Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2022,
10.10

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Wisla smučarski skoki

Torek, 10. 5. 2022, 10.10

1 leto, 11 mesecev

Zelena luč za skakalni uvod na plastiki v Wisli

Velika sprememba v smučarskih skokih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
Timi Zajc Wisla | Skakalci in skakalke bodo sezono odprli že 5. novembra v Wisli. Prvič bodo tekme svetovnega pokala potekale na ledeni zaletni smučini in plastičnem doskočišču. | Foto Sportida

Skakalci in skakalke bodo sezono odprli že 5. novembra v Wisli. Prvič bodo tekme svetovnega pokala potekale na ledeni zaletni smučini in plastičnem doskočišču.

Foto: Sportida

Na virtualnem sestanku komiteja smučarskih skokov Mednarodne smučarske zveze (FIS) so sprejeli več odločitev, povezanih s tekmovanji v prihajajoči poletni in zimski sezoni, katere vrhunec bo svetovno nordijsko prvenstvo v Planici. Največja novost je zelo zgoden začetek svetovnega pokala tako za moške kot za ženske, ki bo že 5. novembra v Wisli, kjer bodo tekme svetovnega pokala sploh prvič v zgodovini potekale na ledeni smučini in plastičnem doskočišču. Vračajo se tekme na najvišji ravni v ZDA, prav tako so se odločili za nov način merjenja opreme, višje denarne nagrade ... Sklepe morajo formalno še potrditi na 53. mednarodnem smučarskem kongresu konec maja.

Oberstdorf
Sportal Prepovedali uporabo prestižnega skakalnega objekta

Pri FIS so v ponedeljek prižgali zeleno luč za začetek nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih na plastiki. Vse skupaj se bo tako začelo že 5. novembra v Wisli, in sicer bo tekmovanje najvišje ravni prvič v zgodovini potekalo na ledeni smučini in plastičnem doskočišču.

"Morali smo se soočiti s težavo svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo novembra. Zato bomo sezono začeli zelo zgodaj, po inavguraciji v Wisli in tekmovanju v Ruki (26. november) pa nas čaka kratek premor," je za FIS dejal direktor svetovnega pokala Sandro Pertile. Ne le, da bo organizator s tem prihranil veliko denarja in energije, plastične blazine bodo pomembne tudi z vidika večje varnostni tekmovalcev, pravijo pri FIS. Priprava skakalnice z umetnim snegom novembra je namreč zahtevna, predvsem pri doskočišču je bilo v preteklih letih v Wisli precej težav z grbinami, ki so tekmovalcem onemogočale varen pristanek.

Na Poljskem bodo sezono z dvema posamičnima tekmama isti konec tedna začeli tako skakalci kot skakalke. Skakalci bodo nato do drugega prizorišča v Ruki čakali tri tedne, skakalke pa bodo po začetku na Poljskem na drugo prizorišče v Lillehammerju čakale skoraj mesec dni (3. december).

Johannes Rydzek
Sportal V zraku je ideja o še eni skakalni novosti

Po skoraj dveh desetletjih se vrača Iron Mountain

V moški koledar svetovnega pokala se po dolgem času vračajo tekme v ZDA, 11. in 12. februarja bodo skakalci tekmovali na dveh posamičnih tekmah v Iron Mountainu, ki bo tekme na najvišji ravni gostil prvič po 19 letih.

Aprilski načrt je predvideval tekmi poletnega grand prixa v Kazahstanu, a so jih črtali in prestavili v romunski Rasnov. Odobrili so tudi novo serijo tekmovanj za mlajše generacije, New Star Trophy bo namenjena skakalcem med 11. in 15. letom, letos poleti bo potekala v petih državah.

Zoran Zupančič Skakalke trening Kranj
Sportal Rešena trenerska neznanka v ženskih skokih

Silvestra Ljubno in dvakrat Planica

Planica bo prihodnje leto dvakrat v središču pozornosti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Planica bo prihodnje leto dvakrat v središču pozornosti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Skakalke bodo na domačem prizorišču na Ljubnem ob Savinji tekmovale 31. decembra in 1. januarja. Posamični tekmi bosta šteli v seštevek Silvestrske turneje, ki se ji v tej sezoni z dvema posamičnima tekmama pridružuje še Beljak (28. in 29. december).

Vrhunec sezone bo nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, ki bo potekalo med 21. februarjem in 5. marcem. Skakalci se bodo pod Ponce vrnili še za tradicionalni zaključek sezone, in sicer precej pozno (31. marec–2. april).

Zlati orel novoletna turneja
Sportal Smučarske skakalke od sezone 2023/24 z novoletno turnejo štirih skakalnic

Spremembe pri meritvah

Komisija je sprejela sklep o popravkih in spremembah tekmovalne opreme tekmovalcev in tekmovalk. V veljavo bodo stopila nova pravila glede konice in radija smuči, prav tako bodo v prihodnje skakalce merili z laserjem, s katerim bodo določali višino telesa v ležečem položaju, dolžino koraka pa v sedečem položaju. Meritve bodo odločilno vplivale na dolžino razkoraka skakalnega dresa, so zapisali na uradni spletni strani FIS. 

Finančne nagrade se bodo povečale. | Foto: Sportida Finančne nagrade se bodo povečale. Foto: Sportida

Zvišanje finančnih nagrad

Prav tako so sprejeli odločitve o zvišanju finančnih nagrad v prihodnosti. Pri ženskah bo od sezone 2023/24 finančno nagrado prejelo vseh 30 finalistk, do zdaj jih je 20, skupni denarni sklad na posamični tekmi se bo z zdajšnjih 25.194 švicarskih frankov (slabih 24 tisoč evrov) do sezone 2026/27 zvišal za 3.590 švicarskih frankov na 35.900 (slabih 34.500 evrov).

Pri moških bo denarni sklad na posamični tekmi iz zdajšnji 71.800 švicarskih frankov (dobrih 68.800 evrov) v sezoni 2023/24 zrasel na 90 tisoč (dobrih 86 tisoč), sezono pozneje pa na sto tisoč švicarskih frankov (dobrih 95.500 evrov).

Vse odločitve morajo potrditi še na 53. mednarodnem smučarskem kongresu v Milanu (25. in 26. maj), a gre pri vsem skupaj bolj ali manj le za formalnosti.

Mika Kojonkoski
Sportal Mika Kojonkoski se vrača v finske skoke
Urša Bogataj Sprejem
Sportal Zlate slovenske junake doletela izjemna čast
Jakub Janda
Sportal Jakub Janda ostaja na čelu čeških skokov, Vasja Bajc pa trener
Ne spreglejte