Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2020,
15.50

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

1

Natisni članek

novoletna turneja smučarski skoki Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Rok Justin Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Innsbruck

Sobota, 4. 1. 2020, 15.50

4 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Innsbruck, tekma

V Innsbrucku drama za zlatega orla, Bertoncelj zadovoljen, a naredil spremembo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

1

Peter Prevc | Peter Prevc je bil najboljši slovenski skakalec na tekmi v Innsbrucku. | Foto Sportida

Peter Prevc je bil najboljši slovenski skakalec na tekmi v Innsbrucku.

Foto: Sportida

Mladi Norvežan Marius Lindvik je po Garmisch-Partenkirchnu zmagal tudi v Innsbrucku. Vodilni v boju za zlatega orla na novoletni turneji je po izjemno razburljivi tekmi in pravi drami zdaj Dawid Kubacki, potem ko Rjoju Kobajaši in Karl Geiger nista imela svojega dne. Slovenski skakalci so poskrbeli za lep ekipni uspeh. Po prvi seriji je sicer kazalo še bistveno bolje, saj se je Peter Prevc spogledoval s stopničkami, na koncu pa so bili trije med prvimi enajstimi.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Pred prihodom v Innsbruck sta bila vodilna v skupnem seštevku novoletne turnej Rjoju Kobajaši in Karl Geiger, ki pa sta imela slab dan in izgubila ogromno točk v primerjavi s tekmecema.

Blestela sta namreč Marius Lindvik in Dawid Kubacki. Najboljša sta bila tako po prvi kot drugi seriji, pa čeprav ju je ogrožal Norvežan Daniel Andre Tande, ki je na koncu z najboljšim dosežkom finala osvojil tretje mesto. "Tande je imel kar veliko srečo z vetrom, ampak moral pokazati dober skok. Preden sta Domen (Domen Prevc, op. a.) in Peter (Peter Prevc, op. a.) skočila, sem mu čestital za stopničke, a mi ni verjel," je zanimivost iz izteka skakalnice delil Anže Lanišek.

Kubacki čez noč prvi favorit v boju za zlatega orla, a boj še ni končan

Mladi Norvežan je tako še drugič zapored zmagal na turneji, a to ni bilo dovolj, da bi v boju za zlatega orla stopil pred Poljaka. "Zelo sem zadovoljen s skokoma. Uspela sta mi dva dobra. Sproščen sem. V boju za skupno zmago bo zelo napeto. Nikdar še nisem preizkusil skakalnice v Bischofshofnu, zato bo zanimivo," je dejal Lindvik, ki je prvič skakal tudi v Innsbrucku, a se na znamenitem Bergislu odlično znašel.

Mladi Norvežan Marius Lindvik je v izvrstni formi. Zmagal je drugič zapored, a je v skupnem seštevku turneje vodilni Dawid Kubacki. | Foto: Sportida Mladi Norvežan Marius Lindvik je v izvrstni formi. Zmagal je drugič zapored, a je v skupnem seštevku turneje vodilni Dawid Kubacki. Foto: Sportida

Kubacki ima pred zadnjo postojanko v Bischofshofnu pred Norvežanom 9,1 točke prednosti, za odstrel pa nista niti Geiger in Kobajaši, ki zaostajata 13,3 oziroma 13,7 točke. Kubacki in Lindvik sta sicer videti najbolj vroča. "Vesel sem drugega mesta, nisem pa zadovoljen s skokom v drugi seriji. Vem, da bi lahko bilo boljše. Občutki so zaradi tega mešani, a je bil kljub temu zame dober dan. Biti moram osredotočen, kar je pomembno na skakalnici," je dejal Kubacki.

Slovenski skakalci so na prvi avstrijski postojanki turneje štirih skakalnic spisali lep ekipni uspeh. Peter Prevc je bil deveti, njegov brat Domen deseti, Lanišek enajsti, Timi Zajc pa 20.

Peter Prevc se je spogledoval s stopničkami, sledil pa je zdrs

Po prvi seriji je sicer kazalo celo bolje, saj je bil najstarejši Prevc četrti in se spogledoval s stopničkami, Domen pa je bil šesti. Zlasti Peter je bil videti nekoliko slabe volje, pa čeprav se zaveda, da je rezultat dober: "Z uvrstitvijo sem lahko zadovoljen, čeprav bi si v drugi seriji želel skočiti štiri metre dlje. Zelena črta je bila 20 metrov naprej. Malce kaotična tekma je bila. Po prvi seriji je zelo dobro kazalo, a so imeli najboljši zelo slabe razmere, kar se je v Innsbrucku že večkrat zgodilo."

