Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2020,
14.49

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

Natisni članek

novoletna turneja Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Rok Justin

Petek, 3. 1. 2020, 14.49

4 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Innsbruck

Prebujeni Zajc obtičal v dvigalu, a ga to ni spravilo s tira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20
Timi Zajc | Timi Zajc je bil na sedmem mestu najboljši Slovenec v kvalifikacijah Innsbrucka. | Foto Jaka Lopatič

Timi Zajc je bil na sedmem mestu najboljši Slovenec v kvalifikacijah Innsbrucka.

Foto: Jaka Lopatič

Prvič na tej novoletni turneji se je vseh šest skakalcev uvrstilo na tekmo. Najboljši v kvalifikacijah Innsbrucka je bil tokrat s sedmim mestom Timi Zajc, ki se je začel prebujati. Skupaj z Domnom Prevcem sta na treningu celo obtičala v dvigalu, na koncu pa sta bila najboljša Slovenca. Najboljši je bil junak Garmisch-Partenkirchna, Norvežan Marius Lindvik.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc pripravljen na najslabše, a upa na najboljše #video
KVALIFIKACIJE DALJAVA TOČKE Tekmec v 1. seriji tekme
7. Timi Zajc 126 metrov 129,5 Dominik Peter (Švi)
11. Domen Prevc 124 metrov 126,8 Gregor Deschwanden (Švi)
16. Peter Prevc 124 metrov 123,6 Naoki Nakamura (Jap)
30. Anže Lanišek 118,5 metra 113,3 Simon Ammann (Švi)
34. Cene Prevc 117 metrov 111,1 Robert Johansson (Nor)
37. Rok Justin 117 metrov 109,4 Daiki Ito (Jap)

Skoka za trening na znamenitem Bergislu sta že obetala, da bi lahko slovenski skakalci pokazali lepo sliko tudi v kvalifikacijah tretje postojanke novoletne turneje v Innsbrucku. Peter Prevc je imel pri prvem skoku celo najboljši dosežek, prebujajoči se Timi Zajc četrtega.

Zadnji je imel v nadaljevanju skupaj z Domnom Prevcem nekaj nevšečnosti, potem ko je obtičal v dvigalu, ki pelje skakalce na vrh naprave Bergisel. Peter Prevc in Anže Lanišek sta se zaradi tovrstnega pripetljaja na pot odpravila celo peš.

A najmlajših v naši reprezentanci to ni spravilo s tira, saj sta bila v kvalifikacijah nato tudi najboljša naša skakalca. Timi, ki je bil lep čas na prvem mestu, je na koncu osvojil sedmo, Domen 11. mesto.

"Vse je po željah, načrtih, še malce višje od pričakovanj. Samozavestno grem na tekmo. Mogoče je še boljše. To želim na tekmi izboljšati, ker sem tudi sam že nekoliko naveličan tega povprečja. Želim pokazati prave skoke, ki jih znam opraviti. Čutim, da bi lahko to tukaj uspelo," je po opravljenem petkovem dnevu razglabljal najmlajši od bratov Prevc.

V Innsbrucku so v današnjih kvalifikacijah nastopili vsi trije bratje Prevc. Cene Prevc je nadomestil Tilna Bartola, ki ni upravičil pričakovanj glavnega trenerja Gorazda Bertonclja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V Innsbrucku so v današnjih kvalifikacijah nastopili vsi trije bratje Prevc. Cene Prevc je nadomestil Tilna Bartola, ki ni upravičil pričakovanj glavnega trenerja Gorazda Bertonclja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Danes je bilo že obetavno. Opravil sem tri zelo podobne, izenačene skoke. Sproščen sem. To moram prenesti na tekmo. Da sem nekaj časa stal na mestu, ki je rezervirano za prvega, je bilo v redu, pa čeprav so bile kvalifikacije. Na tekmi bo bolj pomembno," je bil videti bistveno bolj sproščen Zajc.

Petru se je spet ponovila stara zgodba

Peter Prevc ni bil zadovoljen s kvalifikacijami. Vendarle je bil pri prvem skoku na treningu celo najboljši. | Foto: Jaka Lopatič Peter Prevc ni bil zadovoljen s kvalifikacijami. Vendarle je bil pri prvem skoku na treningu celo najboljši. Foto: Jaka Lopatič Zato pa po kvalifikacijah ni bil zadovoljen najstarejši Prevc, saj je prvi trening skok nakazoval boljši rezultat. S 16. mestom, predvsem pa s skokom ni bil zadovoljen: "Če bi bilo obrnjeno in bi bil prvi skok zadnji, bi bil najbolj zadovoljen. Drugi so v nadaljevanju očitno pohodili plin. To so malenkosti."

Naslednje slovensko ime na razpredelnici je bil Lanišek. Članu skakalnega kluba Mengeš se je zadnji petkov skok povsem ponesrečil, v soboto pa bo skakal v paru s švicarsko legendo Simonom Ammannom: "Oba skoka sta bila malce zgodnja, zato sem hotel v kvalifikacijah popraviti. Povsem sem zgrešil mizo, zato me ni odneslo dlje."

Prijetno je presenetil Cene Prevc, ki je prišel na novoletno turnejo prav v Innsbruck. Na drugem treningu je imel celo 17. dosežek, kvalifikacije pa je končal na 34. mestu in bo imel v soboto v boju na izpadanje zelo težkega nasprotnika. Pomeril se bo namreč z Norvežanom Robertom Johanssonom. "Zadovoljen sem z dnevom, vem pa, da še delam napake. Najbolj me jezi, ko pride tekma, da v glavi narastejo pričakovanja. Posledično se podrejo občutki v počepu. A se borim. Moram se naučiti skakati s tem. Priznam, da sem po prvem dnevu kar vesel, ker sem z normalnim skokom dosegel kar v redu rezultat. Zaradi tega bom lahko bolj mirno spal. Za zdaj je na turneji noro, malce se moram še navaditi. Svetovni pokal v moji glavi naredi bav bav."

Zanimivo v boju za zlatega orla. Mladi Norvežan spet najboljši.

Tudi Rok Justin bo imel težkega tekmeca, saj mu bo nasproti stal izkušeni Japonec Daiki Ito. "Ne skačem ravno dobro. Veliko napredka moram narediti v letu. V drugem delu mi zmanjkuje hitrosti zaradi težav na mizi in v preletu," je dejal Justin, ki je imel 37. rezultat kvalifikacij.

Cene Prevc je imel razlog za zadovoljstvo. | Foto: Jaka Lopatič Cene Prevc je imel razlog za zadovoljstvo. Foto: Jaka Lopatič

Te je dobil mladi Norvežan Marius Lindvik, ki je 1. januarja zmagal v Garmisch-Partenkirchnu. Čeprav ima v skupnem seštevku turneje kar 18,9 točke zaostanka za vodilnim Rjojujem Kobajašijem, še ni rekel zadnje besede. Zato pa je bil Japonec zelo izenačen s Karlom Geigerjem in Dawidom Kubackim, ki mu dihata za ovratnik. Nemec je imel v petek tretji, Kobajaši peti, Kubacki šesti rezultat, zato se nam obetata izjemno zanimiva preizkušnja v Innsbrucku in neizprosen boj za zlatega orla, ki bo pripadel najboljšemu posamezniku turneje štirih skakalnic.

Po polovici turneje vodi lanski zmagovalec Japonec Rjoju Kobajaši, drugi je Nemec Karl Geiger, tretji pa Poljak Dawid Kubacki.

 

Kvalifikacije, Innsbruck:

 

 

 

Ne spreglejte