Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
5. 3. 2024,
14.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

Klemen Kosi Tijan Marovt Štefan Hadalin Miha Verdnik Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom Kranjska Gora pokal Vitranc alpsko smučanje

Torek, 5. 3. 2024, 14.00

1 mesec, 3 tedne

Konec tedna pokal Vitranc

Kranjec želel stopničke, a so mu domačo tekmo odpovedali

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Žan Kranjec | Žan Kranjec si je želel domače stopničke, a jih tudi letos ne bo osvojil. Veleslaloma ne bo. | Foto Katja Kodba/STA

Žan Kranjec si je želel domače stopničke, a jih tudi letos ne bo osvojil. Veleslaloma ne bo.

Foto: Katja Kodba/STA

V torek dopoldne je Žan Kranjec z nasmehom govoril, kako bo skušal v soboto doseči svoje prve stopničke na pokalu Vitranc, štiri ure pozneje pa je prišla vest, da je podkorenski veleslalom odpovedan. Zaradi neugodnih vremenskih razmer bodo izpeljali samo eno tekmo, slalom v soboto. Pred finalom sobotne tekme se bo v Podkorenu od tekmovalnega smučanja na prav poseben način poslovil Štefan Hadalin.

Podkoren pokal Vitranc
Sportal Vodja priprave proge pokala Vitranc: Ves čas čakamo
Izredna novica
Zaradi slabe vremenske napovedi (visoke temperature in večja količina padavin v noči iz sobote na nedeljo) so Fis in kranjskogorski organizatorji spremenili ter okrnili program pokala Vitranc. V soboto ne bo veleslaloma, ampak slalom, v nedeljo pa tekme sploh ne bo. Tako je Žan Kranjec ostal brez domače veleslalomske tekme (niti je ne bodo nadomeščali). Prva vožnja slaloma bo ob 9.30, finale pa ob 12.30. Sobotne vstopnice še naprej veljajo. Prav tako se bo v soboto v Kranjski Gori odvil celoten spremljevalni program, tako nastop Ansambla Saša Avsenika med obema vožnjama v ciljni areni kot tudi "apres ski" z začetkom ob 16. uri v središču Kranjske Gore s podelitvijo pokalov najboljšim na slalomski tekmi.

Konec tedna bi moral biti na pokalu Vitranc naš glavni in najverjetneje edini adut za točke Žan Kranjec (to zimo trikrat že tretji), ki bi nastopil na sobotnem veleslalomu in morda tudi na slalomu. A so zdaj veleslalom odpovedali. Na tekmi je bil prijavljen tudi 32-letni Klemen Kosi, ki je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval 19. decembra 2020. Po okrevanju po poškodbi je izgubil status člana slovenske ekipe ter zadnji sezoni trenira samostojno in večinoma nastopa na tekmah pokala Fis. Bodo pa dobili priložnost, da se pokažejo, tudi mlajši tekmovalci. Za veleslalom sta bila mišljena člana ekipe za evropski pokal Anže Gartner in Rok Ažnoh, na slalomu pa bo tekmoval 17-letni Miha Oserban. Tijan Marovt, ki je to zimo že tekmoval na slalomih za svetovni pokal, bo domačega izpustil in raje nastopil na zadnjih treh tekmah evropskega pokala, da si izboljša startno številko.

Kranjec: Verjamem, da imam v nogah stopničke

Žan Kranjec | Foto: Katja Kodba/STA Žan Kranjec Foto: Katja Kodba/STA Kranjec, trenutno peti veleslalomist svetovnega pokala, se je v nedeljo vrnil iz ZDA, kjer je v Aspnu osvojil sedmo in deseto mesto, v Palisades Tahoe pa 17. mesto. Čuti še malo "jetlaga", v četrtek in petek ga čakata še dva dobra treninga, najverjetneje v Trbižu. "Pripravljen sem dobro. V Ameriki niso bile popolne tekme, a sem v Aspnu v prvih vožnjah pokazal, da sem zraven, med najboljšimi. Pričakujem, da bo v Kranjski Gori dobra tekma," nam je povedal, nekaj ur preden je prišla novica o odpovedi veleslaloma. Tudi fizično je dobro pripravljen, tako da dolga pot iz ZDA in zahtevna podkorenska strmina zanj ne bi bili oviri. "Konec sezone in začetek sezone nista enaka, kar zadeva kondicijsko pripravo. Imaš pa po drugi strani smučarsko kondicijo na višji ravni. Je pa treba tudi med sezono skrbeti, da ohranjaš fizično pripravljenost na čim višji ravni." Ni skrivnost, česa si je na pokalu Vitranc najbolj želel – stopničk. Najboljši do zdaj je bil lani, peti in četrti (bila sta dva veleslaloma). "Če naredim korak naprej od lani, takoj podpišem. Lani sem bil blizu, je pa manjkala češnja na torti. Verjamem, da imam v nogah stopničke."

