Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
9.30

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Mednarodni Olimpijski komite olimpijske igre smučarski skoki

Sreda, 21. 6. 2023, 9.30

10 mesecev, 2 tedna

namesto moške ekipne tekme bo na OI 2026 tekma v parih

Skakalce na OI 2026 čaka tekmovalna sprememba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Peking, podelitev medalj, Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos | Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos ob prejemu srebrnih "ekipnih" kolajn lani v Pekingu. Moške ekipne tekme na prihodnjih olimpijskih igrah ne bo. Zamenjala jo bo superekipna tekma, na kateri bodo skakali v parih. | Foto Anže Malovrh/STA

Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos ob prejemu srebrnih "ekipnih" kolajn lani v Pekingu. Moške ekipne tekme na prihodnjih olimpijskih igrah ne bo. Zamenjala jo bo superekipna tekma, na kateri bodo skakali v parih.

Foto: Anže Malovrh/STA

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je naznanil štiri spremembe v programu prihodnjih zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo. Ena od teh je vezana na smučarske skoke, in sicer v moški konkurenci ne bo več ekipne tekme, pač pa jo bo zamenjala superekipna tekma, na kateri bosta moči združila dva skakalca iz iste države. Do spremembe bo prišlo, saj je bila Mednarodna smučarska zveza v ta korak prisiljena zaradi zmanjšanja števila kvot.

Zakopane
Sportal Prvič na evropskih igrah: niso prioriteta, so pa dobra popestritev

Vse od leta 1988 in Calgaryja je bila moška ekipna tekma del olimpijskih iger, a to se bo že v bližnji prihodnosti spremenilo. MOK je v torek sprejel štiri tekmovalne spremembe, ki bodo veljale že od prihodnjih olimpijskih iger v Milanu in Cortini d'Ampezzo leta 2026. Te bodo občutili v alpskem smučanju, nordijski kombinaciji, teku na smučeh in smučarskih skokih.

Cortina d'Ampezzo
Sportal Za ZOI 2026 spremenjen koncept alpske kombinacije

MOK je v torek sporočil, da bo moško ekipno tekmo v smučarskih skokih zamenja precej mlada superekipna tekma. Za olimpijske kolajne se tako ne bo več borila ekipa štirih, pač pa le dva posameznika. Do spremembe bo prišlo, saj je bila Mednarodna smučarska zveza v ta korak prisiljena zaradi zmanjšanja števila kvot.

Piotr Zyla in Dawid Kubacki, zmagovalca prve superekipne tekme svetovnega pokala februarja v Lake Placidu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Piotr Zyla in Dawid Kubacki, zmagovalca prve superekipne tekme svetovnega pokala februarja v Lake Placidu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Superekipna tekma je sestavljena iz treh serij, v drugo se uvrsti najboljših 12 parov, v tretjo pa osem parov. O zmagovalnem duetu odloča seštevek vseh treh serij.

Slovenci, ekipna tekma, Planica 2023
Sportal Pri FIS pripravljajo tekmovanje, kot ga še ni bilo

Tri ekipne olimpijske kolajne slovenskih skakalcev

Slovenski skakalci so na ekipnih tekmah na olimpijskih igrah trikrat stali na zmagovalnem odru. Ob premieri 1988 so Matjaž Zupan, Matjaž Debelak, Miran Tepeš in Primož Ulaga Jugoslaviji priskakali srebro, zaostali so le za Finci.

Leta 2002 so bili Primož Peterka, Peter Žonta, Robert Kranjec in Damjan Fras bronasti.

Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta – bronasti na ekipni tekmi leta 2002. | Foto: Guliverimage Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta – bronasti na ekipni tekmi leta 2002. Foto: Guliverimage

Na zadnjem tekmovanju petih krogov v Pekingu pa so Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos postali olimpijski podprvaki, prehiteli so jih le Avstrijci.

Robert Hrgota
Sportal "Vedno je bilo vodilo varnost, z novimi pravili se od tega oddaljujemo"
Na zadnjih olimpijskih igrah je bilo na sporedu pet tekem v smučarskih skokih, skakalci so se za odličja borili na individualnih tekmah na mali in veliki skakalnici ter na ekipni preizkušnji na veliki skakalnici, skakalke so tekmovale na individualni tekmi na mali skakalnici, skupaj pa so moči združili še na mešani ekipni tekmi. Že lani so naznanili, da bodo skakalke na prihodnjih olimpijskih igrah prvič tekmovale tudi na veliki skakalnici.

Maksim Bartolj in Žiga Jelar sta slovenske barve zastopala na lanski superekipni tekmi svetovnega pokala v Rasnovu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maksim Bartolj in Žiga Jelar sta slovenske barve zastopala na lanski superekipni tekmi svetovnega pokala v Rasnovu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prva superekipna tekma lani poleti v Rasnovu

Prvo tovrstno tekmo so izpeljali v lanski poletni sezoni, v sklopu poletnega grand prixa v Rasnovu, februarja letos so v Lake Placidu prvič izpeljal superekipno tekmo svetovnega pokala, drugo pa teden pozneje v Rasnovu.

V prihajajoči so v svetovnem pokalu predvidene tri preizkušnje v parih.

Primož Roglič
Sportal Spregovoril je nekdanji skakalec, ki je pomagal Rogliču #video
Justin Lisso
Sportal Nemec na daljše okrevanje
Copper Peak, Ironwood
Sportal Nič še ne bo z obnovo, kriva je inflacija
Ne spreglejte