Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2022,
18.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

slovenska biatlonska reprezentanca Ricco Gross

Torek, 1. 11. 2022, 18.01

1 leto, 6 mesecev

Ricco Gross

"Pomembno je, da izluščimo štiri najmočnejše fante za štafeto"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Ricco Gross | "Nestrpno pričakujemo začetek sezone, ko bomo lahko videli, kaj smo naredili," pravi novi glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Ricco Gross. | Foto Sportida

"Nestrpno pričakujemo začetek sezone, ko bomo lahko videli, kaj smo naredili," pravi novi glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Ricco Gross.

Foto: Sportida

"Stvari se spreminjajo iz dneva v dan. Včasih so mlajši fantje hitrejši od Jakova, drugič je on spet najboljši v vseh pogledih," o zanimivi dinamiki na treningih slovenske biatlonske reprezentance pravi novi glavni trener, sloviti Nemec Ricco Gross. Maja letos je prevzel vajeti naše izbrane vrste in po nekaj mesecih trdega dela poroča, da "gredo stvari v pravo smer".   

Jakov Fak
Sportal Jakov Fak sproščeno v sezono: Vsak bo moral pokazati, koliko je vreden

"Sodelovati smo začeli v sredini maja in rečem lahko, da se zelo zabavamo, ob tem pa delamo trdo in zbrano. Prvi vrhunec priprav je za nami, imeli smo nekaj internih tekem in rezultati niso slabi. Nestrpno pričakujemo začetek sezone, ko bomo lahko videli, kaj smo naredili," nam je tik pred začetkom sklepnega dela priprav na novo sezono v Planici povedal 52-letni nemški biatlonski strokovnjak Ricco Gross.

"Včasih so mlajši fantje celo hitrejši od Jakova"

Te dni se je biatlonska reprezentanca s priprav na domači Pokljuki podala v Avstrijo, pili pa še zadnje podrobnosti pred začetkom svetovnega pokala. Ta se bo letos začel 29. novembra v Kontiolahtiju na Finskem. "Baza je po mojem mnenju več kot dobra, v zaključku priprav pa bo bolj intenzivno na treningih, več se bomo osredotočali na streljanje. To je že uveljavljen proces," je še povedal Gross.

Pa je zadovoljen s svojimi novimi varovanci? Je od koga pričakoval več, ga je kdo presenetil? "Mislim, da gremo na splošno v pravo smer," se je diplomatsko izvil in pojasnil, da je na dinamičnih treningih še nemogoče priti do dokončnih zaključkov: "Stvari se spreminjajo iz dneva v dan. Včasih so mlajši fantje celo hitrejši od Jakova, drugič je on spet najboljši v vseh pogledih. Zelo zanimivo je to dinamiko opazovati iz treninga v trening. Pomembno pa je, da izluščimo štiri najmočnejše fante za štafeto, s katero bi se radi borili za mesta med najboljšimi šestimi."

"Pomembno pa je, da izluščimo štiri najmočnejše fante za štafeto, s katero bi se radi borili za mesta med najboljšimi šestimi." | Foto: Sportida "Pomembno pa je, da izluščimo štiri najmočnejše fante za štafeto, s katero bi se radi borili za mesta med najboljšimi šestimi." Foto: Sportida

Miha Dovžan, Anton Vidmar, Polona Klemenčič, Lena Repinc in Lovro Planko
Sportal Prednost je osvojitev točk svetovnega pokala. "Vem, da jih bom, le še vprašanje časa je."

"O, da, imam ogromno idej, ampak o teh še ne bi rad govoril"

Slovenska moška kvota za svetovni pokal je pet, v reprezentanci A pa je šest tekmovalcev. Poleg Jakova Faka še Miha Dovžan, Rok Tršan ter "trojica prihodnosti" Alex Cisar, Lovro Planko in Toni Vidmar. Ima glavni trener že kaj bolj jasno sliko, s kakšno postavo se bo podal na prvo postajo svetovnega pokala?  "O, da, imam ogromno idej, ampak o teh še ne bi rad govoril. Z vsemi trenerji redno sestankujemo in se pogovarjamo o tem. Debatiramo, kakšna bi bila najboljša situacija za vsakega tekmovalca," odgovarja nekdaj odlični biatlonec, ki je kot član nemške štafete osvojil tudi štiri olimpijske medalje.

V tekmovalni karieri je slovel kot odličen strelec, s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju pa je v veliko pomoč tudi sveži slovenski biatlonki Anamariji Lampič. | Foto: Sportida V tekmovalni karieri je slovel kot odličen strelec, s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju pa je v veliko pomoč tudi sveži slovenski biatlonki Anamariji Lampič. Foto: Sportida

S spremembami v slovenski izbrani vrsti je zavel nov veter, nova energija. To opaža tudi sam? Uživa v novem delovnem okolju? "Všeč mi je ta ekipa, menim tudi, da smo se dobro ujeli in dobro sodelujemo. Med trenerji in tekmovalci je ogromno spoštovanja in to je pomemben del našega posla. Videti je dobro," še pravi na svoj, kot kaže značilen, umirjen način.

Reprezentanca ima prvi snežni trening v načrtu 9. novembra v Obertilliachu v Avstriji. Pred odhodom na sever Evrope bo opravila še ene skupne priprave "nekje v Srednji Evropi", teden dni pred začetkom svetovnega pokala pa bo že na Finskem. 

Preberite še:

Vesna Fabjan
Sportal Kakšno je stanje glede Anamarije Lampič?
Tadeja Brankovič
Sportal Po dobrem desetletju sklenila krog, vmes pa nabrala za pet življenj izkušenj
Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič strelja vse boljše, a ne želi prehitevati dogodkov
Lena Repinc
Sportal Je veliki up slovenskega biatlona, a ji je za zdaj "fletno" med mladinkami
Alex Cisar
Sportal Lani nemotiviran in na robu depresije, vrača se prerojen. "Prerojen? To se sliši precej dramatično, toda …"
Tomas Globočnik
Sportal Policist, ki nikoli ni napisal kazni, zdaj spet v vojaškem športu
Ne spreglejte