Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
3. 11. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

skoki Žiga Jelar

Četrtek, 3. 11. 2022, 4.00

1 leto, 5 mesecev

Pogovor z Žigo Jelarjem

Najboljši letalec pretekle zime in njegov nenehni boj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Žiga Jelar | Žiga Jelar bi rad tudi v prihajajoči zimi pustil pečat. Lansko je končal kot najboljši letalec. | Foto Grega Valančič/Sportida

Žiga Jelar bi rad tudi v prihajajoči zimi pustil pečat. Lansko je končal kot najboljši letalec.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljši letalec zadnje zime Žiga Jelar se podaja v novo, v upanju, da je pregnal temne oblake, ki so se zgrnili nad njim ob poškodbi gležnja. Slednja je praktično že zgodovina, mu pa je v zaključku priprav preprečila nekaj načrtov. Ne glede na novo neprijetno izkušnjo je pred zimo optimističen in bi se rad spet podal v boj za najvidnejšimi uvrstitvami.

"Gleženj je bistveno bolje. Nimam večjih težav. Kar sem največ izgubil, so mikro občutki, ki bi si jih želel v bolj konstantni obliki na skakalnici. Nočem se zaletavati. Ko greš pri skokih z glavo skozi zid, narediš dva, tri korake nazaj. Morda sem se pri težavah z gležnjem prehitro vrnil in se mi je vse skupaj vnelo. Zdravniki so mi svetovali, da stopim korak nazaj, nato pa sem počasi vse skupaj stopnjeval. Nisem želel ponoviti napake izpred treh let. Takrat se mi je okrevanje po poškodbi kolena zavleklo do januarja, sezona pa se marca že zaključi. V življenju se nenehno učim, kako se je treba boriti," je Žiga Jelar uvodoma opisal zdravstveno stanje z gležnjem.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc ubral drugačno pot

"Močnejši postajam, kot sem bil prej, ko sem bil brez tega"

Če kdo ve, kako se lahko hitro soočiš s previsoko oviro ob vrnitvi, je to prav on. V zadnjih letih je imel namreč številne negativne izkušnje s poškodbami in boleznijo, bil okužen z novim koronavirusom. A je vedno skušal na to gledati pozitivno: "Ne glede na položaj skušam iz tega izluščiti tudi nekaj pozitivnega, čeprav je včasih težko. Ko se vračaš po daljši odsotnosti, je prisotna želja, da bi bil takoj na ravni, kot so najboljši. A to ne gre. Skušam se naučiti čim več stvari tudi skozi fazo rehabilitacije. Ob tem namreč spoznavam nove načine treninga. To te naredi močnejšega. Vse te malenkosti ti pokažejo, za kaj je nekaj dobro. Vsakič znova poslušam svoje telo. Močnejši postajam, kot sem bil prej, ko sem bil brez tega."

Žiga Jelar je v pretekli sezoni osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žiga Jelar je v pretekli sezoni osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zaradi težav z gležnjem je izpustil pomemben del treningov v zaključni fazi priprav na novo sezono. Zlasti, ker bi moral v tem obdobju konkretneje testirati novo opremo. A si s tem ne beli preveč glave: "Morda to niti ni tako slabo. Po Wisli bosta dva tedna zelo dobrodošla, ker bom poskusil opremo, zato da bom bolj stremel k vrhunskemu rezultatu."

Slatnar
Sportal Pomembne spremembe v skokih in celo nov način tekmovanja

Tekma mu bo dala odgovor

V pretekli sezoni je zablestel na letalnicah, osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov in postal slovenski skakalni junak. Na letalnici v Oberstdorfu je bil drugi in četrti, na domači Letalnici bratov Gorišek pa je poletel celo do krstne zmage ter bil zadnji dan šesti, kar je zadostovalo za končni uspeh. V soboto so slovenski privrženci skokov v Planici dočakali kar četverno slovensko zmago, saj sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Peter Prevc in Anže Lanišek, tik pod stopničkami pa je stal Timi Zajc.

Žiga Jelar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

In konkurenca znotraj reprezentance je venomer dobrodošla, saj posameznik ve, pri čem je v danem trenutku. Slovenski skakalci vendarle spadajo med najboljše na svetu. Ali je zaradi tega kaj bolj optimističen pred novo sezono, če gleda skozi prizmo svojih skokov, je Jelar odgovoril: "Pokazal sem lahko že zelo dober skok, velik približek tistemu, kar sem pokazal lani v Planici. Se mi pa tudi zgodi, da se mi skok ponesreči. Morda je ravno tu pri konstantnosti največji manko. Ne vem, kako bo. Ne primerjam se s preostalimi, sploh ko treniramo. Za najboljšimi tremi sem malce zadaj, a če naredim svoj skok in se sestavim, sem lahko tudi povsem zraven. Bolj me moti to, ker ni konstantne, ki bi si jo želel."

Peter Prevc
Sportal Vrednote se spremenijo, zamenjal je vrstni red

Program v Wisli

Petek, 4. november
18.15 Kvalifikacije, moški
Kvalifikacije, ženske

Sobota, 4. november
12.00 posamična tekma, ženske
16.00 posamična tekma, moški

Nedelja, 5. november
kvalifikacije, moški, ženske
12.00 posamična tekma, ženske
16.00 posamična tekma, moški

Ne spreglejte