Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
19.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

biatlon svetovno prvenstvo Östersund 2019 Jakov Fak Jakov Fak Uroš Velepec

Torek, 5. 3. 2019, 19.00

5 let, 1 mesec

Jakov Fak pred SP

S kopico vprašanj in upanjem, da se ga trener usmili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo | Prvi adut slovenske biatlonske reprezentance Jakov Fak pred svetovnim prvenstvom v Östersundu "težko karkoli napoveduje". | Foto Ana Kovač

Prvi adut slovenske biatlonske reprezentance Jakov Fak pred svetovnim prvenstvom v Östersundu "težko karkoli napoveduje".

Foto: Ana Kovač

Le še tri dni nas loči do začetka svetovnega biatlonskega prvenstva v Östersundu na Švedskem, da bomo izvedeli, v kakšni formi je glavni adut slovenske reprezentance Jakov Fak, pa bo najbrž treba počakati do sobote, ko bo na sporedu prva posamična moška tekma.

Pred odhodom na sever Evrope smo Faka najprej zasuli z vprašanji o zdravju, v tej sezoni je zaradi prehladov spet izpustil kopico tekem svetovnega pokala in ob tem seveda povsem padel iz tekmovalnega ritma, pred vrhuncem sezone pa ima tako tudi sam več vprašanj kot odgovorov.

Je zdaj povsem zdrav? 100-odstoten? "Upam. Trenutno se počutim v redu." Kako se bo poznal izpad treninga? "Ne vem. Se pa zavedam, da moja forma ne more biti takšna, kot bi bila sicer." Kako primerja svoje stanje zdaj in pred Pjongčangom? "To je druga dimenzija." Se mu vsaj malo svita, kam spada? "To je uganka. Če je kdaj bila, je to zdaj," nam je potrpežljivo odgovarjal.

Takole je na kratko povzel sezono:

Decembrski začetek svetovnega pokala na Pokljuki je bil za srebrnega olimpijca iz Pjongčanga spodbuden, s četrtim mestom na 20-kilometrski preizkušnji je napovedal še eno uspešno zimo, a se nato zaradi odtenek slabšega streljanja in pa predvsem izjemne konkurence od stopničk le še oddaljeval, v letu 2019 pa se, kot že rečeno, ukvarjal le še z zdravstvenimi težavami.

Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo
Sportal Na vrsti je vrhunec sezone. Kaj pa Jakov Fak? Je zdrav?

"To se mi dogaja prvič, zato težko rečem, da bo dobro"

Bile so že sezone, ko je zmagoval, ne glede na vrsto tekmovanja (2014/15, tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala in zlat na SP v Kontiolahtiju), in sezone, ko mu v svetovnem pokalu ni šlo, pa je nato zablestel na velikem tekmovanju (2015/16, v svetovnem pokalu na 34. mestu, na SP v Oslu pa je bil trikrat zelo blizu stopničkam). Tudi v zimi 2015/16 je izpuščal tekme.

Slovensko reprezentanco za Östersund 2019 sestavljajo: Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Rok Tršan, Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec. | Foto: Ana Kovač Slovensko reprezentanco za Östersund 2019 sestavljajo: Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Rok Tršan, Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec. Foto: Ana Kovač

Sezoni sta si nekoliko podobni, nista pa enaki, odgovarja 31-letnik: "Takrat sem imel gripo in sem izpustil dve postaji svetovnega pokala. Prav tako to severnoameriško turnejo, ki mi očitno ni usojena. Odkar mi je tam zmrznil prst, nisem bil več tam. Nikoli pa se mi še ni zgodilo, da bi na prvenstvo šel po skoraj dveh mesecih brez tekme. To se mi dogaja prvič, zato težko rečem, da bo dobro."

Na svetovno prvenstvo se je februarja pripravljal sam na Pokljuki, poseben poudarek je dal strelskemu delu, z doseženim pa je zadovoljen. "Moje streljanje na treningih je že na visoki ravni. Lahko smo se posvetili temu, da odkrijemo, kje je bila težava. Za optimalno streljanje so potrebni zelo majhni popravki, zato smo se težave lotili analitično," je dvakratni svetovni prvak (zlato ima še iz Ruhpoldinga 2012) le našel razlog za nekaj optimizma.

