Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2022,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Wisla Ema Klinec Ema Klinec Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Zoran Zupančič smučarski skoki

Četrtek, 3. 11. 2022, 17.45

1 leto, 5 mesecev

pred začetkom nove sezone smučarskih skokov za dekleta

Še nikoli tako zgodaj, skupaj s fanti in na takšni kombinaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Medijksi dan SZS, Planica 2022 | S petkovimi kvalifikacijami v Wisli se začenja 12. sezona svetovnega pokala za smučarske skakalke. | Foto Grega Valančič/Sportida

S petkovimi kvalifikacijami v Wisli se začenja 12. sezona svetovnega pokala za smučarske skakalke.

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Želimo ponoviti zmago v pokalu narodov. Sam menim, da smo tako močna reprezentanca, da nam to znova lahko uspe. Na svetovnem prvenstvu pa na vsaki tekmi kolajna. Verjetno bodo dekleta želela še več," pred začetkom 12. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske pravi trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič, ki je po izjemni lanski rezultatski zimi najprej najavil slovo, na koncu pa ostal na trenerskem čelu Slovenk. Nova sezona se začenja že v petek v Wisli.

smučarski skoki, skakalke, skakalci, novinarska konferenca, Katra Komar
Sportal Zupančič določil še zadnji skakalki za uvodno postajo sezono

Še nikoli se sezona svetovnega pokala za smučarske skakalke ni začela tako zgodaj, še nikoli je niso začele skupaj z moškimi kolegi in še nikoli jih ni za uvod na tej ravni tekmovanja pričakala kombinacija ledene smučine in umetne podlage. Kombinacija ponuja možnost, da se sezona začne zelo zgodaj, organizatorjem pa z vidika, da ne potrebujejo umetnega snega, prihrani precej denarja in veliko energije.  

Vse skupaj se bo začelo v petek na skakalnici nekdanjega poljskega šampiona, zdaj pa predsednika Poljske smučarske zveze Adama Malysza, ki je pred dnevi v pogovoru za poljske medije dejal, da bi bile tekme v Wisli, če bi se sezona začela na snegu,  zaradi visokih vložkov pod velikim vprašajem. 

Silvestrska turneja se bo začela v Beljaku, končala na Ljubnem ob Savinji

Pred skakalkami sta tako dve posamični tekmi v Wisli na veliki skakalnici, nato pa sledi skoraj enomesečni premor do tekem v Lillehammerju, kjer se je najpogosteje začenjala ženska sezona. Pot jih bo nato peljala v Nemčijo v Titisee-Neustadt, med 28. decembrom in 1. januarjem pa sledi silvestrska turneja, katere prvi del bo tokrat v Beljaku, finalni pa na Ljubnem ob Savinji.

Silvestrska turneja se bo začela v Beljaku, končala pa na Ljubnem. | Foto: Jure Makovec Silvestrska turneja se bo začela v Beljaku, končala pa na Ljubnem. Foto: Jure Makovec

Peter Prevc
Sportal Vrednote se spremenijo, zamenjal je vrstni red

Janurja na Japonsko, vrhunec v Planici

V začetku januarja se bodo za dva tedna odpravile na Japonsko (Sapporo, Zao), pa se nato vrnile v Evropo (Hinterzarten, Willingen, Hinzenbach, Rasnov).

Po tekmah v Romuniji sledi vrhunec letošnje zime, nordijsko svetovno prvenstvo, ki ga bo med 21. februarjem in 5. marcem gostila Planica. Tam bodo sodelovale na štirih tekmah (posamični na veliki in srednji skakalnici, ekipni in mešani ekipni tekmi). Poleg teh imajo v svetovnem pokalu na koledarju 29 tekem, od tega dve tekmi mešanih ekip ter eno superekipno - na tej dve tekmovalki v treh serijah zastopata barve svoje države.

Ema Klinec je na zadnjem svetovnem prvenstvu 2021 v Oberstdorfu na srednji napravi postala svetovna prvakinja, Nika Križnar je bila na veliki skakalnici bronasta, na ekipni tekmi pa so Slovenke zasedle drugo mesto.

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Planici, na katerem bo Ema Klinec branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici iz Oberstdorfa. | Foto: Sportida Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Planici, na katerem bo Ema Klinec branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici iz Oberstdorfa. Foto: Sportida

V Skandinaviji prelomnica ženskih skokov

Po svetovnem prvenstvu se bodo preselile v Skandinavijo, kjer jih čaka turneja Raw-Air. Po tej pa za številne težko pričakovana prelomnica v ženskih skokih. V Vikersundu bodo 19. marca doživele tekmovalno premiero na letalnici, ki pa ne bo štela za točke svetovnega pokala. Sodelovale bodo lahko skakalke, ki bodo turnejo Raw-Air končale med prvo petnajsterico in ki bodo upale sprejeti izziv letalnice. 

