Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 1. 2020,
19.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

3

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc novoletna turneja Innsbruck

Petek, 3. 1. 2020, 19.48

4 leta, 3 mesece

Timi Zajc si lahko oddahne #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

3

TImi Zajc | Timi Zajc se spet vrača, potem ko je imel v tej sezoni nekaj slabših trenutkov. | Foto Sportida

Timi Zajc se spet vrača, potem ko je imel v tej sezoni nekaj slabših trenutkov.

Foto: Sportida

"Preden se je sezona začela, sem videl, da mi na zadnjih treningih forma upada. Skoki niso bili več vrhunski. Malce sem se začel mučiti. Wisla in Kuusamo sta se mi sicer vrhunsko izšla, nato se je zgodil padec. Zdaj nekako gre. Videl sem, da lahko z drugim dresom skočiš tudi 15 metrov manj. Morda je bila kriva tudi oprema," je Timi Zajc razložil, kaj se je pred novoletno turnejo dogajalo z njim, ko mu ni šlo tako, kot si je zamislil. Zdaj je spet na pravi poti, kar je potrdil tudi v kvalifikacijah v Innsbrucku.

Pred vstopom v zimo je bil Timi Zajc tisti, od katerega so v slovenski reprezentanci, verjetno pa tudi navijači, največ pričakovali. Vendarle je bil v zadnji sezoni v vzponu, naš najboljši v svetovnem pokalu. A se mu je začelo zapletati, čeprav je bil na prvih postojankah med najboljšo deseterico, v Ruki pa je po prvi seriji celo vodil pred Petrom Prevcem.

Timi Zajc
Sportal Prebujeni Zajc obtičal v dvigalu, a ga to ni spravilo s tira

"Preden se je sezona začela, sem videl, da mi na zadnjih treningih forma upada. Skoki niso bili več vrhunski. Malce sem se začel mučiti. Wisla in Kuusamo sta se mi sicer vrhunsko izšla. Nato se je zgodil padec. Počep ni bil več tisti pravi. Začel sem se loviti, ni bilo pravih občutkov in tedna v teden je bilo slabše," je razložil, kaj se mu je dogajalo.

Timi Zajc spregovoril o tem, kako se je spopadal s kriznim obdobjem

Tri tekme zapored se sploh ni uvrstil v drugo serijo, v Nižnem Tagilu na primer ni našel poti skozi kvalifikacijsko sito. Devetnajstletnik se je znašel v težkem položaju in moral je narediti spremembe: "Poskušal sem, da bi bil spet boljši. Pri skokih se čez noč težko pride nazaj. Preveč se je začelo nabirati. V enem skoku sem poskušal odpraviti preveč napak. Če imaš na vrhu naleta polno glavo, kaj moraš popraviti, je telo preveč zakrčeno. Po tekmi ni bilo lahko. S tem se moraš sprijazniti. Druge možnosti ni. Pravzaprav sem po vsaki tekmi, ko mi ni šlo, takoj razmišljal, da bi se čim prej vrnil. Motivacija je bila na visoki ravni."

Cene Prevc
Sportal Cene Prevc dočakal klic

Vzrok za to, da mu ni šlo tako, kot si je želel, je našel tudi v opremi. Že pred sezono je govoril, da ni vse tako, kot bi moralo biti: "Nekako ni bilo pravega dresa, ki bi mu lahko stoodstotno zaupal. V Oberstdorfu in Garmisch-Partenkrichnu sem na drugem skoku na treningu preizkusil nov dres, vendar se je po metrih izkazalo, da je slabši. Pred sezono si moraš izbrati vrhunski dres, ki ti prinese nekaj metrov, in mu moraš zaupati, da greš na tekmo samozavestno. Na novoletni turneji sem preizkušal opremo. Videl sem, da lahko z drugim dresom skočiš tudi 15 metrov manj. Morda je bil to tudi to razlog in je bila kriva oprema. Dresu, s katerim skačem, zaupam. Vem, da ni slab. Mislim, da bo ta kar nekaj tekem prva izbira."

Rešitev našel v Planici

"Potreboval sem nekaj treningov. V Planici smo imeli dobre pogoje. V tednu, ko je bilo državno prvenstvo, je bilo boljše, čeprav se je v Engelbergu izkazalo drugače. Pred novoletno turnejo se je pokazalo, da gre na bolje. Dobil sem pravi občutek, kaj moram narediti, da bo šlo na skakalnici bolje." | Foto: Sportida "Potreboval sem nekaj treningov. V Planici smo imeli dobre pogoje. V tednu, ko je bilo državno prvenstvo, je bilo boljše, čeprav se je v Engelbergu izkazalo drugače. Pred novoletno turnejo se je pokazalo, da gre na bolje. Dobil sem pravi občutek, kaj moram narediti, da bo šlo na skakalnici bolje." Foto: Sportida Zanj se pred sezono ni odločil, ker se je bolj ukvarjal s svojimi skoki, ki niso bili vrhunski, kot si je želel. Zdaj ni imel druge možnosti, da ga preizkusi, in, kot pravi, je našel delno rešitev.

Spodbudno je, da se je prav na novoletni turneji spet začel dvigati in je obakrat prišel med dobitnike točk. V Oberstdorfu je bil 24., v Garmisch-Partrenirchnu 18. Formo je pokazal tudi v petek na treningu in kvalifikacijah v Innsbrucku, v katerih je bil celo sedmi.

"Za zdaj sem zadovoljen. Pred novoletno turnejo se nisem mogel uvrstiti niti prek kvalifikacij, zato sem zdaj vesel. Od Oberstdorfa sem naredil korak naprej. Tudi tu v Innsbrucku sem pri prvem skoku začel odlično. Skakati moram čim bolj s prazno glavo. Upam, da se bom čim prej vrnil med deseterico, kjer sem bil lani. Konkurenca je zelo izenačena. Narediti moram tisti preskok. V skokih moram uživati in čim manj razmišljati o njih," pravi 19-letni član SSK Ljubno BTC.

Za slovenske skakalce je dobrodošlo, da imajo doma v Planici in v Kranju objekta, na katerih lahko trenirajo in popravljajo napake. In Timi je prav v Planici spet dobil tisto potrebno samozavest za odhod na tekme svetovnega pokala: "Potreboval sem nekaj treningov. V Planici smo imeli dobre pogoje. V tednu, ko je bilo državno prvenstvo, je bilo boljše, čeprav se je v Engelbergu izkazalo drugače. Pred novoletno turnejo se je pokazalo, da gre na bolje. Dobil sem pravi občutek, kaj moram narediti, da bo šlo na skakalnici bolje."

Zlati orel novoletna turneja
Sportal "Škandal" na novoletni turneji dobil nadaljevanje: organizator razkril podrobnosti
Alexander Stöckl
Sportal Škandal na novoletni turneji, organizatorji se opravičujejo
Domen Prevc
Sportal Nimajo razloga, da bi vriskali #video
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc pripravljen na najslabše, a upa na najboljše #video
Ne spreglejte