Marovt: Prava pot, da grem zdaj na evropske pokale

Tijan Marovt | Foto: Katja Kodba/STA Tijan Marovt Foto: Katja Kodba/STA Marovt svojih prvih točk v svetovnem pokalu še ni osvojil, v evropskem pa je bil to zimo najboljši dvakrat šesti. Trener Klemen Bergant pravi, da dobro napreduje, na treningih dobro smuča. "Moj cilj je bil, da naredim korak naprej tudi v svetovnem pokalu, kar mi ni uspelo. A verjamem, da sem na pravi poti, da grem zdaj na evropske pokale in si izborim boljšo številko za naslednjo sezono," poudarja 25-letnik in jasno razloži, zakaj na tri tekme evropskega pokala: "Lansko sezono sem končal 80. na Fisovi lestvici in sem imel v svetovnem pokalu številko nad 50. Trenutno imam take točke, da bi končal okrog stotega mesta, kar pomeni, da bi začel s številko 65. Zdaj moram na teh treh tekmah dobro smučati, doseči nekaj dobrih rezultatov, da bom izboljšal startno številko za svetovni pokal." Čeprav mu je žal, da ne bo nastopil prav v Podkorenu. "Želel bi si nastopiti pred domačimi navijači, na progi, kjer smo veliko trenirali. To progo najbolje poznam, tako da sem malo razočaran, a to je prava pot."

Štefan Hadalin
Sportal Sporočilo mladim: Naj se naučijo, kako izgubljati z najmanj trpljenja

"Pokal Vitranc je pomemben z vidika razvoja panoge"

Miha Verdnik | Foto: Katja Kodba/STA Miha Verdnik Foto: Katja Kodba/STA "Žanu in Tijanu bi čestital za res dobro sezono. Tijan dela dobre korake naprej, zato je padla odločitev, da gre na tekme evropskega pokala, da si zagotovi dober izhodiščni položaj za naslednjo sezono," je na torkovi novinarski konferenci povedal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik. "Pokal Vitranc je za nas pomemben z vidika razvoja panoge. Za vse klube se takrat ustavi čas. Vsi priskočijo na pomoč Kranjskogorčanom, da naredijo čim bolj kakovostno tekmo. To pomeni, da pridejo tudi njihovi otroci, da vidijo naše najboljše smučarje in vidijo, kje se bodo tudi oni morda nekega dne spustili. Ti tekmi sta pomembni tudi s finančnega vidika, tako za slovensko smučanje kot za kranjskogorski klub." Verdnik je obenem še sporočil, da jih naslednji teden čaka zadnji sestanek, kjer bodo odločali o organiziranosti mladinskega smučanja. Pravi, da imajo trenutno v selekcijah U12, U14 in U16 kar 290 tekmovalcev, ki nastopajo v slovenskih pokalih.

Hadalin se bo v soboto poslovil v kostumu

Štefan Hadalin | Foto: Katja Kodba/STA Štefan Hadalin Foto: Katja Kodba/STA Štefan Hadalin, ki je bil naš najboljši slalomist zadnjega desetletja in je pred mesecem dni najavil konec tekmovalne kariere, bo pokal Vitranc izkoristil za poslovilno vožnjo. In ta bo nekaj posebnega. "V soboto pred drugim tekom, približno 15 minut prej. Želim si suhega vremena, ker se bom potem lahko poslovil v kostumu, ki sem si ga zamislil. Če ne bo suho, se bom tudi najverjetneje poslovil v kostumu, ki ni bil prva izbira. Bom sprejel ta kompromis. Želim si, da bodo moji domači, moji navijači prišli pogledat, da se skupaj poslovimo od moje kariere in ustvarimo lep spomin." 

Štefan Hadalin
Sportal Iskrena izpoved slovenskega smučarja #video
Negotovi pogoji in vreme
"Kranjskogorčani bodo naredili vse za kakovosten produkt, a glavno besedo ima vreme. Težko rečemo, koliko bo pri tem pomagala narava. Vreme se nenormalno spreminja. Za ta konec tedna je bilo napovedano že vse mogoče. Trenutno kaže na nekaj dežja. Komaj čakam, kaj bo kazalo jutri," je o negotovih razmerah na progi v torek dopoldne povedal Verdnik. Kranjec pa o tem: "Zagotovo si želim tekme, v Kranjski Gori smo veliko in dobro trenirali. Upam, da bodo tekmo lahko normalno izpeljali. A s tem se nima smisla obremenjevati. Nima smisla, saj ne moremo ničesar narediti. Verjamem, da bo tekma." Žal se mu želja ni uresničila.
Aspen Loic Meillard
Sportal Meillard razred zase, Marovt pogumno, a z odstopom
Aspen Žan Kranjec
Sportal Odermatt kljub napaki ostaja neporažen, Kranjcu napad na zmago ni uspel
Alta Badia Žan Kranjec
Sportal Alarmantno v slovenski smučariji, na mizi prve rešitve
Ne spreglejte