"Vemo, da letalnica zahteva drugačen način skakanja ... Ne bojim se, da dekleta ne bi obvladala objekta, bolj se bojim razmer. Upam le, da bodo te v redu in da bo žirija pametna. Zahtevno je govoriti o tem, katera si bo upala. Treba se bo individualno pogovoriti s tekmovalkami. Odločila bo njihova želja, pa potem tudi moje dovoljenje," o tem, da bodo pred letalnico potrebni pogovori, pravi glavni trener Slovenk Zoran Zupančič.

Dekleta bodo prvič letela. A le tista, ki bodo Raw-Air turnejo končala med prvih 15 in si bodo upala na letalnico v Vikersundu. | Foto: Sportida Dekleta bodo prvič letela. A le tista, ki bodo Raw-Air turnejo končala med prvih 15 in si bodo upala na letalnico v Vikersundu. Foto: Sportida

Finale sezone za skakalke, v zadnjih letih ga je s turnejo Blue Bird gostila Rusija, a Rusinje nimajo zelene luči za nastopanje v tej zimi, je predviden 24. marca v Lahtiju.

Žiga Jelar
Sportal Najboljši letalec pretekle zime in njegov nenehni boj

Marita Kramer brani kristalni globus, med favoritinjami za vrh so Slovenke Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec, pa Japonka Sara Takanaši ... | Foto: Sportida Marita Kramer brani kristalni globus, med favoritinjami za vrh so Slovenke Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec, pa Japonka Sara Takanaši ... Foto: Sportida

Visoki slovenski cilji, globus brani Kramerjeva

Kristalni globus za skupno zmago svetovnega pokala brani Avstrijka Marita Kramer, na drugem mestu je lani končala zmagovalka sezone 2020/21 Nika Križnar, na tretjem pa zmagovalka poletne sezone Urša Bogataj. Slovenke so v lanski zimi prvič zmagale v pokalu narodov. Tudi letos Slovenke spadajo v ožji krog favoritinj za sam vrh, med cilji je znova zapisana zmaga v pokalu narodov.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc ubral drugačno pot
Uvrstitve Slovenk v seštevku svetovnega pokala v sezoni 2021/22

2. Nika Križnar, 3. Urša Bogataj, 7. Ema Klinec, 12. Špela Rogelj, 20. Jerneja Brecl, 22. Nika Prevc, 37. Maja Vtič, 49. Katra Komar

"Cilji so visoki. Ker smo dosegli skoraj vse, kar je bilo mogoče, si sploh ne moremo postaviti nižjih ciljev. Želimo ponoviti zmago v pokalu narodov. Sam ocenjujem, da smo tako močna reprezentanca, da nam to znova lahko uspe. Na svetovnem prvenstvu pa na vsaki tekmi kolajna. Verjetno bodo dekleta želela še več," o ciljih pravi Zupančič, ki se je po lanski izjemni olimpijski sezoni, v kateri so slovenske skakalke poskrbele tudi za trojno zmago, najprej poslovil, po pogovorih pa se odločil, da nadaljuje zgodbo.

Zoran Zupančič je med cilje zapisal zmaga v pokalu narodov, kolajne na tekmah svetovnega prvenstva, stopničke na tekmah svetovnega pokala ... | Foto: Vid Ponikvar Zoran Zupančič je med cilje zapisal zmaga v pokalu narodov, kolajne na tekmah svetovnega prvenstva, stopničke na tekmah svetovnega pokala ... Foto: Vid Ponikvar

Ena od tistih Slovenk, ki odkrito govorijo o ciljih, je Križnarjeva. "S svetovnega prvenstva mi manjka še nekaj, najbolj sijoča snežinka, ki si je res želim," dvaindvajsetletnica ne skriva želje po naslovu svetovne prvakinje kot tudi ne, da želi leteti: "Letalnica je že nekaj časa na moji listi. Veselim se je."

Med kandidatkami za visoka mesta je tudi izkušena Japonka Sara Takanaši.

Vita Planica Maskota
Sportal Začela se je prodaja dnevnih vstopnic za spektakel v Planici
Špela Rogelj in Jerneja Brecl sta končali kariero. 12. skakalka lanske zime Špela Rogelj se je posvetila drugi karieri. Skakalno kariero je končala tudi Jerneja Brecl. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida 12. skakalka lanske zime Špela Rogelj se je posvetila drugi karieri. Skakalno kariero je končala tudi Jerneja Brecl. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vrnitev Lundbyjeve  Maren Lundby se po sezoni tekmovalnega premora vrača v svetovni pokal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maren Lundby se po sezoni tekmovalnega premora vrača v svetovni pokal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zanimivo bo videti, kako se bo po izpuščeni olimpijski sezoni znašla povratnica na najvišji tekmovalni ravni Maren Lundby. Norvežanka, ki bi morala v Pekingu braniti naslov olimpijske prvakinje –  nasledila jo je Bogatajeva –, je preteklo sezono izpustila zaradi težav s čezmerno telesno težo.