Anže Lanišek je zadovoljen s prikazanim. | Foto: Sportida Anže Lanišek je zadovoljen s prikazanim. Foto: Sportida

Najbolj zadovoljen je bil videti Lanišek, ki je po nastopu povedal, da bo ob prihodu v Bischofshofen, kamor je šla reprezentanca takoj po tekmi, nemudoma izzival cimra Zajca v igricah na konzoli Playstation. Enajstega mesta se je veselil s partnerico Nastjo, mamo in prijateljema, ki so pripotovali na Tirolsko: "Rezultatsko se je lepo izšlo. Skok je bil zgoden, malce sem imel tudi smole s pogoji. Na koncu se je vse skupaj uravnovesilo. S svojima skokoma moram biti kar zadovoljen."

S končnim izkupičkom zadovoljni, Justina bo zamenjal Semenič

Slovenska reprezentanca je imela pred tekmo nekaj nevšečnosti, saj se je v njihov avto zaletel eden od avtov organizatorja, a k sreči je bila škoda le materialna, pa še ta malenkostna.

In kaj je po sobotnem dnevu povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj? "Trije med enajst je zelo dobro. Kanček grenkega priokusa je, ker je po prvi seriji zelo dobro kazalo Petru in Domnu. V finalu sta naredila manjšo napako. Lanišek je v finalu v težkih pogojih prikazal zelo dober skok. Timi je v finalu skočil malce slabše. S končnim izkupičkom smo zadovoljni," je dejal prvi mož stroke, ki se je odločil, da bo v Bischofshofen vpoklical Anžeta Semeniča, domov pa poslal Roka Justina, ki tako kot Cene Prevc v soboto ni osvojil točk svetovnega pokala.

Domen Prevc je na osmem mestu najboljši slovenski skakalec na turneji. | Foto: Sportida Domen Prevc je na osmem mestu najboljši slovenski skakalec na turneji. Foto: Sportida

V skupnem seštevku turneje je Domen Prevc na osmem mestu najvišje uvrščen Slovenec. "S prvim skokom sem zadovoljen, z drugim ne ravno. Pričakoval sem malenkost boljšega. Nekako se je prikradla napaka in daljava ni bila takšna, kot sem želel. S skupno uvrstitvijo na turneji moram biti zadovoljen. Prostor za napredek je še, a so mi tudi zadaj blizu. Pred mano sta še dva skoka in morata biti lepa, če želim zadržati mesto."

Prav uvrstitev med osem pa je osnovni cilj slovenske reprezentance. Ne daleč zadaj na enajstem mestu je Domnov brat Peter, Lanišek je 14., Timi pa 19.

Peter Prevc
Sportal Bo o zloglasnih vložkih pri skokih odločala medicinska komisija? #video
TImi Zajc
Sportal Timi Zajc si lahko oddahne #video
Timi Zajc
Sportal Prebujeni Zajc obtičal v dvigalu, a ga to ni spravilo s tira

Brez počitka

Po tekmi v Innsbrucku skakalci počitka ne bodo imeli. Sledil selitev v Bischofshofen, kjer bodo v nedeljo ob 16.30 kvalifikacije, v ponedeljek ob 17.15 pa zadnja tekma novoletne turneje.

Novoletna turneja, Innsbruck, finale:

 

1. serija:

Vrstni red na novoletni turneji (3):

1. Dawid Kubacki (Pol) 830,7 točk
2. Marius Lindvik (Nor) 821,6
3. Karl Geiger (Nem) 817,4
4. Rjoju Kobajaši (Jap) 817,0
5. Stefan Kraft (Avt) 798,6
6. Stephan Leyhe (Nem) 779,8
7. Johann Andre Forfang (nor) 777,1
8. Domen Prevc (Slo) 775,4
9. Piotr Zyla (Pol) 774,6
10. Robert Johansson (Nor) 766,9
11. Peter Prevc (Slo) 765,2

14. Anže Lanišek (Slo) 758,5
19. Timi Zajc (Slo) 742,5
47. Rok Justin (Slo) 217,4
54. Cene Prevc (Slo) 103,2
60. Tilen Bartol (Slo) 92,4

Svetovni pokal, skupno:

1. Rjoyu Kobajaši (Jap)       608 točk
2. Karl Geiger (Nem)           539
3. Stefan Kraft (Avt)          489
4. Marius Lindvik (Nor)        409
5. Dawid Kubacki (Pol)         344
6. Philipp Aschenwald (Avt)    338
7. Daniel-Andre Tande (Nor)    334
8. Kamil Stoch (Pol)           315
9. Peter Prevc (Slo)           278
10. Anže Lanišek (Slo)          254
...
21. Domen Prevc (Slo)           134
24. Timi Zajc (Slo)             129
37. Rok Justin (Slo)             24
56. Tilen Bartol (Slo)            3
59. Anže Semenič (Slo)            1

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Trije slovenski orli utišali Avstrijce #video
Zlati orel novoletna turneja
Sportal "Škandal" na novoletni turneji dobil nadaljevanje: organizator razkril podrobnosti
Cene Prevc
Sportal Cene Prevc dočakal klic
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc pripravljen na najslabše, a upa na najboljše #video

 

Ne spreglejte