Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
4. 1. 2020,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

novoletna turneja Primož Peterka Peter Žonta Primož Ulaga Peter Prevc Peter Prevc Innsbruck

Sobota, 4. 1. 2020, 10.20

4 leta, 3 mesece

Spomini na slovenske dosežke na Bergislu v Innsbrucku

Trije slovenski orli utišali Avstrijce #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Skakalnica v Innsbrucku je slovenskim skakalcem v preteklosti že dala razlog za zadovoljstvo. Primož Ulaga, Peter Žonta in Peter Prevc so se ne znamenitem Bergislu veselili zmage, prav poseben prostor pa ima tudi v srcu Primoža Peterke.

Zadnji je najboljšo uvrstitev na skakalnici v Innsbrucku pred dvema letoma dosegel Jernej Damjan - letošnjo sezono je zaradi poškodbe rame že končal -, ko se je veselil petega mesta.

Znameniti Bergisel velja za posebno skakalnico. Med najboljšimi so zelo majhne razlike, vsaka napaka pa se hitro kaznuje.

Cene Prevc
Sportal Cene Prevc dočakal klic

Na skakalnici na Tirolskem se je v preteklosti dobro počutil tudi Peter Prevc, ki je leta 2016 zmagal. Tisto leto je nato osvojil prestižno turnejo in domov odnesel zlatega orla. Na Bergislu se je leta 2013 nasploh prvič v karieri uvrstil med najboljših pet.

Prav v Innsbrucku se ponavadi turneja začne lomiti in izstreli osrednjega aduta za končno zmago.

Kaj pravi Peter Prevc o skakalnici v Innsbrucku

"To je najmanjša skakalnica na turneji. Vsi so najbolj na kupu. Ponavadi se te dni še vreme menja. Ne vem, ali tudi gledalci vzpostavijo veter. Včasih, ko spodaj vse zaplapola, dobiš občutek, da se začne vse nekako dvigovati. Ko je spodaj tišina, je tudi veter slabši," razlaga Prevc, ki je imel na petkovem treningu  na Bergislu celo najboljši rezultat, nato pa se mu kvalifikacije niso izšle po željah.

In o tej temi je trener Gorazd Bertoncelj povedal: "Očitno ne zna ponavljati takšnih skokov kot na treningu, ko je šel brezkompromisno, s čisto glavo, brez zavor. Takoj se je videlo, da je šel zelo dobro. Težavo ima, ker odskakuje preveč z zgornjim delom. Potem ima premalo hitrosti v letu. Morda bi moral z malce jeze skočiti, da bi dobil nekoliko več napadalnost in bi začel skakati z nogama."

Primož Ulaga je kot prvi Slovenec zmagal v Innsbrucku. | Foto: Vid Ponikvar Primož Ulaga je kot prvi Slovenec zmagal v Innsbrucku. Foto: Vid Ponikvar

A Prevc ni edini slovenski skakalec, ki je v Innsbrucku stal na najvišji stopnički. Primož Ulaga je bil prvi. Na skakalnici, ki se razprostira nad tirolskim mestom, je konkurenco pokoril leta 1987.

Napravo so nato leta 2003 prenovili, leto pozneje pa je Peter Žonta kot drugi slovenski predstavnik skočil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Po prvi seriji še ni kazalo na takšen razplet, saj je zasedal osmo mesto. V drugo je z veliko pomočjo vetra skočil pred vse, turnejo pa končal na izvrstnem tretjem mestu.

Na zmagovalni oder je v Innsbrucku skočil tudi Primož Peterka. Moravčan je bil leta 1997 tu drugi, ta uvrstitev pa mu je dala dodaten zagon za pohod do zmage na prestižni turneji štirih skakalnic.

V letošnji izvedbi turneje štirih skakalnic pred Innsbruckom najbolje kaže lanskemu zmagovalcu Rjojuju Kobajašiju, ki ima pred Karlom Geigerjem 6,3, pred tretjim Dawidom Kubackim pa 8,5 točke prednosti.

Timi Zajc
Sportal Prebujeni Zajc obtičal v dvigalu, a ga to ni spravilo s tira
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc pripravljen na najslabše, a upa na najboljše #video
Domen Prevc
Sportal Nimajo razloga, da bi vriskali #video
Alexander Stöckl
Sportal Škandal na novoletni turneji, organizatorji se opravičujejo
Zmagovalci Garmisch-Partenkirchen
Sportal Norvežan navdušil, Prevc tik za deseterico, imamo troboj za zlatega orla #video
Ne spreglejte