Pred dnevi se je po 605 dneh vrnila na tekme, na državnem prvenstvu je zasedla četrto mesto, v svetovni pokal se vrača že v Wisli.

Maren Lundby
Sportal Maren Lundby je po 605 dneh znova tekmovala
Skupni nagradni sklad za posamično tekmo bo za ženske še naprej krepko nižji kot za moške. Za te znaša 79 tisoč švicarskih frankov (79.825 evrov), za ženske pa le 28.500 frankov (28.818). Zmagovalec bo v žep pospravil 12 tisoč frankov (12.125), zmagovalka pa štiri tisoč (4.042).

Zoran Zupančič bo v Wisli računal na šesterico: Jernejo Repinc Zupančič, Katro Komar, Niko Križnar, Emo Klinec, Uršo Bogataj (na fotografiji) in Niko Prevc. Maja Vtič (skrajno desno) bo na svojo priložnost še počakala. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Zupančič bo v Wisli računal na šesterico: Jernejo Repinc Zupančič, Katro Komar, Niko Križnar, Emo Klinec, Uršo Bogataj (na fotografiji) in Niko Prevc. Maja Vtič (skrajno desno) bo na svojo priložnost še počakala. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska šesterica

Na Poljskem bo Zupančič lahko računal na šesterico, in sicer na Uršo Bogataj, Niko Križnar, Emo Klinec, Niko Prevc, Katro Komar in Jernejo Repinc Zupančič. Če ne bo presenečenja, se bodo ljubitelji smučarskih skokov že v soboto veselili prvih slovenskih stopničk.

Za tekme v Wisli je prijavljenih 49 skakalk, ki jih v petek ob 14. uri najprej čakajo kvalifikacije.

skakalci skakalke trening Kranj
Sportal Izkušena Slovenka upa, da bo dobila priložnost na velikanki

Program smučarskih skakalk v Wisli

Petek, 4. november
14.00 kvalifikacije

Sobota, 5. november
12.00 posamična tekma

Nedelja, 6. november
11.00 kvalifikacije
12.00 posamična tekma

Koledar svetovnega pokala v smučarskih skokih za sezono 2022/23:

  DATUM            KRAJ                   TEKMA

 5. november     Wisla (Pol)             (134m)
 6. november     Wisla (Pol)             (134m)
 3. december     Lillehammer (Nor)       nočna (98m)
 4. december     Lillehammer (Nor)       nočna (140m)
------------------------------------------------------------------
10. december     Titisee-Neustadt (Nem)  mešane ekipe (142m)
11. december     Titisee-Neustadt (Nem)  (142m)
------------------------------------------------------------------
- silvestrska turneja:
28. december     Beljak (Avt)            (98m)
29. december     Beljak (Avt)            (98m)
31. december     Ljubno ob Savinji (Slo) nočna (94m)
 1. januar 2023  Ljubno ob Savinji (Slo) nočna (94m)
------------------------------------------------------------------
 7. januar       Sapporo (Jap)           nočna (134m)
 8. januar       Sapporo (Jap)           (134m)
13. januar       Zao (Jap)               nočna (102m)
14. januar       Zao (Jap)               nočna, superekipna (102m)
15. januar       Zao (Jap)               nočna (102m)
28. januar       Hinterzarten (Nem)      nočna (111m)
29. januar       Hinterzarten (Nem)      nočna (111m)
 3. februar      Willingen (Nem)         nočna, mešane ekipe (147m)
 4. februar      Willingen (Nem)         (147m)
 5. februar      Willingen (Nem)         (147m)
10. februar      Hinzenbach (Avt)        (90m)
11. februar      Hinzenbach (Avt)        (90m)
17. februar      Rasnov (Rom)            (97m)
18. februar      Rasnov (Rom)            (97m)
------------------------------------------------------------------
- svetovno prvenstvo Planica 2023 (21. 2. - 5. 3.):
23. februar      Planica (Slo)           nočna (100m)
25. februar      Planica (Slo)           ekipno (100m)
26. februar      Planica (Slo)           mešane ekipe (100m)
 1. marec        Planica (Slo)           nočna (138m)
------------------------------------------------------------------
- norveška turneja:
11. marec        Oslo (Nor)              nočna (134m)
12. marec        Oslo (Nor)              (134m)
13. marec        Lillehammer (Nor)       nočna (140m)
15. marec        Lillehammer (Nor)       nočna (140m)
------------------------------------------------------------------
- tekmovanje Fis v poletih:
19. marec        Vikersund (Nor)         (240m)
------------------------------------------------------------------
- finale sezone:
24. marec        Lahti (Fin)             nočna (130m)

Vir: STA

Ne spreglejte