu: aretirali devet oseb, Slovencev ni med njimi

 

Ne spreglejte