Dogovarjanje z Velepcem? "Ni čisto vedno tako, kot si želim."

Bo Uroš Velepec upošteval Fakove želje? | Foto: Ana Kovač Bo Uroš Velepec upošteval Fakove želje? Foto: Ana Kovač Najizkušenejša tekmovalca v reprezentanci Jakov Fak in Klemen Bauer sta dolžna napadati medalje, meni glavni trener slovenske vrste Uroš Velepec. O tem, koga bo postavil na tekme mešanih parov, mešanih štafet in moške štafete se bo odločal "tik pred zdajci", Fak pa upa, da se ga bo Velepec usmilil.

"Obljubim lahko le, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da bom čim boljši, je pa res tudi, da sem glede na razpored tekem razmišljal, da bi bilo zame gotovo najboljše, da ne bi tekmoval na ekipnih preizkušnjah. Moje telo se zdaj po bolezni vseeno ne sestavi tako hitro, kot bi se sicer. Regeneracija je počasnejša in potreboval bom vsak dan, ki mi bo na voljo za počitek in trening."

Pa trener Velepec upošteva tovrstne želje? "Ni čisto vedno tako, kot si želim. Mislim pa, da imam toliko znanja in izkušenj, da lahko tudi sam kdaj ocenim, kdaj lahko in kdaj ne," odgovarja Fak, nejevoljen, ker je moral januarja "na silo" nastopiti na dveh tekmah v Öberhofu in Ruhpoldingu, s čimer si je še pokvaril zdravje in podaljšal okrevanje: "Takrat sem prezgodaj in na silo šel na štafeto, na katero so me vpoklicali."

"Vse drugo bi lažje prenesel"

Östersund je priložnost za svež, neobremenjen pristop, nagrada za posrečen nastop pa je lahko tudi medalja. Če bo Velepec uslišal Fakove želje, potem ga prva tekma čaka v soboto, ko je na sporedu moški šprint, svojo priložnost pa bo iskal še na zasledovanju in v skupinskem štartu, medtem ko bi bila najdaljša preizkušnja hud zalogaj, priznava slovenski Hrvat.

"Če si dobro pripravljen, ti ustreza vsaka proga, če nisi, pa imaš lahko težave. Ena östersundska posebnost je na primer dolg klanec. Na 20-kilometrski preizkušnji ga je skoraj en kilometer v kosu in ta bo zame izziv. Če si slabše pripravljen, greš seveda slabše v klanec. Vse drugo bi lažje prenesel."

Spored SP v Östersundu:

Četrtek, 7. marec:
16.15, mešana štafeta (2 x 6 km + 2 x 7,5 km)

Petek, 8. marec:
16.15, šprint, ženske (7,5 km)

Sobota, 9. marec:
13.45, šprint, moški (10 km)

Nedelja, 10. marec:
13.45, zasledovanje, ženske (10 km)
16.30, zasledovanje, moški (12,5 km)

Ponedeljek, 12. marec:
15.30, posamično, ženske (15 km)

Torek, 13. marec:
16.10, posamično, moški (20 km)

Četrtek, 14. marec:
17.10, mešani pari (6 km + 7,5 km)

Sobota, 16. marec:
13.15, štafeta, ženske (4 x 6 km)
16.30, štafeta, moški (4 x 7,5 km)

Nedelja, 17. marec:
13.15, skupinski štart, ženske (12,5 km)
16.00, skupinski štart, moški (15 km)

Preberite še:

doping
Sportal Biatlonsko SP pod posebnim drobnogledom zaradi dopinga
Simon Schempp
Sportal Svetovni prvak Schempp ne bo branil naslova
Quentin Fillon Maillet
Sportal Francosko slavje, Slovenci predčasno končali tekmo
Ne spreglejte